Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kompiuteris nugalėjo protingiausius TV viktorinos dalyvius (video)

Ar pamenate, kaip prieš porą dešimtmečių visi aktyviai kalbėjo apie žmogaus ir kompiuterio dvikovą prie šachmatų lentos? Tema atgijo, tik įgavo kitokį atspalvį.
IBM superkompiuteris „Watson“ konkuruoja su kitais dalyviais populiarioje JAV viktorinoje „Jeopardy!“.
IBM superkompiuteris „Watson“ konkuruoja su kitais dalyviais populiarioje JAV viktorinoje „Jeopardy!“. / Kadras iš „YouTube“
Temos: 3 TV Kompiuteris IBM

Kompanija IBM sukūrė naują superkompiuterį „Watson“, kuris konkuruoja su kitais dalyviais populiarioje JAV viktorinoje „Jeopardy!“.

Jos esmė yra atsakinėti į klausimus, kai nepateikiama jokių atsakymų variantų. Sutikite, kad kompiuteriui tai kiek sudėtingiau nei perrinkti šachmatų ėjimus iš žinomų kombinacijų. Taigi pažiūrėkime, kaip sekėsi kompiuteriui žaisti su žmonėmis.

Į bandomąjį žaidimą pakviesti du geriausi minėtos viktorinos dalyviai: vienas, kuris turėjo daugiausia pergalių istorijoje, o kitas – laimėjęs daugiausia pinigų (3,25 mln. JAV dolerių). Ir ką gi jūs manote – trijų priešininkų kova baigėsi „Watson“ pergale!

Vis dėlto reikia pasakyti, kad persvara buvo nežymi: kompiuteris surinko 4,4 tūkst. JAV dolerių, o jo priešininkai – atitinkamai 3,4 ir 1,2 tūkst. JAV dolerių. Taigi tai nebuvo nokautas, bet vis tiek pergalė.

Kalbant apie strategiją, kažkiek padėjo viktorinos specifika: kai užduodamas klausimas, į jį gali atsakinėti bet kuris iš trijų dalyvių, pirmas paspaudęs mygtuką. Kiekvienas klausimas turi savo vertę doleriais ir, jeigu žmogus atsako neteisingai, iš jo surinktų dolerių atimama suma, lygi klausimo vertei. Taigi kartais labiau apsimoka neatsakinėti į klausimą ir gauti nulį, negu atsakyti neteisingai ir eiti į minusą. Būtent tuo ir pasinaudojo IBM kompiuteris: jeigu jis nerasdavo atsakymo vidinėje enciklopedijoje (internetas nebuvo naudojamas), tiesiog neatsakinėdavo. Tai gali būti viena iš laimėjimo priežasčių.

Siūlome pasižiūrėti viktorinos vaizdo įrašą:
 

VIDEO: IBM's Watson Supercomputer Destroys Humans in Jeopardy | Engadget

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius