Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip suomiai savo namus kompiuteriais šildo

Suomijos sostinės centre statomas stambus IT paslaugų bendrovės „Atos“ duomenų apdorojimo ir saugojimo centras ne tik operuos didžiuliais skaitmeninės informacijos srautais, bet ir šildys šaltą išgėlintą jūros vandenį, kuris bus tiekiamas į Suomijos sostinės gyvenamųjų namų šildymo sistemas.
Šildymas
Šildymas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Nepaliaujamai kaistantys duomenų centro serveriai įšildys ledinį vandenį tiek, kad jo šilumos pakaks įkaitinti 2 tūkst. privačių namų radiatorius.

Stambia figūra IT paslaugų sektoriuje bendrovė „Atos“ tapo, kai šių metų liepą įsigijo „Siemens IT Services“. Bendrovė aptarnauja globalią klientų bazę, teikdama jiems transakcines ir konsultacines paslaugas pažangiųjų technologijų srityje.

Šios tarptautinės kompanijos metinė apyvarta – 8,7 mlrd. eurų, ji turi 78,5 tūkst. darbuotojų 42 pasaulio valstybėse. Naujasis duomenų apdorojimo ir saugojimo centras „Suvilahti“ aptarnaus klientus iš Šiaurės ir Centrinės Europos.

Sprendimas duomenų centrą steigti Helsinkyje nėra atsitiktinis. Suomija yra viena iš pirmaujančių pasaulyje pagal vadinamųjų „debesų kompiuterijos“ serverių ir duomenų apdorojimo centrų plėtrą. Vėsus klimatas, lengvas šalto vandens pasiekiamumas, aukštas visuomenės išsivystymo lygis, politinis stabilumas – vieni iš kertinių faktorių, pavertusių šią šalį geidžiamu objektu tarptautinėms „debesų kompiuterijos“ saugykloms.

Tačiau panašu, kad pasaulyje „Suvilahti“ duomenų centras gali išgarsėti netikėta šalutine funkcija – duomenų centro serveriai šildys Helsinkio gyvenamuosius namus. Už pažangų ir novatorišką efektyvaus energijos panaudojimo projektą duomenų centro statybos darbus vykdanti „Atos“ partnerė „Academica Oy“ yra laimėjusi 2010-ųjų apdovanojimą „Uptime Institute Green Enterprise IT Award“.

Helsinkyje stūkso didžiausia pravoslavų šventykla Šiaurės ir Vakarų Europoje – prieš 150 metų pastatytas Uspenskio katedros soboras. Jis stovi ant granito uolos, pačiame sostinės centre. Granito uolose iškalti katedros požemiai kadaise tarnavo kaip slėptuvė nuo bombardavimų iš oro. Dabar juose – modernus IT duomenų centras.

Kiaurą parą veikiantys kompiuteriniai serveriai iš pradžių kėlė nemenką problemą – jie išskirdavo tiek šilumos, kad darbuotojai negalėdavo ilgai išbūti viduje. Tačiau suomiai rado paprastą sprendimą. Greta katedros yra Suomijos įlanka, o po soboru lyg tyčia driekiasi miesto šildymo sistemos vamzdynas. Jau dabar IT duomenų centro serveriai šiluma aprūpina 500 Helsinkio kotedžų.

Beje, išgėlintą šaltą jūros vandenį serverių aušinimui Suomijoje naudoja ir „Google“, kurios duomenų centras „Hamina“ yra įrengtas buvusiame popieriaus fabrike. „Google“ serveriai sunaudoja maždaug 260 mln. vatų (maždaug ketvirtis galingos branduolinės elektrinės pagaminamos energijos). Tiek energijos pakaktų miestui, kuriame gyvena 100–200 tūkst. gyventojų.

VIDEO: Google's Hamina Data Center

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius