Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lėktuvų evoliucija: įdomios paralelės su gamtos pasauliu

Evoliucija – tai universalus gamtos dėsnis, jis veikia netgi fizikos ir technologijų sferose. Amerikiečių mokslininkai iš Diuko universiteto (JAV) nusprendė sukurti aviacijos evoliucijos modelį, pradedant 1930-ųjų transporto lėktuvu Douglas DC-3 ir baigiant šiuolaikiniais gigantais Boeing 777 bei 747.
Arizonos dykumoje esančios Boneyard kapinės, kuriose saugomi nenaudojami kariniai lėktuvai
Arizonos dykumoje esančios Boneyard kapinės, kuriose saugomi nenaudojami kariniai lėktuvai / Wikimedia.org nuotr.

Kaip ir skraidančių gyvūnų, lėktuvų evoliucija juda matmenų didėjimo link. Lėktuvai turi išlaikyti tam tikrass variklio ir korpuso masės proporcijos. Gyvūnų pasaulyje šis dėsnis taip pat veikia: judėjimo organų (raumenų, širdies ir plaučių) masė turėtų būti proporcinga viso kūno masei.

Amerikiečių fizikas, profesorius Adrianas Bejanas kartu su kolegomis iš Prancūzijos išstudijavo komerciškai sėkmingų lėktuvų duomenų bazę. Buvo atsižvelgta į tokius parametrus, kaip išleidimo metai, matmenys, vidutinis eksploatuojamas greitis, variklio masė, degalai, skrydžio nuotolis, sparnų ir korpuso ilgis.

Buvo rasti keli aiškūs dėsningumai. Pirma, per aviacijos egzistavimo šimtmetį lėktuvai tapo vis didesni. Antra, daugumos modelių korpuso masė ir greitis idealiai sutapdavo su analogiškomis evoliuciškai sėkmingų paukščių ir vabzdžių proporcijomis.

Lėktuvų ir paukščių evoliucija
Lėktuvų ir paukščių evoliucija

Įdomu tai, kad nuo lėktuvų evoliucijos magistralinės linijos smarkiai išsišoko „Konkordas“. Šis lėktuvas pasižymėjo labai didele mase, neproporcingai ilgu korpusu, lyginant su sparnais, gremėzdišku varikliu. Tikėtina, kad šis lėktuvas suardė nerašytas konstrukcijos taisykles, o tai ir lėmė jo komercinę nesėkmę, mano A. Bejanas.

Fiziko teigimu, aviacijos kompanijos ir konstruktorių biurai teisingai pajuto lėktuvų evoliucijos dėsnius ir į rinką išleidžia optimalius modelius. Taip pat mokslininkai išreiškė viltį, kad jo teorija padės prognozuoti ateities lėktuvų industrijos plėtros kryptis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius