Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas išradimas leis aptikti maliariją telefonu

JAV mokslininkų išradimas nuo maliarijos galėtų padėti išgydyti šimtus tūkstančių žmonių. Biomedicinos inžinieriai iš Teksaso universiteto vysto technologiją, kuri išmanųjį telefoną paverstų poliarizaciniu mikroskopu. Jis maliariją diagnozuos tokiu pat tikslumu, kaip ir aukštųjų technologijų laboratorijos didžiuosiuose Vakarų miestuose, praneša „Reuters“.
Uodas
Uodas / 123rf nuotr.

„Dabar maliarija diagnozuojama su mikroskopu, tačiau juo sunku naudotis, tam reikia specialisto ir specialios laboratorijos, – sakė Gerardas Cotas, biomedicinos inžinerijos profesorius iš Teksaso universiteto. – Iš esmės mes paimame aukso standartą ir jį paverčiame nešiojamu įrenginiu.“

VIDEO: Išmanusis telefonas padės diagnozuoti maliariją

Kai tik įrenginys pridedamas prie telefono, su specialia programėle diagnozė tetrunka keletą minučių.

Mokslininkų sukurtas įrenginys vaizduoja kraujo mėginį naudodamas poliarizuotą šviesą, kuri gali aptikti maliarijos parazito šalutinį produktą, vadinamą hemozoino kristalais, kurie atrodo tarsi labai ryškūs taškeliai ir yra tikslus infekcijos rodiklis.

Pasak mokslininkų, kai tik įrenginys pridedamas prie telefono, su specialia programėle diagnozė tetrunka keletą minučių.

„Aplikacijos programinė įranga apdoros vaizdą ir automatiškai suskaičiuos raudonųjų kraujo kūnelių ir parazitų skaičių. Tokiu būdu bus galima aptikti, ar žmogus serga maliarija“, – sakė Gerardas Cotas.

Pasaulio sveikatos organizacijos skaičiavimu, šįmet pasaulyje nustatyta 214 mln. maliarijos atvejų, iš kurių 438 tūkst. buvo mirtini, dauguma jų – Afrikoje.

Išmanūs telefonai Afrikoje plačiai paplitę, o įrenginio kūrėjai teigia, kad papildoma optika, reikalinga ligos nustatymui, kainuos mažiau nei 50 dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius