-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kalėdų staigmena: LANVA užsimojo užblokuoti prieigą prie „Linkomanijos“, eilėje – kitos „torrent“ svetainės (papildyta 17.36 val.)

Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) dar iki Kalėdų ketina kreiptis į Informacinės visuomenės plėtros komitetą (IVPK), kad Lietuvos interneto vartotojams būtų užblokuota prieiga prie populiarios „torrent“ svetainės Linkomanija.net. Esą šiame tinklalapyje publikuojama autorių ir gretutines teises pažeidžianti informacija.
Linkomanija.net
Linkomanija.net / 15min.lt nuotr.

Naujienų portalo 15min.lt žiniomis, LANVA kreipėsi į kelias bendroves, siūlydama prisidėti prie šio proceso. Jame dalyvauja LANVA nariai, tarp jų – ACME ir kino teatrų tinklas „Forum cinemas“. Pasiūlymo prisidėti sulaukė ir televizija TV3.

TV3 atstovas prodiuseris Tomas Didžgalvis 15min.lt teigė, kad LANVA atsiuntė el. laišką, kuriame informavo, jog iš „Linkomanijos“ galima atsisiųsti šios televizijos žinių laidas. Be to, šiame tinklalapyje TV3 atstovai rado daugiau jų televizijos rodomų laidų.

TV3 nusprendė prisidėti prie LANVA iniciatyvos. „Mes pritariame kovai su piratavimu. Konkrečiai dėl tinklalapio „Linkomanija“ patys iniciatyvos kažkokios neturėjome. Bet kokiu atveju tai yra neteisėti veiksmai“, – sakė T.Didžgalvis.

Anot jo, nors laidas galima nemokamai žiūrėti per televiziją, norint šį turinį publikuoti internete derėtų atsiklausti autorių teisių savininko leidimo. „Mes laidas įsigyjame iš prodiuserių kompanijų. Su jomis esame sudarę sutartis, mes publikuojame tas laidas savo tinklalapyje, tačiau dėl kažkokių išplėstinių naudojimų tų laidų reikėtų atskirai aptarti sutartyje. Be to, mes rodome ne vien lietuvių prodiuserių produkciją“, – teigė TV3 atstovas.

„Linkomanija“ neapsiribos

LANVA siekia sukurti interneto tinklalapių blokavimo Lietuvoje praktiką ir dėl to numato kreiptis į IVPK. Informacinės visuomenės paslaugų įstatyme nurodoma, kad IVPK turi teisę įpareigoti interneto paslaugų tiekėjus (IPT) uždrausti prieigą prie autorių ir gretutines teises pažeidžiančios informacijos bei prie neskelbtinos informacijos.

Tokio precedento Lietuvoje dar nebuvo, todėl LANVA tikisi kuo didesnio skaičiaus teisių turėtojų paramos: kuo daugiau nelegalaus turinio tinklalapyje publikuojama, tuo didesnė tikimybė, kad svetainė bus užblokuota. Tam, kad būtų įrodyta, jog turinys nelegalus, be kita ko, reikia ir jo teisių turėtojo kreipimosi.

Tinklalapių blokavimo tvarkos ir procedūros Lietuvoje kol kas nėra, – teigė R.Kalinauskas.Į IVPK numatoma kreiptis dar šią savaitę.

„Dėl neteisėto turinio kreipsis ne tik LANVA nariai, apie tai mes informavome ir kitus teisių turėtojus. Manau, dar prisidės ne vienas teisių turėtojas ir norės, kad tai būtų daroma“, – 15min.lt sakė LANVA l.e.p. pirmininkės pavaduotojas Vytas Simanavičius.

Anot jo, šįkart ketinama kreiptis dėl tinklalapio Linkomanija.net, tačiau „tuo nebus apsiribota“ – suformavus praktiką bus siekiama užblokuoti prieigą ir prie kitų tinklalapių, kuriuose publikuojama autorių teises pažeidžiant informacija.

„Įstatyme nėra numatyta, kiek procentų turinio turi sudaryti nelegali informacija. Netgi jei yra vienas kūrinys, tai jau yra Autorių teisių įstatymo pažeidimas. Aišku, galbūt bus atsižvelgiama į procentinę dalį“, – teigė V.Simanavičius.

Interneto paslaugų tiekėjai tokiam reikalavimui gali priešintis, nes suformavus praktiką jiems tektų blokuoti daug tinklalapių. Tačiau LANVA atstovas pabrėžė, kad Lietuvoje veikiančios įmonės turi laikytis įstatymų, o jei įstatymai numato, kad valstybės institucija turi teisę įpareigoti IPT uždrausti prieigą prie tam tikro turinio, tiekėjai turi šį sprendimą vykdyti. „Tai turi būti įskaičiuota į verslo modelį“, – teigė pašnekovas.

V.Simanavičius teigė, kad panašus precedentas buvo sukurtas Danijoje, kai kompanija „Telenor“ buvo įpareigota uždrausti prieigą prie „torrent“ svetainės „The Pirate Bay“.

„Aš nesakau, kad Lietuvoje tą patį pritaikyti gali, tiesiog taip yra Europoje pasibaigęs procesas po visų apeliacijų. Ten buvo numatytos keturios blokavimo alternatyvos: blokuoti IP adresą, domeną, „proxy“ serverių nustatymus arba statyti filtravimo įrangą. Interneto paslaugų tiekėjas pasirinktinai ar kompleksiškai gali uždrausti prieigą“, – sakė V.Simanavičius.

IVPK: sprendimo šįmet nebus

IVPK Teisės ir personalo skyriaus vedėjo pavaduotojas Rytis Kalinauskas 15min.lt teigė, kad net jei komitetas LANVA kreipimosi sulauktų šią savaitę, procesas veikiausiai nusikeltų į kitus metus.

„Gavę LANVA kreipimąsi, mes vertinsime tą informaciją ir žiūrėsime, kokį sprendimą galime priimti. Dabar tikrai dar negalime teigti, kad IVPK tikrai prašys blokuoti kažkokią svetainę ir tokio sprendimo mes neesame priėmę“, – pabrėžė R.Kalinauskas.

Jo teigimu, siekiant užblokuoti prieigą prie visos interneto svetainės reikia atsižvelgti į daugelį aplinkybių – ne tik tai, kiek procentų sudaro nelegali informacija, tačiau ir į tai, ar dėl blokavimo kreipėsi šio turinio teisių turėtojai, ar jie turi teisę platinti šį turinį, ar turinys gali būti platinamas internete ir pan.

„Tinklalapių blokavimo tvarkos ir procedūros kol kas nėra“, – teigė R.Kalinauskas.

Neturi techninių galimybių

Lietuvos teismuose vis dar svarstoma byla, kurioje siekiama mūsų šalyje užblokuoti prieigą prie internetinių lažybų svetainių. Interneto paslaugų tiekėjai vis dar laukia teismo išaiškinimo, kam yra taikytinas nuosprendis ir kokiomis priemonėmis jį įmanoma vykdyti.

IVPK atstovas užsiminė, jog kreipiantis į interneto paslaugų tiekėjus, jiems veikiausiai būtų pasiūloma, kaip šį sprendimą vykdyti.

Ribojimo sistemos sukūrimas pareikalautų laiko ir nemažai resursų, taip pat būtų visiškai neefektyvus. Interneto vartotojai lengvai randa būdų apeiti tokius apribojimus, – sakė R.Rimkienė.Lietuvos interneto paslaugų tiekėjai kartoja, kad efektyvus interneto turinio blokavimas nėra įmanomas. „Mes lauksime IVPK kreipimosi ir jį analizuosime. Bet situacija yra tokia, kad efektyvus interneto turinio blokavimas yra įmanomas tik tuo atveju, jei tas turinys yra laikomas kažkokios bendrovės serveryje. „Linkomanijos“ turinys nėra laikomas TEO įmonių grupės bendrovių serveriuose, dėl to efektyvus turinio blokavimas techniškai nėra įmanomas. Galima prisiminti tą patį Kinijos pavyzdį, kur investuojama begalė pinigų į turinio blokavimą, bet tai neveikia itin sėkmingai“, – 15min.lt teigė bendrovės TEO LT atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Jis pridūrė, kad ir šioje situacijoje teismo įsikišimas veikiausiai būtų neišvengiamas. „Daugelyje Europos valstybių sprendimus dėl turinio teisėtumo priima teismas. Mūsų supratimu, ir šiuo atveju turėtų būti teismo prerogatyva spręsti dėl konkretaus interneto turinio teisėtumo“, – sakė A.Bubnelis.

Panašiai LANVA iniciatyvą komentavo ir bendrovės „Bitė Lietuva“ atstovė. „Kreipimosi apriboti prieigą prie Linkomanija.net kol kas negavome, todėl tolesnius savo veiksmus svarstysime, kai mus pasieks oficialūs dokumentai. Tačiau jau dabar galime pasakyti, kad šiuo metu neturime techninių galimybių vykdyti tokio ribojimo. Ribojimo sistemos sukūrimas pareikalautų laiko ir nemažai resursų, taip pat būtų visiškai neefektyvus. Interneto vartotojai lengvai randa būdų apeiti tokius apribojimus“, – 15min.lt sakė „Bitė Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Raminta Rimkienė.

Papildyta 17.36 val.: „Linkomanija“ pasiruošusi bendradarbiauti

Tinklalapio Linkomanija.net administracija naujienų portalą 15min.lt informavo, jog tinklalapio serveriuose nėra laikomas joks turinys. Be to, nei iš LANVA, nei iš kitos institucijos ar bendrovės tinklalapis nebuvo sulaukęs prašymo pašalinti nepageidaujamą informaciją.

Anot tinklalapio atstovų, 2007 metais Lietuvos Vyriausybės nutarime nr. 881 yra numatyta, jog nustačius faktus apie neteisėtos informacijos platinimą, kompetentinga institucija apie tai turi informuoti paslaugos teikėją. Pranešime turi būti išvardinta neteisėta informacija ir nurodytas jos saugojimo adresas, taip pat pateikti argumentai, kodėl manoma, kad informacija yra neteisėta ir turi būti panaikinta galimybė šią informaciją pasiekti.

„Yra nustatytos taisyklės, pagal kurias tinklalapis šalina nepageidautiną informaciją, tačiau jokie galiojantis įstatymai neįpareigoja tinklalapių atlikti monitoringo. Juk tai beprotiškos išlaidos. Visi lankytojai yra įspėjami nepažeisti autorių teisių, ir tik jie gali būti atsakingi už turinį, kurį vartotojai patys ir kuria. Jeigu kokia nors institucija aptiks autorių teisių pažeidimų ir apie tai bus pranešta, informacija bus panaikinta“, – teigė „Linkomanijos“ atstovai.

Jie pridūrė nesuprantantys, kaip galima blokuoti svetainę, jei jos administracijai nebuvo pranešta apie neteisėtą informaciją. Tokiu būdu būtų galima užblokuoti kone visas svetaines, kurių turinį kuria vartotojai, pradedant Youtube.com, baigiant Facebook.com.

„Mes visada pasiruošę padėti ir bendradarbiauti. Dėl vienos ar kitos nuorodos neverta imtis tokių neprotingų ir griežtų sankcijų“, – teigia „Linkomanija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius