Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 06 /13:14

Mirė kompanijos „Apple“ įkūrėjas Steve'as Jobsas

Buvęs kompanijos „Apple“ generalinis direktorius ir jos įkūrėjas Steve'as Jobsas mirė sulaukęs 56 metų.
S.Jobsas
Steve'as Jobsas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šią žinią pasauliui pranešė pati kompanija „Apple“.

„Steve‘o talentas, atsidavimas ir energija buvo šaltinis daugybės inovacijų, kurios praturtino ir pagerino mūsų visų gyvenimus. Pasaulis yra nepamatuojamai geresnis dėl Steve‘o, – rašoma „Apple“ pranešime. – „Apple“ prarado vizionierių ir kūrybingą genijų, o pasaulis prarado nuostabų žmogų.“

Mirtis buvo rami

S.Jobso šeima išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad „Apple“ įkūrėjas mirė ramiai, apsuptas šeimos narių.

„Visuomenei jis buvo žinomas kaip vizijų kūrėjas; asmeniniame gyvenime jis brangino savo šeimą. Mes esame dėkingi daugybei žmonių, kurie išreiškė savo palaikymą ir meldėsi už Steve‘ą per pastaruosius jo ligos metus. Norintiems išreikšti pagarbą ir išsakyti prisiminimus bus sukurtas specialus tinklalapis, – rašoma S.Jobso šeimos pranešime. – Mes esame dėkingi už paramą ir gerumą tų žmonių, kurie gedi Steve‘o kartu su mumis.“

Siunčia užuojautas

Užuojautą dėl S.Jobso mirties pareiškė net JAV prezidentas, rašo BBC. „Michelle ir aš esame nuliūdinti žinios apie S.Jobso mirtį. Steve‘as buvo vienas puikiausių amerikiečių inovatorių – pakankamai drąsus, kad galvotų kitaip, pakankamai įžūlus, jog galvotų galįs pakeisti pasaulį, ir pakankamai talentingas, kad tai padarytų“, – teigė JAV prezidentas Barackas Obama.

B.Obama sakė, kad turbūt nėra didesnio S.Jobso darbo įvertinimo kaip tas faktas, jog daugybė žmonių pasaulyje apie jo mirtį sužinojo naudodamiesi „Apple“ įrenginiais.

Niujorko meras Michaelas Bloombergas teigė, kad „Amerika prarado genijų, kuris bus prisimenamas kartu su Edisonu ir Einsteinu“.

Konkurentės „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas sakė, kad S.Jobso „įtaka bus jaučiama daugybėje ateinančių kartų“.

Pasaulyje nedažnai sutiksi žmonių, kurie taip smarkiai pakeitė pasaulį, kaip tai padarė Steve'as

„Tiems, kurie buvo pakankamai laimingi, kad galėtų dirbti su juo, tai buvo didžiulė garbė. Aš be galo ilgiuosi Steve‘o. Pasaulyje nedažnai sutiksi žmonių, kurie taip smarkiai jį pakeitė, kaip tai padarė Steve'as“, – sakė B.Gatesas.

„Mes su Steve'u susitikome prieš 30 metų, buvome kolegos, konkurentai, draugai daugiau nei pusę savo gyvenimo kelio“, – sakė B.Gatesas.

„Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas „Reuters“ sakė, kad jam labai trūks S.Jobso, kuris buvo jo mokytojas ir draugas. „Dėkui tau už tai, kad sugebėjai parodyti, jog tai, ką tu darai, gali pakeisti pasaulį“, – sakė socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėjas.

Charizmatiškas įkvėpėjas

Užuojautas S.Jobso šeimai išreiškė ir „Twitter“ bei „Google“ vadovai.

„Labai retai ateina toks žmogus, kuris ne pakelia kartelę, o sukuria visiškai naują matavimo standartą“, – teigė trumpųjų žinučių tarnybos „Twitter“ generalinis direktorius Dickas Costolo.

„Google“ generalinis direktorius Larry Page‘as sakė, kad įkvėpė S.Jobso dėmesys vartotojų poreikiams. „Mane labai, labai nuliūdino žinia apie Steve‘o mirtį. Jis buvo puikus žmogus, daug pasiekęs ir turėjęs didžiulį talentą. Jis visada sugebėdavo vos keliais žodžiais pasakyti tai, apie ką dar net nespėdavai pagalvoti“, – sakė L.Page‘as.

Vienas iš „Google“ įkūrėjų Sergey Brinas įkvėpimo visada sėmėsi iš S.Jobso. „Steve‘ai, tavo užsidegimą siekiant tobulybės gali pajausti kiekvienas, kada nors palietęs „Apple“ produktą (taip pat ir „Mac“ kompiuterį, kuriuo aš rašau šiuos žodžius)“, – teigė S.Brinas.

Sirgo vėžiu

S.Jobsas „Apple“ įkūrė 1976 metais kartu su Steve'u Wozniaku ir Ronaldu Wayne'u. 1985 metais S.Jobsas pasitraukė iš korporacijos dėl nesutarimų su jos aukščiausia vadovybe, o 1997 metais sugrįžo ir 2000-aisiais pats tapo jos generaliniu direktoriumi.

2004 metais S.Jobsas paskelbė, kad serga kasos vėžiu. Po penkerių metų jam buvo persodintos kepenys.

2011 metų rugpjūtį S.Jobsas, sukūręs tokius įrenginius kaip „iPhone“ ir „iPad“, paliko korporacijos vadovo postą. Jau prieš tai jis ilgą laiką atostogavo ir neslėpė, kad atsitraukimas nuo darbų susijęs su sveikatos būkle. Generalinio direktoriaus postą užėmė Timas Cookas, pavadavęs S.Jobsą nuo 2011 metų sausio 17 dienos. Vis dėlto S.Jobsas oficialiai liko dirbti „Apple“ ir buvo išrinktas korporacijos direktorių tarybos pirmininku.

Savo laiške visiems kompanijos darbuotojams S.Jobsas rašė: „Aš visada sakiau, kad atėjus tai dienai, kai nebegalėsiu atlikti savo pareigų ir pateisinti lūkesčių kaip generalinis direktorius, pirmasis jums apie tai pranešiu. Gaila, bet tokia diena išaušo.“

„Apple“ ir pats S.Jobsas nedetalizavo, dėl kokių priežasčių jam teko pasitraukti iš vadovo pareigų. Tačiau žiniasklaidoje ir tinklaraščiuose diskutuota apie tai, kad „Apple“ įkūrėjas pralaimi kovą su vėžiu. 2009 metų birželį jam buvo persodintos kepenys, tačiau gyvenimą ši operacija pratęsė tik dvejus metus.

Išvardino galimas mirties priežastis

Medikai išvardino tris labiausiai tikėtinas S.Jobso mirties priežastis. Manoma, kad mirties priežastimi galėjo tapti vėžys – liga, su kuria S.Jobsas kovėsi daug metų, jam galėjo kilti komplikacijos dėl 2009 metais persodintų kepenų, mirties priežastimi taip pat galėjo tapti ir gyvybei pavojingi šalutiniai efektai, kuriuos kai kuriems pacientams sukelia imunodepresantai, rašo AP.

Tačiau  pabrėžiama, kad šiomis išvadomis pasidalino medikai, kurie patys negydė S.Jobso. Jie rėmėsi tais negausiais duomenimis, kurie apie „Apple“ įkūrėjo būklę buvo pateikiami visuomenei. S.Jobsas itin mažai kalbėdavo apie savo sveikatą.

Vieną paskutinių S.Jobso nuotraukų galite pamatyti paspaudę šią nuorodą.

TAIP PAT SKAITYKITE:

* Įsimintiniausios Steve'o Jobso citatos

* Įsimintiniausi Steve'o Jobso karjeros momentai

* Steve'o Jobso biografija: tobulybės siekiantis pedantiškas genijus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius