Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kraujo donorų ateityje nebereikės: sukurta nemirtingų eritroidinių ląstelių linija

Lietuvoje ir kitose šalyse per metus reikia tūkstančių litrų kraujo tam, kad būtų išgelbėtos žmonių gyvybės, atstatytas prarastas kraujo kiekis po sunkių chirurginių operacijų, patirtų traumų, avarijų, žarnyno kraujavimo ar komplikuoto gimdymo.
Pristatymo akimirka
Kraujo donoras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kraujo perpylimas skiriamas ir kraujo ligomis ar vėžiu sergantiems pacientams. Maži kraujo rezervai ir kraujo donorų trūkumas – iš esmės viso pasaulio problema, tačiau dėl naujo atradimo, panašu, nebeilgam.

Kraujo stygius – sena ir bene labiausiai ištisas gydytojų kartas kamavusi problema. Pastaruosius dešimtmečius buvo ieškoma galimų šios problemos sprendimo būdų. Ir pagaliau Bristolio universiteto ir Anglijos Nacionalinės sveikatos tarnybos tyrėjų komanda padarė proveržį.

Mokslininkų komanda sukūrė pirmą pasaulyje nemirtingų eritroidinių ląstelių liniją, galinčią prigaminti neribotą eritrocitų (t.y. diferencijuotos ir specializuotos ląstelės deguoniui pernešti) skaičių. Tyrimo rezultatai publikuoti prestižiniame mokslo žurnale „Nature Communications“.

Mokslininkams pavyko sureguliuoti pirminių šiame procese naudojamų kamieninių ląstelių augimo ir diferenciacijos mechanizmus taip, kad jos visam laikui lieka viename pirmųjų diferenciacijos stadijų ir dėl to tampa ilgaamžės bei įgyja savybę efektyviai produkuoti raudonuosius kraujo kūnelius.

Tiesa, šioje srityje eksperimentai buvo atliekami ir anksčiau. Beveik tomis pačiomis sąlygomis iš tokių pačių ląstelių anksčiau dirbtinai pavykdavo išgauti iki 50 tūkst. eritrocitų. Tačiau tai nesiekia to kiekio, kurio reikia kraujo perpylimo laukiančiam pacientui.

Tik kamienines ląsteles pavertus nemirtingomis, šis metodas leido per trumpą laiką prigaminti trilijonus eritrocitų – būtent tokiais skaičiais skaičiuojamas ląstelių kiekis, esantis tipiniame donoro paaukotame kraujo krepšelyje.

Atitinkamai šiuo metodu per trumpą laiką galima pagaminti ne kelis lašelius kaip anksčiau, o kelis litrus kraujo.

Kaip teigė tyrimo bendraautoris profesorius Dave'as Anstee'as, greičiausiai pirmieji pacientai, kurie gaus naujuoju metodu pagaminto kraujo, bus turintys retesnes kraujo grupes, nes būtent pastarųjų labiausiai trūksta.

Kaip įprasta visoms naujoms technologijoms – šis metodas nepigus. Kol kas jo kaina daug kartų lenkia visus su kraujo donoryste susijusius kaštus. Taigi, kol technologija netaps masine ir drastiškai neatpigs, ketinama ją naudoti tik tada, kai konkrečių kraujo grupių kraujo trūks ar visai nebus kraujo bankuose.

Šiuo metu kaip tik ir yra ieškoma būdų, kaip šį metodą dar labiau paspartinti bei svarstomi masinės gamybos projektai.

Beje, Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnyba nesvarsto galimybės šiuo metodu visiškai pakeisti kraujo donorystės. Tarnybos atstovų teigimu, naujasis būdas galėtų tapti gretutiniu kraujo gavimo šaltiniu, šalia dabar esančio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius