Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muzikos įrašų platintoja EMI pati dėjo muziką į „piratų rojų“ Rapidshare.com

Viena didžiausių Didžiosios Britanijos muzikos įrašų platinimo kompanijų „EMI Group“ viename teisme dėl piratinės muzikos platinimo internete buvo priversta pripažinti, kad pati dėjo muzikos įrašus į tinklalapį Rapidshare.com, taip suteikdama galimybę juos atsisiųsti nemokamai. Beje, šį tinklalapį tame pačiame teisme kompanija pavadino „piratų rojumi“.
„EMI Group“ biuras Londone.
„EMI Group“ biuras Londone. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įrašų kompanijos dažnai elgiasi nesąžiningai, kai kalbama apie failų dalinimąsi internete. Viešumoje jos dažnai žeria kaltinimus „torrent“ puslapiams ir failų talpinimo svetainėms, tačiau užkulisiuose pačios naudoja šiuos įrankius reklamuodamos savo atlikėjus.

Tokie faktai dar kartą buvo patvirtinti šiuo metu nagrinėjamoje byloje tarp EMI ir kompanijos „MP3tunes“, kuriai priklauso nemokamos muzikos paieškos svetainė Sideload.com. Teisme ši kompanija pateikė įrodymus, jog EMI darbuotojai patys kėlė garso įrašus į svetainę RapidShare.com, taip sudarydami galimybę interneto vartotojams juos atsisiųsti nemokamai, praneša Torrentfreak.com.

Šis faktas yra ypač nepatogus EMI, kuri tos pačios bylos nagrinėjime svetainę RapidShare.com pavadino „piratų rojumi“.

Dvigubi standartai

„Mes teisme pareiškėme, jog EMI reklamavo savo atlikėjus, jų kūrinius leisdama nemokamai atsisiųsti internetu MP3 formatu. EMI teismui teigė, jog mūsų teiginiai yra „gryna fantazija“, esą EMI niekada neplatino nemokamų MP3 dainų internete. Padedami mūsų vartotojų mes greit surinkome daugiau nei 1,4 tūkst. tokių „fantazinių“ EMI dainų, kurias buvo galima nemokamai atsisiųsti iš interneto. Galiausiai jie pripažino, jog kėlė nemokamus dainų įrašus į internetą tam, kad jie plistų „virusiniu“ būdu“, – teigė „MP3tunes“ atstovas Michaelas Robertsonas.

EMI ekspertai nenoromis pripažino, jog neįmanoma nustatyti, kurie į šią svetainę įkelti įrašai yra legalūs, o kurie – ne, – teigė M.Robertsonas.Priremta naujų įrodymų, EMI nusprendė pakeisti savo poziciją ir ginčijo, jog svetainėje Sideload.com pateikiamos nuorodos į tokias „įtartinas“ svetaines, kaip „RapidShare“. Tačiau ir šis argumentas jiems neišėjo į gera, kadangi kaltinamieji turėjo įrodymų, jog EMI naudojo šią svetainę platinti savo atlikėjų kūriniams, tarp jų – vienos pelningiausių savo grupių „Coldplay“ dainas.

„Jie kaltina mus už nuorodas į „RapidShare“ svetainę, kurią jie vadina „piratų rojumi“. Bet mes turime EMI darbuotojų siųstus el. laiškus, kuriuose rašoma, jog jie įkėlė dainas į „RapidShare“, ir pateikiamos instrukcijos kaip jas atsisiųsti. EMI ekspertai nenoromis pripažino, kad neįmanoma nustatyti, kurie į šią svetainę įkelti įrašai yra legalūs, o kurie – ne“, – teigė M.Robertsonas.

Deja, visos detalės, kaip ir kam EMI naudojo „RapidShare“, yra užslaptintos – įrašų platinimo kompanija tai vadina „verslo paslaptimi“.

Neoficialiai teigiama, jog EMI darbuotojai talpino muziką „RapidShare“ ir siuntinėjo el. laiškus su nuoroda į šią bylą tinklaraštininkams bei pardavėjams, ragindami atsisiųsti dainą.

Panašu, kad EMI laikosi dvigubų standartų: pati kompanija gali naudoti bylų talpinimo tarnybas tam, kad reklamuotų savo atlikėjus, tačiau kai kitos svetainės pateikia nuorodas į šiuos įrašus, jos teismuose yra kaltinamos autorių teisių pažeidimais.

Tai ne pirmas kartas, kai paaiškėja, kad atlikėjai ar kompanijos naudoja nemokamas bylų dalinimosi programas bei svetaines savo darbams reklamuoti. Anksčiau vienas „Warner Brothers“ televizijos vadovų pripažino nutekinęs serialo „Pushing Daisies“ pirmąją seriją į internetą – jis paprašė kaimynų sūnaus įkelti failą į vieną „piratų“ tinklą. Vyras norėjo įsitikinti, kad serialas sulauks susidomėjimo. Panašiai elgiasi ir kai kurie muzikos atlikėjai, tačiau to atvirai nepripažįsta. Visgi neretai pastebima, jog internete dainos iš naujų albumų atsiranda dar prieš premjerą, o kartais nemokamai galima atsisiųsti ir visą albumą.

Nemokamos bylų dalinimosi svetainės naudojamos ne tik siekiant pritraukti dėmesio, bet ir priimant svarbius sprendimus. Pavyzdžiui, įkėlus kelias dainas stebima, kuri jų atsisiunčiama dažniau ir taip nusprendžiama, kuri jų taps nauju „singlu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius