„Microsoft“: daugiau nei pusė lietuvių naudojasi nelegalia programine įranga

Korporacijos „Microsoft“ užsakymu atliktos pasaulinės apklausos duomenimis, trys ketvirtadaliai kompiuterių vartotojų sutinka, kad naudotis nelegalia programine įranga yra nesaugu. Daugiau nei pusei vartotojų didžiausią susirūpinimą kelia asmeninių duomenų praradimo pavojus, grėsmė patekti į tapatybės vagių ranką ir nukentėti finansiškai.
„Microsoft" įspėja, kad nelegalios programos gali pakenkti asmens duomenų saugumui
„Microsoft" įspėja, kad nelegalios programos gali pakenkti asmens duomenų saugumui. / „Microsoft" nuotr.

Šį rudenį 20-yje šalių vykusio ir daugiau nei 38 tūkstančių vartotojų nuomonę išanalizavusio tyrimo duomenimis, 73 proc. vartotojų teigė, kad originali programinė įranga veikia saugiau, greičiau ir stabiliau, ją lengviau atnaujinti. Beveik pusė vartotojų tvirtino galintys atpažinti nelegalią programinę įrangą.

Šios apklausos rezultatus korporacija „Microsoft“ paskelbė per jau trečią kartą rengiamą „Vartotojų švietimo dieną“. Jos metu kompiuterių vartotojai raginami atkreipti dėmesį į nelegalios programinės įrangos keliamas grėsmes ir mokomi, kaip apsisaugoti nuo  virusų, šnipinėjimo ar kitų kenksmingų programų.

„Kompiuterių vartotojai vis dažniau skundžiasi dėl nelegalios programinės įrangos keliamų problemų, gauname nemažai užklausų, kaip atpažinti neoriginalias programas, kaip išvengti apgavysčių. Būdama didžiausia programinės įrangos gamintoja pasaulyje „Microsoft“ jaučia atsakomybę informuoti vartotojus apie grėsmes, todėl reguliariai vykdome tokias švietimo iniciatyvas“, – sakė „Microsoft Lietuvos“ generalinis direktorius Mindaugas Glodas.

Virusai ir kenksmingos programos trukdo dirbti daugiau nei pusei vartotojų Lietuvoje

Bendrovės „Synopticom“ lapkričio 3–8 dienomis Lietuvoje atlikto interneto vartotojų tyrimo duomenimis, net 55 proc. apklaustųjų pripažino, kad per praėjusius metus dėl kompiuterių virusų ar kitų kenksmingų atakų buvo sulėtėjęs kompiuterio darbas. Pusė apklausos dalyvių (49 proc.) tvirtino, kad ši problema kartojosi. Daugiau nei trečdalis (35 proc.) teigė, kad dėl operacinės sistemos klaidos ar „lūžimo“ prarado dokumentus ir nuotraukas.

Net 7 proc. Lietuvos gyventojų per praėjusius metus pastebėjo praradę slaptažodžius ar kitus asmeninius duomenis. „Tai didelį nerimą keliantys skaičiai, liudijantys, jog vartotojai nėra saugūs ir turi būti atidesni tiek įsigydami programinę įrangą, tiek dirbdami internete“, – sakė Mindaugas Glodas.

Penktadaliui rūpi Lietuvos ekonomika ir asmeninis saugumas, ketvirtadalis nemato jokių pavojų

Nors beveik pusė apklaustųjų (44 proc.) teigė manantys, kad gyventojai atskiria originalią programinę įrangą nuo piratinės, Lietuvoje daugiau nei pusė vartotojų naudojasi nelegalia produkcija. Tyrimas taip pat atskleidė, kad didžiausią susirūpinimą dėl nelegalios programinės įrangos kompiuterių vartotojams Lietuvoje kelia faktas, jog tokia įranga nesuteikia pajamų vietinei ekonomikai.

Tai nurodė 20 proc. apklaustųjų. Tiek pat kompiuterių vartotojų teigė nuogąstaujantys dėl nelegalios programinės įrangos keliamų grėsmių jų asmeniniams duomenims: dokumentams, nuotraukoms, prisijungimo prie elektroninės bankininkystės sistemų slaptažodžiams.

Kita vertus, net kas ketvirtas respondentas Lietuvoje teigė, kad programinės įrangos nelegalumas jiems susirūpinimo nekelia. „Toks nerūpestingumas dažniausiai dingsta po pirmojo incidento, kai netenkama svarbių dokumentų ar net prarandama pinigų, – sakė informacinių technologijų bendrovės „DPA Lietuva“ direktorius Laurynas Truncė. – Daug vartotojų netenka svarbių duomenų būtent todėl, kad jų darbui pradeda kenkti per piratinę produkciją plintantys virusai ir kenksmingos programos.“

Vartotojų nuomonė apie programinės įrangos saugumą nežymiai skyrėsi tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Latvijoje 64 proc. vartotojų mano, kad originali programinė įranga yra saugesnė, Lietuvoje tokių vartotojų yra 73 proc., Estijoje – net 88 proc.

Dizaino studentai kūrybiškai vaizduos piratinės programinės įrangos grėsmes

„Microsoft“ vartotojų švietimo apie nelegalios programinės įrangos grėsmes iniciatyva visame pasaulyje apima įvairius veiksmus: paskaitas, diskusijas, gyventojų informavimą prekybos centruose, programinės įrangos gamintojų ir jų partnerių susitikimus su vartotojais.

Šiemet, be tradicinių veiklų – šviečiamųjų radijo laidų, patarimų socialiniuose tinkluose, vartotojų informavimo prekybos centruose, – „Microsoft Lietuva“ surengė kūrybos konkursą Vilniaus dizaino kolegijos studentams, kurie vaizduos įvairias dėl nelegalios programinės įrangos vartotojams kylančias grėsmes. Kūrybinės išraiškos priemonės studentams neribojamos – jie galės kurti filmukus, nuotraukas, maketus ar kitus dizaino kūrinius.

„Labai apsidžiaugėme „Microsoft“ inicijuotu konkursu, kuriame mūsų kolegijos studentai turi galimybę įgyti naujos patirties ir išlaisvinti savo kūrybinį potencialą vaizduodami aktualią temą. Studentai konkurse dalyvauja su dideliu entuziazmu, jų idėjos jau sklando ore, teliko jas sugauti“, – sakė Vilniaus dizaino kolegijos kūrybinių projektų vadovė Ugnė Marija Šiugždinytė.

Dizaino studentų darbų galeriją bus galima rasti gruodžio 1 dieną „Microsoft Lietuva“ „Facebook“ puslapyje www.facebook.com/microsoftlt.

Pasitikrinti originalumą – specialiame tinklalapyje

Visi norintys pasitikrinti turimos „Microsoft“ programinės įrangos originalumą gali tai padaryti apsilankę puslapyje  www.howtotell.com (būtina pasirinkti lietuvišką versiją). Taip pat šiame tinklalapyje vartotojai, įsigiję neoriginalią programinę įrangą arba nukentėję nuo joje slypinčių kenksmingų programų, gali palikti anoniminius pranešimus.

Pasaulinė „Microsoft“ užsakymu atlikta vartotojų apklausa surengta rugsėjo–spalio mėnesiais tyrimų bendrovės TNS, apklausoje dalyvavo 38 tūkst. vartotojų. Lietuvos kompiuterių vartotojų reprezentatyvią apklausą šių metų lapkričio pradžioje atliko rinkos tyrimų bendrovė „Synopticom“. Tyrimo metu apklausta 519 respondentų, turinčių kompiuterį ir interneto ryšį įvairiuose Lietuvos miestuose bei miesteliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius