-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Išsiųsti žmones į Marsą iki 2030-ųjų gali sutrukdyti pinigų trūkumas

Žmones išsiųsti į Raudonąją planetą iki 2030 – ųjų įmanoma, tačiau tam reikalingi esminiai pokyčiai. Pirmiausia – didesnis finansavimas iš JAV Vyriausybės Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijai (NASA ), rašo space.com.
Astronautas Marse
Astronautas Marse / „Mars One“ iliustr.

60 – ies žmonių komanda, sudaryta iš daugiau nei 30 – ies šalių vyriausybių, industrijų, akademijų ir kitų organizacijų atstovų, nustatė, kad tokia misija įmanoma tik tuomet, jei bus atstatytas prieš krizę sumažintas NASA biudžetas.

JAV prezidentas Barackas Obama NASA pernai skyrė 17,7 mlrd. doelrių. Tai – 60 mln. dolerių mažiau nei 2012 metais.

Be to, pažymima, kad norint minėtu laiku išsiųsti žmones į Marsą bus reikalingas tarptautinis bendradarbiavimas ir privataus sektoriaus pagalba. Kosmoso entuziastų bendruomenė įsitikinusi, kad kelionė į Marsą turi būti padaryta prioritetiniu JAV vyriausybės tikslu bent jau artimiausią dešimtmetį.

„Jei norime, kad ši misija būtų įgyvendinta, tam turime turėti ir pakankamą biudžetą“, – sako „Explore Mars“ vadovas Chrisas Carberry'us. – reikalingas pastovus biudžetas kasmet, kuris nebūtų nutrauktas pasikeitus administracijai.“

Jis atkreipė dėmesį, kad su dabartinėmis NASA biudžeto lėšomis sėkmingai iki 2030 – ųjų nusiųsti žmones į Marsą yra neįmanoma. Esą žmones į Marsą galima nusiųsti tik atstačius prieškrizinį biudžetą. JAV prezidentas Barackas Obama NASA pernai skyrė 17,7 mlrd. doelrių. Tai – 60 mln. dolerių mažiau nei 2012 metais.

Anksčiau skelbta, kad dėl sumažėjusio finansavimo per artimiausius dvejus metus NASA gali tekti nutraukti „Cassini“ ir „Curiosity“ misijas.

2014 m. NASA šių programų biudžetą ketina sumažinti perpus, o 2015 m. – dar kartą nurėžti pusę biudžeto. Tai reiškia, kad misijų biudžetai 2015 m. sieks atitinkamai 15 ir 12 mln JAV dolerių. Su tokiais biudžetais misijų tęsti būtų neįmanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius