Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkė: socialiniai tinklai daro neigiamą įtaką ir gali sukelti identiteto krizę

Žinoma britų mokslininkė pareiškė, kad tokie socialiniai tinklai kaip „Facebook“ ir „Twitter“ sukūrė kartą, kuri yra apsėsta dėmesio sau, turi problemų dėl dėmesio koncentracijos ir nuolatinio poreikio, kad jų asmeninis gyvenimas būtų sekamas.
„Facebook“
„Facebook“. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Garsi britų mokslininkė baronienė Greenfield, kuri anksčiau buvo Karališkojo instituto direktorė, o šiuo metu Linkolno koledžo Oksforde profesorė, smarkiai sukritikavo socialinius tinklus ir pareiškė, kad jie daro didžiulę neigiamą įtaką, rašoma dailymail.co.uk.

Jos teigimu, banalumas informacijos, kuria keičiamasi „Twitter“ tinkle, gali žmonėms vėliau sukelti komunikacijos problemų bei grąžina mus į infantilųjį bendravimo būdą: „Kodėl kažkam reikia žinoti, ką kitas valgė pusryčiams? Man tai primena mažą vaiką, kuris sako: „Mama, pažiūrėk, aš darau tai, mama, pažiūrėk, aš darau štai ką“.

Profesorė teigia, kad toks bendravimas žmogui gali sukelti identiteto krizę. Tai taip pat gali sumažinti dėmesio koncentraciją, sukurtį poreikį būti nedelsiant įvertintam, o taip pat ir paskatinti kai kurių neverbalinių bendravimo įpročių praradimą – pavyzdžiui, pokalbio metu žiūrėjimą į akis.

Baronienė Greenfield sukritikavo ir socialinį tinklą „Facebook“. „Tai panašu į gyvenimą nerealiame pasaulyje, pasaulyje, kuriame svarbu tai, ką žmonės galvoja apie jus. Pagalvokite apie pasekmes visuomenei, kai žmonės labiau jaudinasi dėl to, ką kiti žmonės apie juos galvoja, nei dėl to, ką apie save galvoja jie patys“, – sakė profesorė. 

Tarp identiteto krizės, dėl kurios išaugusio pavojaus įspėja profesorė, požymių yra: neadekvatus savęs vertinimas, perspektyvų nematymas, pesimizmo augimas, socialinio aktyvumo sumažėjimas, bekompromisinių sprendimų ir socialiai agresyvaus elgesio išaugimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius