Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko vertos uodus baidančios išmaniosios programėlės?

Priemonių apsisaugoti nuo uodų netrūksta – purškalai, tepalai, specialios žvakės, elektroninės vabzdžių gaudyklės ir ultragarsiniu dažniu uodus neva turintys nuvyti prietaisai. Pastarųjų pagrindu sukurtos ir specialios programėlės telefonams.
Uodas
Uodas / 123rf nuotr.

Vis dėlto, kaip rodo tyrimai ir praktika, programėlės nuvyti uodus padeda ne ką labiau, nei iš telefono skambanti muzika.

Kai kurios tokios programėlės, pavyzdžiui, „Anti Mosquito“ ar „Mosquito Repellent“, skleidžia ausiai ne itin malonius garsus, tačiau yra tokių, kurios žmogui negirdimos.

Aplikacijos pagrįstos tuo pačiu principu, kaip dešimtmečius naudotos baterijomis veikiančios uodų baidyklės – skleidžia ultragarsinį dažnį.

Teoriškai ultragarsinis dažnis turėtų nuvyti uodus imituodamas, pavyzdžiui, uodais mintančių šikšnosparnių ar laumžirgių plazdėjimą, todėl kenkėjai turėtų tokio garso vengti.

Kitų programėlių aprašymuose aiškinama, kad jos imituoja garsą, kurį skleidžia uodas patinas norėdamas privilioti pateles, o patelės (tik jos kanda), kai jų kiaušinėliai apvaisinti, esą vengia bet kokio kontakto su patinėliu.

Tačiau praktiškai uodus baidančių aplikacijų veikimas labai abejotinas.

Ankstesni mokslininkų atlikti ultragarsinio dažnio veiksmingumo tyrimai rodė, kad uodams ultragarsas nedarė absoliučiai jokio poveikio, o vieno tyrimo metubuvo parodyta, kad Aedes aegypti uodai, leidžiant penkių skirtingų dažnių garsus (nuo 9.6 kHz iki 18.2 kHz ), netgi ėmė pulti aktyviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius