Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką tėvai turėtų išbraukti iš kalėdinių dovanų sąrašo?

Daugelis vaikų, rašydami laišką Kalėdų seneliui, tarp norimų dovanų būtinai pamini planšetinį kompiuterį. Ypač dabar, kai pasirodė vaikams nuo 18 mėn. pritaikyti kompiuteriai su „mini-ekranu“. Nors skelbiama, kad šie žaislai yra edukacinio pobūdžio, nemažai specialistų nerimauja, kaip vaikus paveikia toks ankstyvas kompiuterio naudojimas, rašo lepoint.fr.
Vaikas su planšetiniu kompiuteriu
Vaikas su planšetiniu kompiuteriu / 123rf nuotr.

Nukenčia rankų judesių vystymasis

Kuo daugiau laiko vaikas praleidžia priešais kompiuterio ekraną, tuo didesnė rizika, kad jam suaugus išsivystys įvairios ligos: diabetas, viršsvoris, širdies ligos. Tai nutinka dėl to, kad pagal savo amžių šie vaikai per mažai juda, nėra pakankami aktyvūs.

Harvardo universiteto mokslininkai nustatė, kad planšetinio kompiuterio naudojimas gali sukelti stuburo iškrypimą, raumenų skausmą. Norint sumažinti neigiamą poveikį, mokslininkai rekomenduoja šiuos kompiuterius naudoti sėdint prie stalo teisingame aukštyje.

Harvardo universiteto mokslininkai nustatė, kad planšetinio kompiuterio naudojimas gali sukelti stuburo iškrypimą, raumenų skausmą.

Visai neseniai mokslininkai atkreipė dėmesį į planšetinių kompiuterių valdymo poveikį vaikų rankų ir pirštų vystymuisi. Naudojant kompiuterį nepakankamai dirba pirštų raumenys, kurie vėliau bus reikalingi mokantis rašyti. Be to, vaikams, kaip ir suaugusiesiems, planšetinis kompiuteris yra ir viena iš miego sutrikimų priežasčių: mėlyna ekrano šviesa paveikia miego hormono – melatonino – gamybą. Taip pat vaiko susijaudinimas, susinervinimas vakare žaidžiant kompiuteriu yra viena iš nemigos priežasčių. Taigi mokslininkai pataria vengti planšečių naudojimo vakarais, kai ruošiamės miegoti.

Kenkia loginiam mąstymui bei minčių organizavimui

Prieš kelis mėnesius Prancūzijos mokslų akademija pareiškė savo nuomonę apie planšečių naudojimą. Jie pripažįsta teigiamą pedagoginio pobūdžio įtaką vaikams, bet nerimauja dėl per ankstyvo planšečių naudojimo.

Vaikų audiniai dar ne iki galo susiformavę, todėl elektromagnetiniai spinduliai prasiskverbia giliau ir vėliau gali sukelti įvairių sveikatos problemų.

Psichiatras Serge`as Tisseronas aiškina, kad iki šešerių metų reikia vengti bet kokio kompiuterių naudojimo, nes vaikas pirmiausia turi išmokti gerai orientuotis realioje aplinkoje prieš panirdamas į virtualiąją. Tai ypač svarbu jutimų (klausos, regos, prisilietimų ir judėjimo) vystymuisi.

Mokslininkas teigia, kad ankstyvame amžiuje vaikui reikalingi ne kompiuteriniai ekranai. Pasaka prieš miegą vaikui daug naudingesnė nei mokomieji užsiėmimai planšetiniame kompiuteryje. Vaikas gali pradėti žaisti žaidimus nuo 4 m., bet tik prižiūrint tėvams. Vaikas be priežiūros gali žaisti žaidimus tik nuo 6 m. amžiaus, kitaip jis gali jiems įgyti nevaldomą potraukį.

Elektromagnetinis spinduliavimas ypač kenksmingas vaikams

Daugiausia nerimo kelia elektromagnetinių bangų įtaka sveikatai. Nors mobiliųjų telefonų reklama jaunesniems nei 14 m. vaikams yra draudžiama dėl neigiamos spinduliavimo įtakos, planšetėms šis draudimas netaikomas, jos visiškai legaliai siūlomos 3–4 m. mažyliams.

„Robin“ asociacija, kuri rūpinasi bevielių technologijų saugumu, teigia, jog vaikams elektromagnetiniai spinduliai, kuriuos skleidžia šis prietaisas, yra kenksmingesni. Jų audiniai dar ne iki galo susiformavę, todėl elektromagnetiniai spinduliai prasiskverbia giliau ir vėliau gali sukelti įvairių sveikatos problemų.

Taigi tėvai turėtų nepasiduoti vaikų prašymams ir pakoreguoti Kalėdinių dovanų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius