Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV saugumiečiai gauna milijonų amerikiečių telefoninių pokalbių išklotines

JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) gauna dešimčių milijonų amerikiečių mobiliojo ryšio išklotines, skelbia „The Guardian“.
Išmanieji telefonai
Išmanieji telefonai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Į laikraščio žurnalistų rankas pateko slaptas teismo dokumentas, kuriuo kompanijai „Verizon“ nurodoma perduoti savo klientų mobiliojo ryšio išklotines šiai agentūrai.

Baltieji rūmai dokumento autentiškumo nepatvirtino, bet nurodė, kad tokia praktika naudojama kaip kritinis saugumo užtikrinimo įrankis. Esą tai padeda teisėsaugai stebėti, su kuo bendrauja žinomi arba įtariami teroristai.

NSA ir „Verizon“ situacijos nekomentuoja.

JAV Konstitucinių teisių centras teigia, kad tai yra visų laikų plačiausio masto sekimo įsakymas.

„The Guardian“ paviešintą dokumentą balandžio 25 dieną pasirašė slapto Užsienio žvalgybos priežiūros teismo teisėjas Rogeris Vinsonas, toks leidimas galioja iki liepos 19 d. Ar tai vienkartinis įsakymas, ar ankstesniojo pratęsimas, nėra žinoma.

Dokumente vienam didžiausių JAV mobiliojo ryšio tiekėjų „Verizon“ nurodoma perduoti NSA duomenis apie apdorotus skambučius – tiek vidinius, tiek tarptautinius. Į šią informaciją įeina telefonų numeriai, mobiliojo ryšio aparatų serijiniai numeriai, skambučio laikas ir trukmė. Pokalbio turinys, skambinančiojo adresas ar finansinė informacija nepateikiama. Taip pat dokumente nurodoma, kad draudžiama viešai skelbti apie jo egzistavimą.

Anksčiau JAV vyriausybė buvo nurodžiusi, kad tokių duomenų gavimui teismo leidimas nėra būtinas, esą tai nėra asmeninė informacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius