Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslo kodas: negerk iš balos, avinėliu pavirsi

Pomėgiu kilnoti taurelę pasaulyje labiausiai garsėja rusai, airiai ir škotai. Kaip sekasi pirmiesiems, sunku pasakyti, o štai škotams ir airiams atėjo niūrios dienos: pasak mokslininkų, Škotijoje ir Airijoje – daugiausia mirčių, susijusių su alkoholiu.
Brendis
Brendis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Na, o kiek piečiau, Londone, statistiko mokslas ištobulėjo taip, kad kriminalistai jau gali planuoti ateinančių metų įvykių suvestines – pasirodo, prognozuoti galima net statistiką.

Mirtinas gėrimas

Anglai ir velsiečiai dukart rečiau miršta nuo alkoholio, nei škotai ir airiai: tai – naujausių tyrimų duomenys. Pasirodo, taurelių kilnotojai iš Škotijos ir Airijos labiau linkę sirgti kepenų vėžiu, ir tai paaiškinama... būtent jų tautybe. „Tyrimai rodo, kad priklausomybė nuo alkoholio ir įvairios su gėrimu susijusios ligos labai priklauso nuo to, iš kur žmogus kilęs. Škotai ir airiai – itin didelėje rizikos grupėje, mat šiuose regionuose gausus alkoholio vartojimas jau dešimtmečiais yra įprastas. Privalome formuoti naują požiūrį ir imtis priemonių, kad sumažintume šią problemą“, – sakė tyrimo vadovas, profesorius ir gydytojas Neerajus Bhala. Pasak profesoriaus, net jei žmogus gyvena kitur, tačiau jo šaknys – Škotijoje arba Airijoje, jam tikimybė tapti priklausomam nuo alkoholio ar susirgti kepenų ligomis yra padidėjusi. Ką gi, gali būti. Man tik įdomu, ką anglų profesoriai pasakytų apie nacionalinius lietuvių gėrimo ypatumus, pavyzdžiui, vairavimą išgėrus – mums net kepenų ligų nereikia.

Prognozuojama statistika

Londono statistikos profesorius Davidas Spiegelhalteris nustebino visą Didžiąją Britaniją pareikšdamas, kad kriminalinių įvykių suvestines galima prognozuoti. „Kriminaliniai įvykiai turi nesunkiai perprantamą ir lengvai prognozuojamą braižą, tereikia jį perprasti. Pavyzdžiui, žmogžudystės. Apskaičiavome, kiek žmogžudysčių įvyko per pastaruosius ketverius metus, ir prognozavome, kad, tarkime, trys ar keturios žmogžudystės per dieną gali pasitaikyti vieną kartą per trejus metus. Taip ir nutiko. Taip pat skaičiavome, kad visa savaitė be žmogžudysčių gali būti šešis kartus per metus – taip ir nutinka“, – pasakojo D.Spiegelhalteris. Tačiau jis pabrėžė, kad prognozuoti galima tik pačius skaičius, statistiką, o kada ir kur įvyks nusikaltimas, pasakyti neįmanoma. „Kiekvienas nusikaltimas yra tragedija, ir neįmanoma pasakyti, kada jis įvyks. Tačiau kiek įvykių bus – prognozuoti galima“, – įsitikinęs profesorius. Kažin, gal kažką panašaus galima būtų daryti ir pas mus – policija galėtų iškart nusiteikti, kiek nusikaltimų per metus teks išaiškinti, o ir suvestines būtų galima pasiplanuoti iš anksto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius