Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuris mobilusis internetas Lietuvoje greičiausias?

Greitaveikos klausimas domina daugelį vartotojų, ketinančių įsigyti mobiliojo interneto paslaugą, o konkretus atsakymas viešojoje erdvėje, pasakius tiekėjo vardą, iš karto būtų apšauktas reklama ir tokia žinia netektų pasitikėjimo. Na, bent jau dalies pasitikėjimo tai tikrai.
Mobilusis internetas.
Mobilusis internetas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Beje, reklaminiai šūkiai iš tiesų ne visada atspindi objektyvią tiesą, juolab kad faktiniai rezultatai yra kintantys. Todėl pranešame, kad jau yra būdas patiems pasitikrinti ir nuspręsti, kurio mobiliojo interneto kokybė geriausia.

Atsakymus į rūpimus klausimus padės surasti Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), sukūrusi stebėsenos sistemą ir suteikusi prie jos viešą prieigą savo interneto svetainėje.

Duomenis galima filtruoti pagal pasirinktą operatorių, vietovę, matavimų atlikimo laikotarpį ir panašiai. Pateikiame keletą pavyzdžių:

Pirmoje diagramoje pavaizduoti visose matavimo vietose šių metų spalio mėnesį atliktų greitaveikos matavimų rezultatai (vidutinės vertės). Vertikali ašis – greitaveika (Kbps), horizontali ašis – paros valandos. Geltona spalva pažymėtas „Telecentro“ mobilusis 4G internetas „Mezon“, raudona – „Omnitel“ mobilusis internetas kompiuteryje, žalia – „Bitė Lietuva“ mobilusis internetas „Vadafone Mobile Connect“, mėlyna – „Tele2“ mobilusis internetas kompiuteryje:

Technologijos.lt nuotr./Diagrama
Technologijos.lt nuotr./Diagrama

Antroje diagramoje – visose matavimo vietose per 10 mėnesių (nuo sausio 1 dienos iki spalio 31 dienos) atliktų greitaveikos matavimų rezultatai (vidutinės vertės). Vertikali šis – greitaveika (Kbps), horizontali ašis – paros valandos. Gelsva spalva pažymėtas „Mezon“, raudona – „Omnitel“ mobilusis internetas kompiuteryje, žalia – „Bitė Lietuva“ mobilusis internetas „Vadafone Mobile Connect“, mėlyna – „Tele2“ mobilusis internetas kompiuteryje:

Technologijos.lt nuotr./Diagrama
Technologijos.lt nuotr./Diagrama

RRT įgyvendintas sprendimo būdas – patogus ir naudingas praktine prasme: specialioje sistemoje nuolat atnaujinami matavimų duomenys apie prieigą prie didžiausių mobiliojo interneto tinklų visoje Lietuvoje.

Duomenys gaunami iš visos Lietuvos. Kaip tai įmanoma? Ogi labai paprastai: RRT susitarė su visais mobiliojo interneto paslaugas teikiančiais operatoriais ir iš jų visų gavo rinkoje prieinamus USB modemus, kuriuos naudoja mobiliojo interneto ryšiui patikrinti „Lietuvos pašto“ skyriuose įrengtose vietose.

Pašto skyriai yra skirtinguose Lietuvos regionuose. Įrenginiai (USB modemai ir kompiuteriai) periodiškai kilnojami iš vienų pašto skyrių į kitus. Gauti rezultatai gali būti labai skirtingi – vienoje vietoje vieno operatoriaus ryšys stipresnis, kitoje – kito. Bet pateikiami ir apibendrinti vieno mėnesio, kelių mėnesių ar metų rezultatai, tereikia pasirinkti datą „nuo“ ir datą „iki“.

Patariame atkreipti dėmesį ir į tai, kuriuose šalies regionuose tam tikru laikotarpiu buvo atliekami matavimai, nes jie neapima visos šalies teritorijos iš karto, o tik nedidelę dalį. Kai testiniai modemai „apvažiuos“ visą šalį, bus galima susidaryti dar išsamesnį vaizdą.

Reikia pripažinti, kad naujoji sistema išplėtė galimybes argumentuotai įvertinti ir palyginti paslaugas. Mat vartotojų pasirinkimą lemia ne tik paslaugos kaina, bet ir jos kokybė.

Taigi pasižiūrėkite patys ir įsitikinkite, kuris mobilusis internetas greičiausias, palyginkite kitus kokybės duomenis: Epaslaugos.rrt.lt/matavimai/.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius