Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karas dėl „Java“: „Google“ vėl laimėjo bylą prieš „Oracle“

JAV teismas ketvirtadienį nusprendė, kad „Google“ neteisėtai nesinaudojo „Java“ programavimo kalbos dalimis, ir taip išgelbėjo technologijų milžinę nuo būtinybės ją į teismą padavusiai „Oracle“ sumokėti milijardinės vertės kompensaciją.
„Oracle“
„Oracle“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Byla prasidėjo dar 2012 metais ir ją akylai stebėjo visas technologijų sektorius, nes ji galėjo turėti rimtą poveikį su programinės įrangos kūrimu ir autorinėmis teisėmis susijusiems įstatymams.

„Oracle“ siekė iš „Google“ prisiteisti milijardus dėl to, kad internetinės paieškos kompanija naudojo „Java“ programavimo kalbą „Android“ išmaniųjų telefonų operacinėje sistemoje.

„Oracle“ siekė iš „Google“ prisiteisti milijardus dėl to, kad internetinės paieškos kompanija naudojo „Java“ programavimo kalbą „Android“ išmaniųjų telefonų operacinėje sistemoje.

Tačiau „Google“ ir jos šalininkai ginčijo tokius teiginius ir sakė, kad autorinių teisių apsaugos principus pritaikius kodo dalims, vadinamoms taikomųjų programų sąsajoms (API), kiltų grėsmė inovacijoms technologijų srityje.

„Oracle“ tapo „Java“ savininke 2009 metais po to, kai įsigijo „Sun Microsystems“. Bendrovė siekė iš „Google“ prisiteisti maždaug 9 mlrd. JAV dolerių vertės kompensaciją.

Po to, kai „Google“ laimėjo pirmąją bylą, „Oracle“ pateikė apeliaciją, ir apeliacinis teismas 2014 metais nusprendė, kad pirmojo teisminio nagrinėjimo metu buvo padaryta klaidų, todėl grąžino bylą nagrinėti iš naujo.

Po naujausio teismo spendimo išplatintame pareiškime „Google“ pareiškė, kad šis sprendimas „yra pergalė visos „Android“ ekosistemos, visos „Java“ bendruomenės ir visų programinės įrangos kūrėjų, kurie yra priklausomi nuo atvirų ir nemokamų programavimo kalbų, kad galėtų kurti naujus produktus vartotojams“.

Savo ruožtu, „Oracle“ pareiškė, kad kova dar nesibaigė.

„Mes vis dar esame tvirtai įsitikinę, kad „Google“ sukūrė „Android“ nelegaliai nukopijavusi „Java“ technologiją, kad paskubėtų įžengti į mobiliųjų įrenginių rinką, – sakė „Oracle“ advokatas Dorianas Daley'is. – „Oracle“ ėmėsi šių veiksmų, kad sustabdytų nelegalią „Google“ veiklą. Mes manome, kad yra pagrindas apeliacijai, ir mes ketiname ją teikti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius