Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja „Android“ saugumo spraga kelia pavojų HTC, „Samsung“ ir „Motorola“ telefonų savininkams

Šiaurės Karolinos valstijos universiteto tyrėjai rado naują saugumo spragą operacinėje sistemoje „Android“. Ji gali kelti pavojų populiariausių HTC, „Samsung“ ir „Motorola“ telefonų savininkams.
„Android“ logotipas
„Android“ logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Išsamų saugumo spragos aprašymą galite rasti čia (anglų k.).

Tyrėjai pabrėžia, kad ji liečia ne visus „Android“ telefonus, o tik tuos, kurie turi integruotą gamintojų programinę įrangą, kuri praplečia pačios operacinės sistemos galimybes, skelbia Mashable.com. Gamintojai taip siekia išskirti savo įrenginius nuo konkurentų. Pvz., HTC dažnai savo telefonuose įdiegia „HTC Sense“ sąsają, kuri leidžia patogiau valdyti kai kurias funkcijas, pakeičia operacinės sistemos išvaizdą ir pan.

Paaiškėjo, kad tokia programinė įranga atveria „galines duris“ kenkėjiškoms programoms.

Kaip tai gali išnaudoti programišiai, priklauso tik nuo jų fantazijos ir sukurtos kenkėjiškos programos. Teoriškai pasinaudojant šia saugumo spraga galima įdiegti programas, kurios įrašinėtų telefonų pokalbius, siųstų tekstines žinutes ar net pakeistų telefono nustatymus. Ar programišiai galėtų visiškai perimti telefono valdymą, neskelbiama.

Gera žinia, kad integruotos programinės įrangos neturintys „Android“ telefonai iš esmės yra apsaugoti nuo šių grėsmių.

Tačiau didelė dalis populiarių telefonų yra pažeidžiami. Tyrėjai išskiria tokius pavadinimus, kaip „HTC Legend“, „HTC Evo 4G“, „HTC Wildfire S“, „Motorola Droid X“ ir „Samsung Epic 4G“.

Apsisaugoti nuo kenkėjiškų programų galima siunčiantis tik patikimų gamintojų aplikacijas ir tik iš patikimų šaltinių, tokių kaip „Android Market“. Nors ši programų parduotuvė nėra 100 proc. apsaugota nuo kenkėjiškų programų, kol kas tai yra pati saugiausia vieta, iš kurios galima siųstis aplikacijas „Android“ telefonams.

Taip pat vartotojams patariama naudoti telefono užraktą su slaptažodžiu, įdiegti operacinės sistemos ir programų atnaujinimus vos jiems pasirodžius, o naudojant viešus „Wi-Fi“ tinklus naršyti tik patikimose svetainėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius