-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodasis penktadienis: kaip saugiai apsipirkti internete?

Šis juodasis penktadienis pretenduoja tapti istoriniu – „Deloitte“ analitikai prognozuoja, kad šiemet pirkėjai internetinėse parduotuvėse išleis tiek pat, kiek ir tradicinėse parduotuvėse, o visų šventinių išpardavimų pajamos sieks 1 trilijoną dolerių.
„Juodasis penktadienis“ JAV – didžiųjų nuolaidų metas
„Juodasis penktadienis“ JAV – didžiųjų nuolaidų metas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Taip pat tai reiškia, kad milijonai pavedimų internete gali tapti kibernetinių nusikaltėlių taikiniu. „Baltimax“ saugumo ekspertai pataria, kaip saugiai apsipirkti internete ir netapti sukčių auka.

Pirmiausia, saugumo specialistai pataria apsaugoti savo įrenginius, su kuriais naršoma internete – kompiuterius ir išmaniuosius telefonus. Jų operacinės sistemos ir dažniausiai naudojamos programos turi būti laiku atnaujintos, kad kilusiomis saugumo spragomis nepasinaudotų programišiai. Taip pat patariama naudoti pažangią antivirusinę programą, saugančią nuo kenksmingų programų, įsilaužimų ir fiktyvių interneto svetainių keliamos žalos, rašoma pranešime spaudai.

Apsipirkimams patariama naudoti tik saugų interneto ryšį. „Venkite atlikti bankines operacijas ir atsiskaityti už pirkinius internete naudojantis viešu „Wi-Fi“ tinklu – geriau rinktis apsaugotą namų ar darbo tinklą“, – pataria „Baltimax“ pardavimų vadovas Deividas Pelenis.

Gerų pasiūlymų ieškantiems pirkėjams rekomenduojama būti atidesniems ir neužkibti ant sukčių kabliuko: jei pasiūlymas atrodo pernelyg gerai, kad būtų realus, didelė tikimybė, kad tai yra apgaulė. Ypač atsargesniems reikėtų būti socialiniuose tinkluose, kur plinta fiktyvių internetinių parduotuvių reklamos ir neįtikėtini pasiūlymai.

„Rekomenduojame lankytis tik žinomose internetinėse parduotuvėse, kurios užtikrina pirkėjo duomenų apsaugą. Jei tai yra nauja, vartotojui dar nežinoma parduotuvė, prieš apsiperkant geriau paieškoti informacijos internete, ar nėra blogų atsiliepimų, nukentėjusių pirkėjų skundų – neigiami komentarai plinta greičiau, nei teigiami“, – komentuoja D. Pelenis.

Tačiau ir žinomos parduotuvės gali sulaukti kibernetinių nusikaltėlių dėmesio – vartotojai vis dažniau suviliojami fiktyvių, žinomus prekių ženklus naudojančių el. parduotuvių, kurių tikslas – apgaule išvilioti pirkėjų asmeninius ir mokėjimo kortelių duomenis. Tokiu atveju patariama atidžiau tikrinti internetinės parduotuvės adresą, ar jis sutampa su oficialaus gamintojo ar pardavėjo puslapiu, taip pat rekomenduojama adresą vesti ranka, o ne spausti internete rastą ar el. paštu gautą nuorodą.

„Už pirkinius internete saugiausia atsiskaityti kreditine kortele arba sąskaita, kurioje laikoma nedidelė, pavyzdžiui, konkrečiam pirkiniui pervedama pinigų suma. Tokiu atveju pirkėjas nerizikuoja visomis turimomis santaupomis“, – teigia „Baltimax“ saugumo ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius