-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV tinklaraštininkei skirta 2,5 mln. dolerių bauda dėl to, kad ji nėra žurnalistė

JAV Oregono valstijos apygardos teismas tinklaraštininkei Crystal Cox skyrė 2,5 mln. dolerių baudą už jos įrašus apie vieną investicijų bendrovę. Teismas pareiškė, kad ji nėra žurnalistė, todėl žurnalistams taikomos įstatymų išimtys jai negalioja.
Kompiuterio klaviatūra
Kompiuterio klaviatūra / 123rf nuotr.

Teisėjas Marco A.Hernandezas nusprendė, kad kelis tinklaraščius rašanti C.Cox pagal šioje valstijoje galiojančius įstatymus negali būti laikoma žurnaliste, nes ji nėra sudariusi sutarties su jokiu laikraščiu, žurnalu, periodiniu leidiniu, knygų leidėju, reklaminiu leidiniu, naujienų tarnyba, interneto tarnyba, naujienų ar reklamos agentūra, radijumi ar televizija, skelbia Mashable.com.

Kompanija „Obsidian Finance Group“ padavė C.Cox į teismą šių metų sausį ir siekė iš jos prisiteisti 10 mln. dolerių kompensaciją už jos tinklaraštyje paskelbtus įrašus, kuriuose kritikuojama kompanija ir vienas jos įkūrėjų Kevinas Padrickas. Bendrovė įrašus vadino šmeižtu.

Anot teisėjo, moteriai negalėjo būti pritaikytos žurnalistus saugančios įstatymų išimtys, leidžiančios neatskleisti informacijos šaltinio, kadangi ji nebuvo pasirašiusi sutarties su žiniasklaidos įstaiga.

Teisėjas sprendimą priėmė vadovaudamasis vienu įrašu, kuriame buvo remiamasi daugiausia faktais, o ne išsakoma nuomonė. Pati save teisme atstovavusi C.Cox teigė, kad informaciją jai suteikė šaltinis kompanijoje, kurį ji atsisakė įvardinti.

Kadangi neįvardino informacijos šaltinio, ji negalėjo įrodyti informacijos pagrįstumo.

Anot teisėjo, moteriai negalėjo būti pritaikytos žurnalistus saugančios įstatymų išimtys, leidžiančios neatskleisti informacijos šaltinio, kadangi ji nebuvo pasirašiusi sutarties su žiniasklaidos įstaiga. Kitaip sakant, teisėjo nuomone, ji yra tinklaraštininkė, o ne žurnalistė. Moteris turės sumokėti įmonei 2,5 mln. dolerių kompensaciją.

Precedentai

Ginčai, ar tinklaraštininkai gali būti prilyginami žurnalistams, tęsiasi jau ne vienerius metus tiek JAV, tiek kitose šalyse, taip pat ir Lietuvoje. Primename, kad Lietuvoje šį klausimą buvo iškėlęs tinklaraštininkas Liutauras Ulevičius, kuris teismuose išsikovojo teisę gauti žurnalisto akreditaciją į Seimą.

Kiti JAV teismai anksčiau taip pat buvo priėmę nuosprendžius, kurių esmė panaši: tinklaraščio autorius gali būti prilyginamas žurnalistui.

Pvz., tinklaraščio Gizmodo.com redaktorius Jasonas Chenas išvengė kriminalinių kaltinimų už tai, kad paviešino išmaniojo telefono „iPhone“ prototipą, kurį vienas „Apple“ darbuotojas pametė bare. Šis atvejis buvo laikomas Kalifornijos žurnalistus saugančių įstatymų „lakmuso popierėliu“, kuris turėjo parodyti, ar jiems gali būti prilyginami tinklaraštininkai. Nors Kalifornijos policija 2010 metais atliko kratą J.Cheno namuose, apygardos prokuroras viešai pareiškė, kad kaltinimai šioje byloje niekam nebus pareikšti.

Kalbėdamas apie šią bylą tuometinis „Apple“ vadovas Steve‘as Jobsas pareiškė, kad, jo nuomone, J.Chenas yra tiesiog „vyrukas“, o ne žurnalistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius