Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„MafiaLeaks“ su mafija kovos į pagalbą pasitelkdami internetą

Kelis šimtmečius Italija kovoja su mafija. Stipriausias jos ginklas yra ne aukščiausius valdžios sluoksnius siekiančios korupcijos šaknys ar pinigai. Labiausiai mafijai gyvuoti padeda omerta – nerašytas tylos kodas, kuris verčia žmones užsimerkti prieš mafijos daromus nusikaltimus. Tačiau grupė nežinomų Italijos piliečių ketina sulaužyti omertos įstatymą, naudodami anonimiškumo principu pagrįstą tinklalapį „MafiaLeaks“, praneša „Mashable“.
Žmogus dirba su kompiuteriu
Komputeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mafija WikiLeaks

Tinklalapis yra įkvėptas Boche de Leono, kuris dar XVI a. Venecijos piliečiams pastatė dėžutes, į kurias žmonės galėjo įdėti dokumentus ar anoniminius skundus teisėjams.

„MafiaLeaks“ remiasi atvirojo kodo demaskavimo platforma „GlobalLeaks“ ir naudoja anonimišką tinklą „Tor“.

Antradienį įkurtas tinklalapis save pristato kaip tarpininką tarp žmonių, kurie gali skelbti informaciją apie mafiją, ir tarp tų, kurie ja pasinaudoja, pavyzdžiui, žurnalistų, prieš mafiją nukreiptų organizacijų ir teisėsaugos institucijų. Kol kas atsiųstos medžiagos gavėjais įvardinami tik žurnalistai, o anonimiškai atsiųsti informaciją gali bet kas.

„Mūsų tikslas yra eksperimentuoti su inovatyviomis technologijomis ir sulaužyti omertą, dėka kurios mafijos organizacijos klesti. Mes sakome piliečiams: jei ką nors žinote – tuojau pat praneškite“, – rašoma tinklalapyje.

Sistema veikia naudodama tokią pačią technologiją, kaip ir „Wikileaks“, ir užtikrina, kad informatoriai lieka anonimiški. Net ir tinklalapio administratoriai negali sužinoti, kas suteikia informaciją.

Panašiu principu jau veikia kelios svetainės, kaip „The New Yorker“ sistema „Strongbox“ arba „SecureDrop“.

„MafiaLeaks“ remiasi atvirojo kodo demaskavimo platforma „GlobalLeaks“ ir naudoja anonimišką tinklą „Tor“, kad apsaugotų informacijos skleidėjus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius