-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nanovamzdeliuose vanduo elgiasi keistai: 100 °С ledas

Išgrynintas vanduo jūros lygyje užverda pasiekus 100 °С temperatūrą. Sumažinus slėgį arba uždarius vandenį mikroskopinėje ertmėje, virimo ir užšalimo temperatūra sumažėja. Tačiau patekęs į nanovamzdelį, vanduo elgiasi neįtikėtinai: jis užšąla aukštesnėje nei 100 °С temperatūroje.
Meniniko iliustracija vaizduoja, kaip metalinis anglies nanovamzdelis įdedamas į tirpiklį. Analogišką darbą atliko ir Alexo Adronovo komanda
Nanovamzdeliai / Alexo Adronovo mokslininkų komandos iliustr.

„Nature Nanotechnology“ žurnale publikuotame straipsnyje, Masačūsetso technologijų instituto (MIT) profesorius Michaelas Strano ir jo kolegos aprašo neįprastus fazinius pakitimus, vykstančius su vandeniu vos kelių jo molekulių skersmens anglies nanovamzdeliuose. Ir nors tikslios temperatūros tokiomis sąlygomis išmatuoti dar nepavyko, naudodami virpesių spektroskopiją, straipsnio autoriai galėjo stebėti vandens būseną (skystas, kietas, dujinis) nanovamzdelių viduje. Paaiškėjo, kad jis čia išlieka kietosios fazės 105 °C temperatūroje, o gal ir iki 151 °C.

Mokslininkai spėja, kad tiksli reikšmė itin priklauso nuo paties vamzdelio skersmens. Įprasti skirtumai (pavyzdžiui, 1,05 ar 1,06 nm) gali labai smarkiai (dešimtimis laipsnių) keisti vandens fazinių kitimų temperatūrą. Šių pokyčių mechanizmai dar nežinomi. Pasak M.Strano ir jo kolegų, netgi neaišku, kaip vanduo atsiduria vamzdelių viduje: anglies nanovamzdeliai šiaip jau yra hidrofobiški.

Nežinoma ir konkreti ledo ar ledą primenančios kietosios fazės forma, kurią tokiomis sąlygomis įgauna vanduo. Visgi mokslininkai jau svarsto, kad ateityje visa tai padės iš anglies nanovamzdelių gaminti laidus, užpildytus kietu (kambario temperatūroje) vandeniu. Kam jų gali prisireikti, irgi dar nežinia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius