-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Linkomanijos“ byloje policija taško nededa

Kaip ir žadėjo, Kauno Žaliakalnio policijos komisariatas apskundė Kauno miesto apylinkės teismo priimtą išteisinamąjį nuosprendį tinklalapio Linkomanija.net vartotojui, kuris buvo apkaltintas autorinių teisių pažeidimais. Ieškinys apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, kurio priimtas sprendimas bus galutinis ir neskundžiamas.
„Linkomanijos“ byloje taškas dar nepadėtas.
„Linkomanijos“ byloje taškas dar nepadėtas. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr., „15min“ montažas

Kaip 15min.lt patvirtino Kauno Žaliakalnio policijos komisariato Prevencijos poskyrio viršininkas Dainius Trumpelis, nuosprendis buvo apskųstas per leistiną 10 dienų laikotarpį. „Mes kol kas negavome pranešimo jokio – išsiuntėme (skundą) ir dar atsakymo jokio nesulaukėme. (...) Aš manau, kad kaip ir neturėtų priežasčių būti, kad nenagrinėti, bet ką gali žinoti“, – teigė D.Trumpelis.

Teismas išteisino vartotoją remdamasis advokato teiginiais, esą vartotojų duomenų rinkimui buvo naudojama nesertifikuota programinė įranga (tam buvo naudota programa „uTorrent“), be to, tyrimą atlikusi VšĮ Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija neturėjo įgaliojimų tai daryti.

Čia ne matavimo koks nors prietaisas, kuriam reikalinga ar patikra ar dar kažkas, – sakė D.Trumpelis.Pasak D.Trumpelio, kelis lapus užimančiame skunde buvo paaiškinta policijos pozicija. Formaliai bylos duomenis rinko policijos pareigūnas. Be to, jie buvo renkami naudojant licenzijuotą programinę įrangą, kurios atskirai sertifikuoti nereikia, o jos licenzijoje nurodoma, kokias funkcijas ji atlieka.

„Čia ne matavimo koks nors prietaisas, kuriam reikalinga ar patikra ar dar kažkas. Kompiuteris naudotas dirba su licenzijuotomis programomis, tai jau kaip ir viską pasako. Jei žiūrėti, ar tas kompiuteris teisingai, laikantis technologijos, pagamintas, ar nenukrypsta nuo kažkokių tai parametrų, tai... čia teiginiai vėl iš piršto laužti ir klausimas, ar į tai teismas turėjo atsižvelgti. Mūsų manymu, tai išvis nemotyvuotas sprendimas priimtas“, – kalbėjo D.Trumpelis.

Kol Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nepriims galutinio nuosprendžio, kitiems 105-iems Linkomanija.net vartotojams, kurių duomenys buvo gauti kartu su šioje byloje kaltinamo S.Bernoto, bylų kelti neketinama.

„Reikia, kad būtų galutinis išaiškinimas, ar ta linkme tikslinga dirbti, ar aplamai reikia kažkokius įstatymus tobulinti, kreiptis dėl įstatymų pakeitimų. Mūsų nuomone, pažeidimas čia yra, autorinės teisės čia yra pažeidžiamos ir kažkaip už tai atsakyti turi pažeidėjai“, – sakė pareigūnas.

Primename, jog kovo viduryje Kauno miesto apylinkės teismas nutraukė vadinamąją „Linkomanijos 106-ių bylą“ ir visiškai išteisino vienintelį kaltinamąjį Sergejų Bernotą.

Jis buvo išteisintas dėl jo advokato teismui pateiktų argumentų, jog įrodymus byloje rinkusi LANVA neturėjo teisės to daryti, taip pat kad įranga, kuri buvo naudojama pažeidimams fiksuoti, nėra aprobuota.

„Mano žiniomis, Lietuvoje šiandien nėra techninių ir programinių galimybių. Tam, kad būtų fiksuojamas pažeidimas, viskas turi būti aprobuota – programinė įranga turi būti skirta tai funkcijai atlikti. Teisėsaugos institucijos, norėdamos fiksuoti tokius pažeidėjus, turi padaryti namų darbus – įgyti ir paruošti programinę įrangą, kuri galės atlikti tokią funkciją“, – po šio nuosprendžio žurnalistams sakė S.Bernotą gynęs advokatas Remigijus Rinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius