-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pažadas „Login“ konferencijoje: technologijos „Tautiškai giesmei“ sukvies 4 milijonus lietuvių

Švęsti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį giedant „Tautišką giesmę“ pakviesime 4 milijonus lietuvių – tokį tikslą 2018 metams išsikėlė pilietinės iniciatyvos „Tautiška giesmė aplink pasaulį“ organizatoriai. Ambicingą idėją projekto iniciatyvinė grupė penktadienį pristatė „Login“ konferencijoje.
„Tautiškos giesmės“ giedojimas
„Tautiškos giesmės“ giedojimas / SKC nuotr.

„4 milijonai lietuvių, kurie būtų pakviesti vienu metu giedoti savo valstybės himną, gali atrodyti šiek tiek beprotiška idėja. Visi kalba apie lietuvių tautos nykimą, augančią emigraciją. Tačiau geografinių apibrėžčių nusitrynimas nereiškia tautos nykimo. „Tautiškos giesmės aplink pasaulį“ projektas jau septynerius metus iš eilės įrodo, kad visame pasaulyje gyvena daugybė tautiečių, norinčių atvirai patvirtinti savo lietuvišką tapatybę. Šimtmečio proga norime žengti dar vieną žingsnį ir tapti platforma, leidžiančia šiuo bendrumu dalintis bei jį palaikyti“, – teigė idėjos iniciatorius Raimundas Daubaras.

Ar 4 mln. lietuvių yra realus bei įgyvendinamas skaičius? 2014 metų Statistikos departamento duomenimis, drąsiai galime kalbėti tik apie 3,6 mln. tautiečių, iš kurių 2,8 mln. dabar gyvena Lietuvos teritorijoje, likę 800 tūkst. – kitose pasaulio šalyse. Vis dėlto Jungtinių Valstijų gyventojų surašymo duomenys rodo, kad vien šioje šalyje galime priskaičiuoti beveik 700 tūkst. žmonių, save laikančių lietuviais, o kur dar Didžioji Britanija, Airija, Kanada, Vokietija ir kitos tarp lietuvių išeivių populiarios šalys.

„Mes nesieksime rinkti statistikos ir surašyti pasaulio lietuvius. Šimtmečio „Tautiška giesmė” yra pretekstas suburti 4 milijonus viso pasaulio lietuvių ir leisti jiems patiems pasakyti, kas mus visus sieja. Nykstant geografinėms riboms, ko gero, greitai sakysime, kad esame Žemės piliečiai, tačiau noras išlaikyti savo prigimtinę tapatybę niekur nedingsta. Tautos, kurios prie šių globalių pokyčių prisitaikys ir sugebės išlaikyti ryšius, įgys pranašumą“, – sakė vienas iniciatyvos organizatorių Regimantas Buožius.

Pasak „Tautiškos giesmės“ organizatorių, globaliame pasaulyje vis svarbiau tampa ne tik tai, ar žmogus turi lietuvio pilietybę, ar gyvena geografinėje Lietuvos teritorijoje, bet ir tai, ar jis pats, remdamasis savo kilme ir šaknimis, laiko save lietuviu. Noras drauge su visais lietuviais vienu metu giedoti himną yra aiškus pareiškimas, kad žmogus laiko save lietuviu, net jei himno žodžiai yra vieninteliai lietuviški žodžiai, kuriuos jis moka, kai jau kelios jo giminės kartos gyvena svetur.

Internetinė platforma leis užsiregistruoti, pažymėti savo giedojimo vietą, pamatyti, kur dar 1000 kilometrų spinduliu tautiečiai ruošiasi giedoti.

Nors šiai dienai nuspėti, kokios bus technologinės galimybės po dvejų metų, neįmanoma, tačiau planuojam, kad sukurta internetinė platforma leis užsiregistruoti, pažymėti savo giedojimo vietą, pamatyti, kur dar 1000 kilometrų spinduliu tautiečiai ruošiasi giedoti, gauti priminimus ir visą informaciją apie šį pasaulinio masto įvykį.

„Tautiškos giesmės“ organizatorių teigimu, naujoji platforma startuos jau po šių metų liepos 6 dienos „Tautiškos giesmės“ giedojimo. Šiuo metu vyksta intensyvus pasiruošimas projekto startui su lyderiaujančiomis Lietuvos IT įmonėmis ir pasaulio lietuviais, besispecializuojančiais IT srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius