-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

LATGA per teismus prašo blokuoti seniausią piratų svetainę linkomanija.net

Asociacija LATGA Vilniaus miesto apylinkės teismui įteikė ieškinį, kuriuo prašo įpareigoti interneto paslaugų teikėjus panaikinti prieigą prie nelegaliai Lietuvos ir užsienio autorių kūrinius talpinančios svetainės linkomanija.net. Lietuvoje tokia teisinė priemonė taikoma pirmą kartą, sekant kitų Europos šalių pavyzdžiu.
Asociatyvinė nuotrauka: piratavimas internete
Asociatyvinė nuotrauka: piratavimas internete / 123rf nuotr.

Asociacija LATGA ketina tokius pat metodus taikyti kovodama ir su kitomis nelegaliai intelektinę nuosavybę įsigyti siūlančiomis svetainėmis.

Asociacijos LATGA ieškinys pasiekė 9 atsakovus – didžiausius šalies interneto paslaugų teikėjus, tačiau autorių teisių specialistai ir gynėjai neatmeta galimybės įpareigoti blokuoti prieigą prie linkomanija.net ir kitus, mažesnius interneto paslaugų rinkos dalyvius.

Ieškinyje pabrėžiama, kad linkomanija.net yra dalijimosi rinkmenomis (angl. file sharing) sistema, kurios naudotojai turi galimybę nelegaliai atsisiųsti įvairius autorių teisių saugomus kūrinius: kino filmus, DVD ir HDTV vaizdo įrašus, muzikos kūrinius, kompiuterių žaidimu, kompiuterių programas, knygas ir pan. Teisiniame dokumente minimos puikiai žinomos Lietuvos ir užsienio kūrėjų pavardės ir akcentuojama, kad įvardinti visus nukentėjusius autorius pernelyg sudėtinga, nes šioje svetainėje nelegaliai patalpinta per 100 tūkst. kūrinių.

„Ko gero, klausimų, kodėl savo taikiniu pasirinkome „Linkomaniją“, niekam nekyla. Tai viena seniausių ir bene daugiausiai žalos pridariusi piratinė svetainė, kurioje jau daug metų nelegaliai talpinami tiek Lietuvos, tiek užsienio autorių kūriniai – daugiausia dainos, filmai, elektroninės knygos. Deja, bet internetiniai piratai yra labai sumanūs ir žino įvairiausių būdų, kaip išsisukti nuo teisėsaugos.

Užtrukome labai daug laiko ieškodami „Linkomanijos“ savininkų, išmėginome įvairias priemones, kol nusprendėme taikyti šį, Vakarų Europos šalyse puikiai veikiantį metodą, į pagalbą pasitelkiant interneto paslaugų teikėjus. Mūsų tikslas – sukurti precedentą ir parodyti, kad Lietuvoje, kaip ir kitose išsivysčiusiose šalyse, autorių teisės negali būti pažeidinėjamos“, – sako Asociacijos LATGA Muzikos kūrinių skyriaus vadovas Marius Kuzminas.

Pasak Asociacijai LATGA teisme atstovaujančio advokato Andriaus Iškausko, nereikia manyti, kad tik mūsų šalies teisinėje bazėje trūksta priemonių kovai su piratais. Ir kitų Europos šalių autorinių teisių specialistai vis dar ieško veiksmingų metodų, skirtų kovoti su asmenimis, nelegaliai uždirbančiais pinigus iš intelektinės nuosavybės.

„Pasirinkome Vakarų Europos šalyse, tokiose kaip Italija, Didžioji Britanija ar Prancūzija, pasiteisinusią ir plačiai taikomą teisinę priemonę – interneto prieigos prie piratinių svetainių blokavimą. Interneto paslaugų teikėjai geriausiai gali užkirsti kelią įžūliems pažeidimams“, – kalba advokatas.

„Mes suprantame, kad interneto paslaugų teikėjai nenori patys prisiimti atsakomybės nuspręsdami, kuri svetainė pažeidinėja įstatymus, o kuri – ne. Gavę teismo nurodymus jie nebeturės priežasčių dvejoti. Pradėsime nuo linkomanija.net, o paskui pereisime ir prie kitų panašia veikla užsiimančių svetainių prieigų blokavimo. Labai tikimės, kad interneto paslaugų teikėjai supranta, kad mes nusitaikėme ne į juos, o į linkomanija.net, kurios įkūrėjai akivaizdžiai pažeidinėja autorių teises, ir todėl geranoriškai sutiks įvykdyti mūsų reikalavimus. Juolab, kad daugelis jų yra ne tik interneto paslaugų teikėjai, bet ir licencijuoti mūsų atstovaujamų autorių kūrinių naudotojai. Taigi, kažkuria prasme sėdi vienoje valtyje su autoriais“, – teigia Asociacijos LATGA muzikos kūrinių skyriaus vadovas M.Kuzminas.

Asociacijos LATGA narys, vienas produktyviausių naujos kartos muzikos autorių Stanislavas Stavickis-Stano nelegalius kūrinių vartojimo būdus lygina su žalingais įpročiais, kurių sunku atsisakyti, ir sako, kad bet kokios priemonės kovoje su piratais nėra per griežtos.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Stano
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Stano

„Meskite į mane akmenį tie, kurie be nuodėmės. Prisipažinsiu, kad ir aš, ir, ko gero, daugelis mano kolegos autorių, anksčiau ar vėliau yra ir patys pasinaudoję panašių svetainių kaip linkomanija.net paslaugomis. Lygiai taip pat daugelis kažkuriuo laiku pamėgino rūkyti ar išgerti. Klausimas, ar tu prie to pripranti, ar suvoki savo veiksmų kontekstą. Aš į šį klausimą jau atsakiau.

Manau, kad būtina taip sutvarkyti teisinę bazę, kad nelegali prekyba intelektine nuosavybe būtų paprasčiausiai neįmanoma. Kitaip tariant, reikia imtis pačių griežčiausių priemonių, kad niekam nė mintis nekiltų užsiimti piratavimu. Lygiai taip pat griežtai, pavyzdžiui, padarant svaigalus beveik neįperkamais, siūlyčiau kovoti ir su alkoholio problema, nes kol kas valstybė tik vaidina, kad kovoja – pakelia akcizus, sutrumpina pardavimo laiką, o žmonės kaip gėrė, taip ir geria.

Grįždamas prie piratų temos, norėčiau pabrėžti, kad atsiranda vis daugiau svetainių, kurios intelektinę produkciją siūlo įsigyti legaliai. Daugeliui vartotojų dabar atrodo, kad jų paslaugos per brangios. Taip yra todėl, kad didžioji rinkos dalis yra šešėlyje. Kai tik pavyks su šešėliu susitvarkyti, ta kaina visiems pasirodys normali ir prieinama. Asociacijai LATGA aš linkiu sėkmės kovoje su piratais“, – teigia S. Stavickis-Stano.

Vienas populiariausių šalyje atlikėjų ir autorių, Asociacijos LATGA narys Marijus Mikutavičius: „Aš gal bent pamėginčiau juos (linkomanija.net svetainės savininkus) suprasti, jei tai būtų kažkoks filantropinis darinys, kovojantis prieš pramogų verslą ir kapitalizmą, galvojantis, kad internetas yra intelektinis žinių bankas, kuris turi būti prieinamas visiems nemokamai. Tačiau elgtis taip, kaip jie daro, – absoliučiai nesąžininga. Jie leidžia žmonėms naudoti kūrinius, bet iš to tik patys pelnosi ir niekam už tai nemoka – nei autoriams, nei valstybei. Tai yra praktiškai tas pats, kas vogti daiktus ir pardavinėti juos juodojoje rinkoje.“

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Marijus Mikutavičius
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Marijus Mikutavičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius