Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos teismas pareiškė: ilgas kalbėjimas mobiliuoju telefonu sukelia vėžį

Italijos šiauriniame Ivrėjos mieste teismas priėmė precedento neturintį sprendimą ir savo nutartyje nurodė priežastinį-pasekminį ryšį tarp ilgo kalbėjimo mobiliuoju telefonu ir bei galvos smegenų augliais.
Liūdna mergina kalba telefonu
Liūdna mergina kalba telefonu / „Fotolia“ nuotr.

Kaip rašo „Il Messagero“, teismas nagrinėjo 57 metų Roberto Romeo atvejį. Vyrui išsivystė gerybinis smegenų auglys po to, kai jam teko ilgai kalbėti mobiliuoju telefonu darbo reikalais. Teismas pripažino, kad vyrui priklauso valstybinė pensija už kenksmingas darbo sąlygas.

R. Romeo vadovavo vienai iš vietos įmonių ir dėl darbo specifikos 15 metų per dieną mobiliuoju telefonu kalbėjo mažiausiai tris valandas. Vyras teismui sakė, kad neturėjo pasirinkimo, nes „reikėjo organizuoti darbo procesą ir nuolat kalbėtis su kolegomis – ir automobilyje, ir namie“.

Vyras mano, kad reikia giliau domėtis šiuo klausimu. „Tikiu, kad mes dar ne viską žinome apie tai, kaip naudotis mobiliaisiais“, – sakė R.Romeo.

Pensiją vyrui turės mokėti Valstybinis draudimo nuo nelaimingų atsitikimų darbe institutas (INAIL). Tačiau jis dar gali teismo sprendimą apskųsti.

„Pirmą kartą pasaulyje teismas pripažino ryšį tarp netinkamo mobiliojo telefono naudojimo ir smegenų auglio“, – vyro advokatus Renato Ambrosio ir Stefano Bernote cituoja BBC.

R.Romeo pasakojo, kad pirmą kartą pajuto, kad kažkas yra negerai, 2010 metais, kai pastebėjo, kad jo dešinė ausis yra pastoviai užgulta. Vėliau kartu su augliu jam pašalino ir klausos nervą, todėl dešine ausimi jis nieko negirdi.

Teismo pakviestas medikas konstatavo, kad vyrui buvo padaryta didelė žala. Todėl teismas jam priteisė 500 eurų pensiją per mėnesį.

Kaip sako ekspertai iš Pasaulinės vėžio tyrimų agentūros, kuri yra dalis Pasaulio sveikatos organizacijos, negali atmesti galimybės, kad ilgas kalbėjimas mobiliuoju telefonu gali didinti auglių išsivystymo riziką. Tačiau neilgo naudojimosi atveju ši rizika yra itin maža.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius