-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kas švaresnis: klaviatūra ar WC dangtis?

Daugelis iš mūsų esame girdėję siaubo istorijų, kad klaviatūrose mikrobų gali būti daugiau nei ant unitazo. Nauja kompanija „Vioguard“ į šį klausimą žvelgia rimtai ir planuoja rinkai pateikti specialių klaviatūrų bei jų sterilizavimo įrenginių.
Klaviatūra
Klaviatūra / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Klaviatūra

Naujus produktus pristatyti rinkai planuojama jau šiais metais. Didžiausios paklausos tikimasi sulaukti iš ligoninių ir kitų sveikatos priežiūros įstaigų, kur aplinkos sterilumas yra vienas esminių prioritetų.

Kompanija „Vioguard“ savo gaminį pristato kaip alternatyvą rankiniam klaviatūrų valymui. Po naudojimosi klaviatūra automatiškai įtraukiama į uždarą monitoriaus stovą, kuriame ji švitinama ultravioletiniais spinduliais, taip sunaikinant ant jos paviršiaus esančias bakterijas. Jos klavišai yra palyginti plokšti ir daugiau primena nešiojamųjų kompiuterių klaviatūras – taip maksimizuojamas spinduliais apšvitinamas paviršiaus plotas. Atgal įrenginys išlenda ranka pamojus priešais integruotą infraraudonųjų spindulių jutiklį. Taip sumažinamas tiek poreikis tiesiogiai liesti aparatūrą, tiek eliminuojamas papildomas mikrobų šaltinis.

„Didesnių ligoninių pacientų slaugos zonose gali būti 500 ar net 1000 klaviatūrų. Į tą skaičių nepatenka individualiuose kabinetuose naudojamos klaviatūros, – sako kompanijos techninis vadovas Craigas Ranta. – Joms kiekvieną dieną valyti reikėtų ištisos armijos papildomo personalo."

Kompiuteriai ligoninėse tampa vis įprastesni, nes pamažu pereinama prie elektroninių paciento duomenų kortelių ir elektroninio duomenų apdorojimo, todėl bendrai naudojamos klaviatūros tampa viena pagrindinių terpių užkratams plisti. „Vioguard“ klaviatūroje naudojama C klasės ultravioletinė šviesa yra gerai žinomas baktericidas (bakterijas naikinanti priemonė). Kompanijos teigimu, sistemos efektyvumas jau patvirtintas testais, kurių metu stipriai mirtinai pavojingomis bakterijomis užterštos klaviatūros buvo sterilizuojamos vos per 10 sekundžių.

VIDEO: Vioguard Self-Sanitizing Keyboard

JAV Ligų Kontrolės ir Prevencijos Centro (U.S. Centers for Disease Control and Prevention) duomenimis vien tik JAV ligoninėse kasmet infekuojama apie 1,7 milijono žmonių, iš kurių dėl to apytiksliai 99000 miršta.  Be to, valstybei tai papildomai kainuoja milijardus dolerių. Prarastos gyvybės ir finansinės sąnaudos sukuria „didžiulę motyvaciją spręsti šią problemą“, sako „Vioguard“"Vioguard" viceprezidentas John'as Sharps'as. Kompanija pirmąją klaviatūros versiją planuoja išleisti antrajame šių metų ketvirtyje, ir pradinės partijos bus skirtos Seattle (JAV) regionui. Vėliau planuojama plėstis ne tik į kitas medicinos įstaigas, bet ir į maisto gamybos sferą ir kitas sritis, kuriose švara yra būtina. „Vioguard“"Vioguard" taip pat analizuoja galimybę pritaikyti ultravioletinę šviesą sterilizuojant kitokius užkratus pernešančius paviršius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius