Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujoji „Google“ operacinė sistema - iššūkis „Microsoft“

Kompanija „Google Inc“ kuria naują operacinę sistemą, kuri bus skirta nebrangiems kompiuteriams: tokiu būdu bendrovė siekia sumažinti ilgai trukusią kompanijos „Microsoft Corp“ įtaką vartotojams.
Operacinė sistema „Chrome“
Operacinė sistema „Chrome“ / Alvydo Opulskios/15min.lt montažas

Naujoji operacinė sistema, apie kurią antradienio naktį buvo pranešta bendrovės „Google“ svetainėje, bus pagrįsta prieš devynis mėnesius pristatyta naršykle „Chrome“. Kompanija „Google“, bandydama sukurti „Chrome“ operacinę sistemą, ketina remtis atviro kodo programuotojų pagalba. Tikimasi, kad ši operacinė sistema kompiuteriuose pradės veikti jau antroje 2010 metų pusėje.

Pirmiausia kompanijos „Google“ kuriama operacinė sistema bus skirta „netbook“ kompiuteriams. Tai pigesnė, ne tokia galinga nešiojamųjų kompiuterių (laptop) rūšis, kuri tampa vis populiaresnė: vartotojai siekia taupyti pinigus ir labiausiai juos domina galimybė naršyti internete. Bendrovė jau pristatė operacinę sistemą „Android“, skirtą sumaniesiems telefonams (smartphones) bei kitiems mobiliesiems įtaisams. Ji konkuruoja su kitų gamintojų – „Microsoft“ bei „Apple Inc“ – gaminiais. Ši operacinė sistema veikia pakankamai gerai, todėl kai kurie gamintojai pradėjo gaminti „netbook“ kompiuterius, kuriuose įdiegta ši sistema. Pavyzdžiui, praėjusį mėnesį kompanija „Acer Inc“ pranešė planuojanti gaminti „netbook“ kompiuterius, kuriuose operacinę sistemą „Windows“ pakeis „Android“. Bendrovės teigimu, ši operacinė sistema leis sumažinti kompiuterių kainą ir, galbūt, net leis jiems greičiau pasikrauti.

Kompanija „Google“ yra įsitikinusi, kad „Chrome“ sistema „netbook“ kompiuteriams bus tinkamesnė. Šis žingsnis – tai tiesioginis iššūkis kompanijai „Microsoft“, kurios naujoji operacinė sistema „Windows 7“ yra pritaikyta ne tik „netbook“, bet ir didesniems kompiuteriams. Trečiadienį bendrovė „Microsoft“ atsisakė pakomentuoti šią situaciją. Konkurencija tarp šių dviejų gigančių nuolat didėja. Kompanija „Microsoft“ siekia sukelti grėsmę bendrovės „Google“ paieškos internete dominavimui. „Microsoft“ investuoja milijardus dolerių, kad pagerintų savo paieškos ir reklamos sistemas. Tuo tarpu kompanija „Google“ kuria kompiuterines programas, galinčias pakeisti perkamiausias bendrovės „Microsoft“ gaminamas programas, skirtas teksto apdorojimui, skaičiuoklėms bei kalendoriams. Per praėjusį mėnesį kompanijos „Microsoft“ paieškos sistema „Bing“ gavo teigiamų atsiliepimų ir pritraukė daugiau vartotojų.

Didžiąją savo galios ir pelno dalį bendrovė „Microsoft“ išsikovojo dėl savo operacinės sistemos „Windows“, kuri pastaruosius du dešimtmečius buvo nukreipta į asmeninius kompiuterius. Kompanijos „Google“ vadovas Eric Schmidt bei įkūrėjai Larry Page ir Sergey Brin neslėpė savo paniekos operacinei sistemai „Windows“. Eric Schmidt manymu, kompanija „Microsoft“ kartais nesąžiningai riboja vartotojų pasirinkimą. Tačiau „Microsoft“ griežtai neigia šiuos kaltinimus. Bendrovė „Google“ bijo, kad „Microsoft“ gali apriboti prieigą prie jos paieškos sistemos bei kitų produktų, jeigu operacinė sistema „Windows“ bus sukurta taip, kad palaikytų „Microsoft“ produktus. Antradienį „Google“ blog‘e buvo paskelbti operacinės sistemos „Windows“ trūkumai. „Iš savo vartotojų mes išgirdome daug svarbios informacijos. Jų pranešimai yra aiškūs – kompiuteriai turi tapti dar geresni, - rašė „Google“ produktų valdymo viceprezidentas Sundar Pichai bei inžinerijos direktorius Linus Upson. – Mes manome, kad pasirinkimas paspartins inovacijas, kurios bus naudingos visiems“. Jie tikisi, kad naujoji operacinė sistema bus aptarta dar šią savaitę. Tai turėtų įvykti spaudos konferencijoje, kurią organizuoja kompanija „Allen & Co“.

Nepaisant kompanijos „Google“ galios ir reikšmės, jai bus nelengva pakeisti asmeninių kompiuterių „status quo“ padėtį. Pavyzdžiui, labai sunku nukonkuruoti rinkos lyderį: kompanija „Google“ apskaičiavo, kad naująją naršyklę „Chrome“ naudoja apie 30 milijonų vartotojų – tai tik nedidelė dalis tų, kurie naudojasi kompanijos „Microsoft“ naršykle „Internet Explorer“. Taip pat buvo stengiamasi sukurti atviro kodo programinę įrangą, turėjusią pakeisti „Windows“, tačiau tai irgi neturėjo didelio efekto.

Kompanijos „Google“ akcijų kaina padidėjo 1,8 procento arba 6,92 doleriais ir trečiadienio ryte siekė 403,55 dolerius. Tuo tarpu kompanijos „Microsoft“ akcijų kaina sumažėjo 15 procentų ir siekia 22,38 dolerius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius