Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos policija pereina prie atviro kodo programinės įrangos – „Microsoft“ keičia į „LibreOffice“

Birželio 30 d. buvo ta diena, kai gausybėje Lietuvos policijos kompiuterių savo karaliavimo erą baigė „Microsoft“ programinė įranga. Nuo liepos 1 d. Lietuvos policija ryžtingai perėjo prie atviro kodo programinės įrangos, taip ne tik prisijungdama prie Vakarų Europos valstybėse vis labiau populiarėjančio judėjimo už nemokamą atviro kodo programinę įrangą, bet ir daugiau nei milijonu eurų sumažindama savo išlaidas programinei įrangai.
Reido akimirkos
Lietuvos policija / 15min/Pauliaus Ramanausko nuotr.

Daugiau kaip 8 000 kompiuterizuotų darbo vietų yra įdiegtas ir naudojamas nemokamas atviro kodo programų paketas „LibreOffice", rašoma Lietuvos policijos pranešime spaudai.

„Pradžioje visa tai atrodė tarsi sapnas. Kalbėjomės apie tai, kaip galėtume sumažinti nuolat didėjančias išlaidas programinei įrangai, žinojome, kad ne viena Vakarų įmonė, savivaldybė ar valstybės įstaiga naudojasi atviro kodo programine įranga, tačiau netikėjome, kad patys galime taip palyginti lengvai tai padaryti. Kaip ir visuose šiuolaikiniuose pokyčiuose, jautriausia grandis yra ne įrengimai, vienos programinės įrangos sąveikavimas su kita, o žmonės, kuriems prisiderinti prie šiek tiek kitokio darbalaukio yra gerokai sudėtingiau, nei tai gali pasirodyti iš pat pradžių.

Tačiau, supratę kokias milžiniškas lėšas taupome, darbuotojai tapo gerokai atlaidesni pokyčiams ir netrukus įgudo naudotis naujomis teksto redagavimo, elektroninės skaičiuoklės, skaidrių kūrimo, braižymo, matematinių formulių įterpimo, duomenų bazių funkcijomis naudodami „LibreOffice“ programų paketą“ – teigė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Donatas Malaškevičius.

Svarbiausia, pasak jo, kad nesutriko policijos veikla ir to nepajuto gyventojai bei mūsų partneriai. „Aišku, prie naujovių priprasti reikia laiko – buvau vienas pirmųjų, kuris policijoje pradėjo naudotis „Libre Office" ir „Ubuntu" vien tam, kad pats galėčiau išbandyti kaip tai keičia mano darbo kompiuteriu įpročius ir buvau maloniai nustebintas, kad net neįgudusiam vartotojui tai padaryti pakankamai lengva" – prisiminė pavaduotojas.

Nors po gero pusmečio intensyvaus darbo jau galima džiaugtis pirmaisiais darbo vaisiais, tačiau pradžioje tai atrodė kaip milžiniškas iššūkis. „Tik pradėję perėjimo procesą supratome, kaip smarkiai mes buvome „pririšti" prie ankstesnės programinės įrangos, todėl tik dėl atsidavusios IT komandos tapo įmanoma tai, kas pirma atrodė kaip sapnas" – dalijosi prisiminimais D. Malaškevičius.

„LibreOffice" yra tarptautinės bendruomenės ir ne pelno organizacijos „The Document Foundation“, skatinamas vystomas ir nemokamai platinamas raštinės programų paketas. Šio fondo nariais jau tapo ne tik daugybė entuziastų, nacionalinių bei tarptautinių organizacijų, bet ir stambios IT bendrovės, tokios kaip „Google", „Red Hat", „Canonical", „Novell" ir kitos.

„LibreOffice" programų paketą tobulina ir naudotojai, tikintys laisvųjų programų principais ir savo darbo rezultatų sklaidos visiems be jokių apribojimų prasmingumu. Šiuose principuose glūdi pažadas kurti kokybišką, patikimą ir saugią programinę įrangą, suteikiančią veiksmų laisvę, nereikalaujant už tai užmokesčio.

Dar vienas svarbus momentas, kad šios programos failų formatai yra šiuolaikiški. Jie grindžiami XML pagrindu. Jo standartą nustato OASIS standartas, kuris yra kur kas saugesnis nei senasis „Microsoft Office 97-2003" paketas.

Pasaulyje tai nėra naujovė. Didžiosios Britanijos Vyriausybė priėmė nutarimą, kad nuo 2014 m. skaitmeninių dokumentų apsikeitimas tarp valstybės įstaigų ir žmonių turi vykti būtent atviro kodo dokumentų formatu – ODF formatu, ir būtent šį formatą kaip pagrindinį palaiko „LibreOffice" paketas. Italijos gynybos ministerija pranešė, kad nuo 2015 m. spalio mėn. 150 000 kompiuteriu įdiegė „LibreOffice" paketą, vien tokiu savo žingsniu sutaupydama 26-29 milijonus eurų per artimiausius metus. Yra ir daugiau pavyzdžių Vokietijoje, Prancūzijoje bei kitose Vakarų Europos valstybėse.

Tačiau čia Lietuvos policija sustoti neketina. Kelmės policijos komisariate dėl atsidavusių entuziastų žengtas dar vienas žingsnis – įdiegta ne tik atviro kodo programinė įranga „LibreOffice", tačiau ir pereita prie atviro kodo operacinės sistemos „Ubuntu". Kelis mėnesius testuojama operacinė sistema „Ubuntu" parodė, kad policijos naudojamos informacinės sistemos veikia be trikdžių ir leidžia sutaupyti dar daugiau lėšų, kurios anksčiau buvo skiriamos „Microsoft" operacinei sistemai įsigyti. Audituodama policijos IT sistemas, Valstybės kontrolė teigiamai įvertino policijos pastangas pereiti prie nemokamos atviro kodo programinės įrangos bei operacinės sistemos, ši policijos iniciatyva buvo labai gerai sutikta ir Seimo Informacinės visuomenės plėtros komitete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius