-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kibernetiniai sukčiai jau taikosi į Rio olimpiada besidominčius žiūrovus

Kol sportininkai intensyviai ruošiasi 2016 m. vasaros olimpinėms žaidynėms Rio de Žaneire, nesnaudžia ir kibernetiniai nusikaltėliai. Antivirusinių programų „eScan“ kūrėjai pastebi, kad kartu su olimpiniu šurmuliu pasipils nauji virusai bei atakos, nukreiptos į olimpiada besidominčius vartotojus.
Rio de Žaneiro olimpiada
Rio de Žaneiro olimpiada / 123rf.com

Pasak saugumo ekspertų, tarp galimų grėsmių neišvengiamai bus išpirkos reikalaujančių kenkėjiškų programų, trojanų, „botnet“ tinklų ir sukčiavimo atvejų, kaip apsimestinės svetainės ar fiktyvios loterijos.

Išpirkos reikalaujantys kenkėjai

„Per pastarąjį pusmetį pasirodė tokie išpirkos reikalaujantys kenkėjai, kaip „Locky“ ar „Android.Trojan.SLocker.CV“, nukreipti į kompiuterius ir išmaniuosius telefonus. Šio tipo kenkėjų banga nesiruošia slopti, o tokia patraukli tema, kaip olimpinių žaidynių naujienos, gali sukčiams privilioti daugiau aukų“, – teigia „eScan“ antivirusines programas platinančios įmonės „Baltimax“ regiono vadybininkas Sergejs Romanovskis.

Tokia patraukli tema, kaip olimpinių žaidynių naujienos, gali sukčiams privilioti daugiau aukų.

Vartotojai šiuo metu turėtų būti atidesni naršant internete – nespausti nežinomų nuorodų, žadančių išskirtinius olimpiados vaizdus ar naujienas, taip pat nevesti savo asmeninių duomenų fiktyviose svetainėse, viliojančių prisiregistruoti dėl išskirtinio turinio. Tokie pasiūlymai gali plisti tiek socialiniuose tinkluose, tiek per šlamštlaiškius.

„eScan“ atstovai pabrėžia, kad labiausiai reikėtų saugotis patekimo į „botnet“ tinklus, kurie leidžia programišiams nuotoliniu būdu valdyti užkrėstus kompiuterius ir pasitelkti juos platinant kitas atakas, kaip DDoS. Pasitikrinti, ar kompiuteris nedalyvauja „botnet“ tinkle, galima CERT-LT puslapyje www.cert.lt/tikrinti.

Siūlo pigiau įsigyti bilietų

Tarp kitų jau fiksuojamų grėsmių – sukčiavimo atakos, viliojant vartotojus į apsimestines svetaines, kurių domenuose naudojami žodžiai „rio“, „rio2016“ ir pan. Tokiose svetainėse vartotojams siūloma pigiau įsigyti bilietų į olimpiados renginius bei varžybas, siekiant išvilioti asmeninius bei mokėjimo kortelių duomenis.

Pasak saugumo ekspertų, vartotojams derėtų būti atsargesniems ir dėl fiktyvių loterijos pranešimų. El. paštu jau plinta šlamštlaiškiai, pranešantys apie neva laimėtus bilietus ar kitus prizus. Kad būtų įtikinamiau, šie el. laiškai parašyti anglų ir portugalų kalbomis, neva juos išsiuntė Olimpinis komitetas ir Brazilijos vyriausybė. Tokiu būdu sukčiai bando išvilioti asmeninius duomenis, kurių prašoma atsiųsti norint atsiimti laimėjimą.

„Vartotojai turėtų būti labiau skeptiški tokių fiktyvių laimėjimų atveju – ar tikrai dalyvavote kažkokioje loterijoje, ar yra oficialiai paskelbta informacija apie vykdomą žaidimą ir jo prizus. Jei el. laiške siūloma kažkas, kas skamba pernelyg gerai, kad būtų tiesa, greičiausiai tai bus eilinė sukčių apgaulė“, – komentuoja S. Romanovskis.

Siekiant išvengti sukčių pinklių patariama nespausti nežinomų nuorodų, nesisiųsti ir nediegti nežinomų programų – rekomenduojama programas diegti tik iš oficialių gamintojų puslapių. Taip pat patariama apsaugoti savo įrenginius jiems skirtomis antivirusinėmis programomis, laiku atnaujinti operacinę sistemą bei naudojamas programas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius