Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ketvirtadalis Lietuvos gyventojų dar nesinaudojo internetu – dėl baimės ir nežinojimo

Esame aktyvūs interneto vartotojai, tačiau ketvirtadalis Lietuvos gyventojų dar nėra naudojęsi internetu. Tai parodė pernai atliktas elektroninių paslaugų naudojimo tyrimas, kurį užsakė Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijos.
123rf nuotr. / Internetas
123rf nuotr. / Internetas

Kodėl lietuviai nesinaudoja internetu ir dėl to praranda daugybę gyvenimo galimybių? Kas juos galėtų paskatinti keisti įpročius?

Bijo interneto pavojų?

„Artimiausioje ateityje net 90 proc. darbo vietų Europoje – įskaitant inžinerijos, buhalterijos, slaugos, medicinos, meno, architektūros ir kitų profesijų – bus reikalingi tam tikri naudojimosi internetu įgūdžiai“, – atkreipia dėmesį asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė.

Artimiausioje ateityje net 90 proc. darbo vietų Europoje bus reikalingi naudojimosi internetu įgūdžiai

O tyrimo respondentai teigia, kad nesinaudoja internetu dėl menko poreikio arba dėl to, kad jiems stinga žinių. Tiesa, kaip pastebi L.Križinauskienė, nuo 2015 m. naudojimosi internetu tendencija auga. Tačiau ji įžvelgia dar vieną galimą konservatyvaus požiūrio į internetą priežastį: esame įpratę būti nuolat gąsdinami interneto pavojais.

32 Europos valstybės jungiasi bendram tikslui

2017 m. kovo 27–balandžio 2 dienomis 32 Europos valstybėse vyks „Interneto savaitė“ (angl. „Get Online Week“), kuri kvies ir skatins europiečius mokytis, dalyvauti, dalytis ir kurti tūkstančiuose renginių ir veiklų. Šiame Europai skirtame projekte Lietuvoje renginius organizuojanti asociacija „Langas į ateitį“ šiemet skatins atkreipti dėmesį į skaitmeninius pokyčius, nes ne technologijos, o žmonės ir jų įgūdžiai yra pačios svarbiausios skaitmeninių pokyčių dėlionės dalys.

„Skaitmeninė atskirtis skatina nerimo, nesaugumo ir nepasitikėjimo ateitimi jausmą, – pabrėžia L.Križinauskienė. – Dėl to šiemet esame suinteresuoti į veiklas įtraukti kuo daugiau įvairaus amžiaus Lietuvos gyventojų.“

Prie „Interneto savaitės 2017“ jungiasi viešosios bibliotekos, mokyklos, jaunimo darbo centrai bei įvairios organizacijos, todėl beveik visuose Lietuvos miestuose bus galima dalyvauti mokymuose ar paskaitose.

Jau kovo 28 d. 10 val. visus norinčius „Langas į ateitį“ ir Nacionalinė skaitmeninė koalicija kvies prisijungti prie tiesioginės transliacijos iš Kauno technikos universiteto, kur lektorius Šarūnas Grigaliūnas kalbės apie internetinį karą socialiniuose tinkluose („Informuotas = apginkluotas“).

Senjorai šiemet bus kviečiami tobulinti savo žinias bei išmokti naudotis elektronine bankininkyste. Tuo pat metu visoje Europoje vyks „Europos pinigų savaitė“. „Plačiai kalbėsime ir apie elektroninę prekybą – pirkimą internetu bei problemas, su kuriomis dažniausiai susiduria vartotojai“, – sako „Langas į ateitį“ vadovė.

Aktyvūs, bet darbui nepasirengę

Remiantis ankščiau minėtu tyrimu, internetu kiek dažniau naudojasi jaunesnio amžiaus asmenys. Tačiau „Interneto savaitė“ atkreipia dėmesį, jog jaunimo aktyvumas internete neužtikrina pakankamo skaitmeninių įgūdžių kiekio, reikalingo darbui.

„Vos 53,3 proc. jaunuolių turi jų karjerai svarbių gebėjimų naudotis internetu“, – pastebi L.Križinauskienė. Todėl visoje Lietuvoje Jaunimo darbo centruose vyks mokymai, per kuriuos jaunuoliai daugiau sužinos apie socialinę inžineriją, mokysis pagrindinių įgūdžių, dažniausiai panaudojamų darbe, bei saugaus interneto vartojimo principų bei taisyklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius