-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujas kompiuteris – galvosūkis, kurį padės išspręsti keli paprasti patarimai

Išsirinkti kompiuterį, jeigu renkamasi tik pagal gamintoją ar kainą, gali būti paprasta. Tačiau, norint turėti visas funkcijas sparčiai ir kokybiškai atliekantį ir poreikius patenkinantį kompiuterį, jo paieškos gali tapti tikru galvosūkiu.
Kompiuteriniai žaidimai
Kompiuteriniai žaidimai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 SSD

Ekspertai pataria kompiuterį rinktis pagal tai, kam jį daugiausiai naudosite – mokslui, darbui ar pramogoms, – bei kokie kompiuterio parametrai užtikrins našų jūsų darbą.

Namams ir darbui – biudžetinės klasės įrenginiai

Prekybininkai pastebi, kad gyventojai, kompiuterinį techniką daugiausiai naudojantys eiliniams darbams ar mokslams, nereikalaujantiems didelių resursų, pirmiausia naują kompiuterį renkasi pagal kainą.

Biudžetinės klasės kompiuteriai skirti pirkėjams, kurie dažnai namuose ar biuruose turi atskirus įrenginius pramogoms.

„Biudžetinės klasės kompiuteriai skirti pirkėjams, kurie dažnai namuose ar biuruose turi atskirus įrenginius pramogoms, pvz., galingesnį kompiuterį, televizorių ar žaidimų konsolę. Todėl jiems svarbiausias kriterijus, renkantis prekę, – jos kaina. Žinoma, kuo ji mažesnė, tuo paprastesni ar žemesnės klasės komponentai komplektuojami tarpusavyje. Jie gali neblogai patenkinti kasdienius poreikius, tačiau, jeigu kompiuteris ateityje bus naudojamas ir didesniems duomenų kiekiams apdoroti, rekomenduotume rinktis kitos klasės įrenginį ir pirmiausia žiūrėti ne į kainą, o į jo parametrus“, – sako internetinės parduotuvės Pigu.lt rinkodaros direktorė Giedrė Vilkė.

Pasak IT specialistų, pigesnis procesorius su mažo našumo integruota vaizdo posisteme, tokia kaip „Intel Celeron“, „Intel Pentium“ ar „AMD“, puikiai tinka vidutinio sunkumo ar panaudojimo programoms. Tokius kompiuterius sudaro įprastos raiškos ekranai, pigūs plastikiniai korpusai, vyriai bei klaviatūros. 

Klaida yra padaroma renkantis ne biudžetinės klasės kompiuterį, o programiškai tuščią įrenginį.

„Didžiausia klaida yra padaroma renkantis ne biudžetinės klasės kompiuterį, o programiškai tuščią įrenginį. Pradžioje tai leidžia sutaupyti apie 50 Eur, tačiau šioje vietoje pirkėjai iš tiesų pralaimi. Patys to nežinodami, kartu su nelegaliai įsidiegta operacine sistema į savo kompiuterį įsileidžia virusų bei saugos sistemos spragų, kurios stabdo kompiuterio potencialų darbą ar gamykliškai nustatytas programas. Todėl tolimesnis taisymas ar vėliau originalios operacinės sistemos diegimas kainuoja žymiai brangiau“, – aiškina G. Vilkė.

Darbui ir mokslams skirti kompiuteriai – populiariausi. Šios internetinės parduotuvės duomenimis, tokie kompiuteriai sudaro 58 proc. visų parduodamų įrenginių. Pasirinkus aukštesnius šios klasės kompiuterių parametrus, jie puikiai tiks aukštesnės (HD) ir itin aukštos (FullHD) raiškos vaizdo medžiagos peržiūrai, muzikai, mažesnio našumo žaidimams. 

Pramogoms – daugiau greičio, atminties ir raiškos

Pramogoms ir žaidimams skirti kompiuteriai dažniausiai turi aukštesnių klasių procesorius (Intel Core i5 ar i7) bei našesnes vaizdo plokštės posistemes, tokias kaip „Nvidia GeForce GT/GTX“ ar „AMD Radeo R7/R9”. Dažnai šie kompiuteriai turi daugiau operatyvinės atminties (6, 8, 16 GB) ir didžiausio greičio diskų komponuotes (SSD: 128, 256, 512 GB ar bent hibridines: 1 TB + 8/24/128 GB).

Stiprūs programiniai parametrai leidžia naudoti didesnės raiškos ir kokybės kompiuterių ekranus.

Ekrano raiška – taip pat ne paskutinėje vietoje. Stiprūs programiniai parametrai leidžia naudoti didesnės raiškos ir kokybės kompiuterių ekranus (Full HD, WQHD, Retina, QHD+) bei platesnes spalvų gamas (IPS, IGZO). Kartais yra  komplektuojami verčiami („convertible“) ar liečiami („touchscreen“) ekranai.

Pasak G.Vilkės, išskirtinai žaidimams nuperkama apie 8 – 15 proc. kompiuterių. Šie kompiuteriai dažniausiai yra bent tris kartus brangesni bei biudžetiniai.

„Ne tik žaidimams, bet ir pramogoms skirtų kompiuterių kartu nuperkama apie 31 proc. Šie kompiuteriai turi didesnio našumo vaizdo posistemes ir centrinius procesorius, kurie leidžia žiūrėti aukštos (FullHD) ir labai aukštos (4K) kokybės vaizdo medžiagą, ją redaguoti ar konvertuoti. Taip pat puikiai tinka žaidimams, muzikos kūrimui ar kitiems, daugiau kompiuterio resursų reikalaujantiems, darbams”, – sako internetinės parduotuvės rinkodaros vadovė.

Kai reikia mobilumo

Kiekvieną nešiojamąjį kompiuterį galima vežtis ar neštis kartu su savimi į darbą, vykstant atostogų ar į verslo kelionę. Tačiau ne kiekvienas įrenginys gali patenkinti mobilumo poreikius. Jeigu kompiuteriu dažnai naudojamasi kelionių metu, jį reikia visur nešiotis, rekomenduojama rinktis lengvesnius, metaliniu korpusu ir/ar mažesnio storio („ultrabook“) įrenginius. Jie patenkina tiek verslo žmonių darbo ritmą, tiek eilinius poreikius namuose.

„Šie kompiuteriai populiariausi tarp verslininkų. Tokie kompiuteriai turi našesnius akumuliatorius, kurie neišsikrauna bent 7-8 val., taigi su jais galima dirbti visą darbo dieną. Kadangi šio tipo kompiuteriams svarbi ir darbo kokybė, ieškoma matinio ekrano paviršiaus variantų, kurie suteikia patogumo dirbant dienos šviesoje. Pramoginiams tikslams ekrano blizgumas netrukdo, netgi atvirkščiai, tamsiame fone blizgaus ekrano spalvos atrodo dar išraiškingesnės“, – pasakoja G.Vilkė.

Verslui tinkančių kompiuterių internetinėje parduotuvėje „Pigu.lt“ yra nuperkama apie 7 proc. Šie kompiuteriai yra vieni brangiausių, vidutine kaina nedaug atsiliekantys nuo žaidimams skirtų kompiuterių. Taip yra todėl, kad jų funkcionalumas yra labai aukštas ir platus: apverčiamas ir/ar liečiamas ekranas, metalinis, pagamintas iš anglies ar kitų kompozitinių patvarių medžiagų korpusas, matinis ekranas, galingesni centriniai procesoriai, našesnės baterijos ir tobulesnės aušinimo sistemos. 

Planšetės keičia kompiuterius

Vis labiau į rinką veržiasi planšetės, kurios jau turi operacines sistemas „Microsoft Windows 8“ ar „Microsoft Windows 10“. Jos turi integruotą „Microsoft Office“ paketą (Word, Exel, Powerpoint), todėl, papildomai prisijungus pelę ar klaviatūrą, gali puikiai funkcionuoti kaip ribotus poreikius atitinkantis biudžetinis kompiuteris. Egzistuoja ir santykinai brangesni žinomiausių gamintojų planšetiniai kompiuteriai kaip „Lenovo Thinkpad Tablet“, „HP Elite“ ar „Microsoft Surface“ serijų gaminiai, kurie yra beveik tokie pat pilnaverčiai, kaip ir nešiojami kompiuteriai (išskyrus ekrano dydį), bet juos paprastai naudoja verslo atstovai.

Pastebimas ir naujos klasės – „du viename“ (angl. 2 in 1) planšetinio ir nešiojamojo kompiuterio hibridų populiarėjimas (žymiausi – Asus Transformer serijos, Lenovo MIXX, Dell Inspiron 11 3000 ar 13 7000 2 in 1). Šių kompiuterių išskirtinis bruožas – galimybė atskirti ekraną nuo klaviatūros ir naudoti jį kaip planšetę, arba vėl sujungti magnetiniais pritraukėjais ir naudoti kaip įprastą, mažesnio ekrano nešiojamąjį kompiuterį. Tikima, kad hibridiniai kompiuteriai taps vis populiaresni ir ateityje užims įprastų, su mažesniu ekranu kompiuterių vietą rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius