Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Naujausia „Android“ sistemos versija žada gerokai pailginti telefonų veikimo trukmę

Kasmetinė konferencija „Google I/O“, per kurią turėtų būti oficialiai pristatyta operacinė sistema, kol kas žinoma tik kodiniu pavadinimu „Android O“, įvyks tik po kelių mėnesių, tačiau jau dabar programuotojams išplatinta pirma nestabili šios sistemos versija, žadanti labai naudingų patobulinimų, rašo engadget.com.
Google Android
Google Android / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Lygiai prieš metus buvo išplatinta ir bandomoji „Android Nougat“ versija, tad visų pirma galima būtų pagirti „Google“ už punktualumą. Lygiai, kaip ir prieš metus, „Google“ pabrėžė kelis esminius naujosios sistemos bruožus ir ragina technologijų specialistus šias naujoves išbandyti.

Tiesa, populiariosios išmaniųjų telefonų operacinės sistemos kūrėjai įspėja, kad paskutinė versija tikrai dar nėra paruošta įprastiniams vartotojams ar žmonėms, kurie linkę greitai susierzinti.

Sprendžiant pagal „Google“ išplatintą informaciją, naujausioje sistemos versijoje bent jau kol kas nėra jokių iškart eilinio vartotojo akį patraukiančių naujovių – pavyzdžiui, tokia galėtume vadinti įrenginio ekrano suskaidymą kelioms vienu metu veikiančioms programėlėms. Tad turbūt labiausiai į akį krentantis patobulinimas – kaip sistema dirba su pranešimais (angl. notification).

Kartu su sistemos atnaujinimu į „Android 8.x“ versiją vartotojai galės pranešimus gauti „kanalais“ – iš kol kas ganėtinai nekonkretaus šios funkcijos aprašymo galima spręsti, kad tai yra įrankis grupuoti skirtingų šaltinių siunčiamus pranešimus. Dabartinėje („Android 7.x“) versijoje pranešimai grupuojami pagal siuntėją, o ateityje, panašu, galima bus sugrupuoti ir pagal kitus kriterijus. Pavyzdiniame šios funkcijos ekrano vaizde „Google“ rodo 10 skirtingų pranešimų kategorijų, kuriose, tarkime, išskirti visi su technologijomis susiję pranešimai iš skirtingų šaltinių. Žinoma, tokios naujovės naudingumą bus įmanoma įvertinti tik išbandžius jį realiomis aplinkybėmis.

Kita svarbi naujovė yra „foninio veikimo apribojimai“. Vartotojai šios naujovės savo akimis tiesiogiai nepamatys, bet aiškus jos veikimo ženklas turėtų būti akivaizdžiai pailgėjusi akumuliatoriaus veikimo trukmė. „Android“ kūrėjams akumuliatoriaus naudojimo efektyvumas jau seniai buvo itin aktualus klausimas.

Foninio veikimo apribojimai suskaidys visas programėles ir paslaugas į tris pagrindines kategorijas ir pagal tai, kokiai kategorijai veikiantis procesas bus priskirtas, jam bus nurodomas ir automatinis išteklių išskyrimo ribojimas – tokiu būdu ir programėlių kūrėjams bus paprasčiau kurti produktus, kurie nesusiurbia visos energijos iš akumuliatoriaus tarsi į juodąją skylę.

Kol kas sunku pasakyti, kaip tokie ribojimai paveiks programėlių funkcionalumą, tačiau „Google“ tvirtina, kad „Android“ sistemai tai yra „reikšminga permaina“. Dėl to pateikiama daug techninės šių pokyčių dokumentacijos ir kokių veiksmų reikia imtis programėlių kūrėjams, norint užtikrinti, kad jų produktai veiks ir naujoje sistemos versijoje.

Taip pat vertėtų paminėti naują, televizorių žiūrovams jau kuris laikas žinomą funkciją „ekranas ekrane“ (tokia galimybė planšetiniuose kompiuteriuose atsirado jau praėjusiais metais). Atsiras galimybė kurti „adaptyvias“ programėlių piktogramas, kurios prisitaikys ir per daug neiškris iš konteksto naudojant įvairius bendro vartotojo sąsajos vaizdo vizualinius patobulinimus. Reikia tikėtis ir patobulintos navigacijos naudojantis vien klaviatūra „Chromebook“ kompiuteriuose. Taip pat žadami automatiniai internetinių formų užpildymo patobulinimai, kad nereikėtų kiekvieną kartą suvedinėti tos pačios informacijos skirtinguose interneto resursuose.

Naująją sistemą galima išbandyti oficialiame „Android“ emuliatoriuje, o patys drąsiausieji gali bandyti diegti ją į „Pixel“ ir kai kuriuos „Nexus“ serijos telefonus.

Maždaug gegužę galima tikėtis ir stabilesnės „Android O“ beta versijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius