Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitąmet po kibernetinių sukčių padidinamuoju stiklu atsidurs išmanieji telefonai

Šįmet kibernetinis nusikalstamumas augo dar didesniu tempu – įmantrumu ypač stebino valstybių ar korporacijų šnipinėjimui skirtos kenkėjiškos programos, tačiau ne ką didesnę „pažangą“ kurdami virusus padarė ir užsidirbti norintys kibernetiniai nusikaltėliai. Kitąmet kenkėjiškos programos vis dažniau apims ne tik kompiuterius, bet ir mobiliuosius įrenginius, Varšuvoje surengtoje kibernetinio saugumo konferencijoje „Cybersecurity Weekend“ pasakojo „Kaspersky“ saugumo specialistai.
Kaspersky saugumo specialistas Sergey'us Lozhkinas
Kaspersky saugumo specialistas Sergejus Ložkinas / Kaspersky nuotr.

Įmantrūs virusai

Labiausiai kibernetinės saugos specialistų dėmesį šįmet traukė puikiai pažįstami užraktai – vyriausybinių ir karinių institucijų duomenų vogimui sukurtas „Epic Turla“, 2800 įmonių visame pasaulyje jau apkrėtęs „Crounching Yeti“, dar žinomas kaip „Energetic Bear“, ir jau dešimtmetį aktyvus „Nettraveller“.

„Dabar mums nebereikia šnipų kaip džeimsai bondai – už šnipą svarbesnis žmogus yra tas, kuris su akiniais sėdi prie kompiuterio ir kuria šias programas“, – pasakojo S.Ložkinas.

Tarptautinio „Kaspersky“ tyrimų ir analizės padalinio specialistas Sergejus Ložkinas juokavo, kad „Nettraveller“ viruso kūrėjai šįmet galės švęsti jubiliejų. Ši kenkėjiška programa buvo nutaikyta į itin specifines šakas – kosminių technologijų, nanotechnologijų, lazerių ar medicinos srityse dirbančias įmones, ir ji nuolatos tobulinama.

„Dabar mums nebereikia šnipų kaip džeimsai bondai – už šnipą svarbesnis žmogus yra tas, kuris su akiniais sėdi prie kompiuterio ir kuria šias programas“, – pasakojo S.Ložkinas.

Vien 2014 m. trečią ketvirtį „Kaspersky“ iš viso neutralizavo 1,3 mlrd. kenkėjiškų bylų, tinklalapių, programinės įrangos, 26 mln. iš jų buvo unikalūs užkrato objektai.

Tarp į kasdieninius vartotojus nukreiptų aktyviausių kenkėjiškų programų vis dar pirmauja bankiniai trojanai – jie vis dar pats populiariausias programišių būdas pavogti pinigus iš bankinių sąskaitų. Vieną jų – „Shylock“, policijos pareigūnams specialių operacijų metu beveik pavyko neutralizuoti.

Pastebima tendencija, kad kibernetiniai nusikaltėliai vis dažniau renkasi virusus, kurie užkoduoja vartotojo duomenis.

„Šįmet itin populiarus buvo „ZeroLocker“ – tai užkratas, kuris užkoduoja visus jūsų duomenis ir jų negalite naudoti, kol programišiams nesumokate išpirkos virtualia valiuta. Šiuo būdu nusikaltėliai pamėgo užkrėsti ir smulkesnes bendroves“, – kabėjo S.Ložkinas.

Kaspersky nuotr./Kenkėjiškų programų evoliucija
Kaspersky nuotr./Kenkėjiškų programų evoliucija:prieš dvidešimtmetį viena kenkėjiška programa buvo sukuriama kas valandą, o šįmet per dieną jų sukuriama 315 tūkstančio.

Išmanieji telefonai

Kibernetinių nusikaltėlių dėmesį vis dažniau patraukia ir išmanieji telefonai. Šių metų trečiąjį ketvirtį kenkėjiškų programų išmaniesiems aptikta 75 tūkst., o per visus 2013 metus jų tebuvo užfiksuota 17 tūkstančių.

„Kodėl nusikaltėliai renkasi išmaniuosius telefonus? Jie mato, kad žmonės vis dažniau naudoja mobiliuosius. Dažnai keliaudami vyrai net neima kompiuterio ir visas operacijas atlieka mobiliuoju įrenginiu“, – kalbėjo S.Ložkinas. Mobiliesiems įrenginiams aptiktų trojanų statistika taip pat iškalbinga – jų nuo 1 182 pirmame šių metų ketvirtyje padaugėjo iki 7010 trečiajame.

„Kaspersky“ analitikai pateikė ir duomenų apie dažniausiai nuo kibernetinių nusikaltėlių nukenčiančias valstybes. Pirmojoje vietoje yra Ukraina. Pasak S.Ložkino, visos buvusios Sovietų Sąjungos valstybės paprastai yra tarp pirmaujančių šalių.

Kaspersky nuotr./Kibernetinės grėsmės pagal valstybes
Kaspersky nuotr./Kibernetinės grėsmės pagal valstybes. Skaičiai rodo, kiek procentų gyventojų nukenčia nuo kibernetinių nusikaltėlių. Viršuje - nukentėję nuo kenkėjiškų programų internete, o apačioje - nuo vietinių grėsmių, pavyzdžiui, užkratai USB raktu ar CD.

Dėmesio sulauks ir „iOS“

„Apple“ rinkos dalis vis auga, tiek „iOS“, tiek ir „Mac“. Augant rinkos daliai „Apple“ įrenginiais susidomi ir kibernetiniai nusikaltėliai“, – kalbėjo M.Preussas.

Apie tai, kokių kenkėjiškų programų galime sulaukti kitais metais, pasakojo Tarptautinio „Kaspersky“ tyrimų ir analizės padalinio vadovas Europoje Marko Preussas.

Viena iš su mobiliosiomis grėsmėmis susijusių prognozių – kitąmet bus vis daugiau kenkėjiškų programų „Apple“ produktų turėtojams.

„Apple“ rinkos dalis vis auga, tiek „iOS“, tiek ir „Mac“. Augant rinkos daliai „Apple“ įrenginiais susidomi ir kibernetiniai nusikaltėliai“, – kalbėjo M.Preussas.

Šįmet buvo aptiktas ir pirmasis trojanas anoniminiame „Tor“ tinkle, tokių kitąmet galima tikėtis ir daugiau.

Kaspersky nuotr./Kaspersky saugumo specialistas Marco Preussas
Kaspersky nuotr./Kaspersky saugumo specialistas Marco Preussas

„Matysime daugiau programinės įrangos pažeidžiamumų, tokių kaip „Shellshock“, „Heartbleed“ ar „Gotofail“, – pridūrė saugumo specialistas.

Jo nuomone, kibernetinių nusikaltėlių akiratyje taip pat atsidurs ir populiarėjančios mokėjimo sistemos, kaip šįmet pristatyta „Apple Pay“ bei daiktų internetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius