-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penki interneto ąžuolai, kurie nuvyto po „Yahoo“ sparnu

Problemų kamuojama interneto milžinė „Yahoo“ per pastaruosius 15 metų įsigijo daugiau nei 70 technologijų kompanijų. Dalis jų, anksčiau laikytų daug žadančiomis „raketomis“, užgeso, kai jas įsigijo „Yahoo“, praneša CNN.
„Yahoo“ reklama.
„Yahoo“ reklama. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Yahoo! Internetas

Neseniai paskelbta, jog „Yahoo“ šįmet prieš Kalėdas atleido daugiau nei 500 darbuotojų – tai sudarytų apie 4 proc. darbuotojų.

Neoficialiai skelbiama, jog kompanija artimiausiu metu planuoja uždaryti kai kurias tarnybas. Tarp nelaimėlių minima svetainė „Deliciuos“, kuri vienu metu buvo populiariausia interneto nuorodų žymėjimo vieta. Manoma, jog šis tinklalapis gali būti parduotas. Be to, teigiama, jog „Yahoo“ numato išskaidyti tinklalapį Upcoming.org, kuriame yra skelbiami įvykiai didžiuosiuose pasaulio miestuose, į atskirus produktus.

Jei ši informacija pasitvirtintų, tai būtų ne pirmas kartas, kai „Yahoo“ investicijos nepasiteisino. Arba kompanija nemokėjo su jomis deramai elgtis.

„GeoCities“

Amžių sandūroje „GeoCities“ atrodė lyg nesustabdoma interneto jėga. Tarnyba, leidusi kiekvienam vartotojui nemokamai susikurti savo tinklalapį, tuo metu talpino didelę dalį interneto turinio.

„Yahoo“ niekada nesuprato „GeoCities“ vertės, – teigė J.Rezneris.1998 metais sėkmingai pradėta prekyba „GeoCities“ akcijomis, o dar po metų „Yahoo“ už kompaniją sumokėjo apie 3 mlrd. JAV dolerių.

„Kompanijos pardavimas „Yahoo“ buvo liūdnas, bet kartu ir malonus – žinoma, tai buvo finansiškai puikus sandoris. Tačiau vėliau niekas nevyko. „GeoCities“ nuo pirmos pardavimo dienos stagnavo“, – pernai sakė vienas „GeoCities“ įkūrėjų Johnas Rezneris.

Tai buvo, ko gero, nesėkmingiausias „Yahoo“ pirkinys – prieš metus kompanija šią tarnybą uždarė.

„Yahoo“ niekada nesuprato „GeoCities“ vertės“, – teigė J.Rezneris.

Broadcast.com

Garso įrašų transliavimo svetainė Broadcast.com, pavertusi Marką Cubaną milijardieriumi, buvo ne tokia naudinga investicija „Yahoo“.

Ši kompanija atrodė daug žadanti, bent jau pirmiesiems investuotojams, kurie noriai investavo lėšas. Taip pat galvojo ir „Yahoo“, kuri jai įsigyti išleido 5,7 mlrd. JAV dolerių.

Broadcast.com turėjo kelias novatoriškas technologijas, kurios leido išsaugoti lyderės poziciją konkurencingoje rinkoje, tačiau „Yahoo“ nusprendė išskaidyti kompaniją į atskirus padalinius. Dabartinės „Yahoo“ internetinės transliacijos, pavadintos „Yahoo Music“, neturi beveik nieko panašaus su legendiniu Broadcast.com.

„Musicmatch Jukebox“

„Yahoo“ išleido nemažai lėšų, pirkdama su muzika susijusias kompanijas, kurios nepasiteisino. „LAUNCH Media“ ir „Webjay“ buvo pirmieji „Yahoo“ bandymai įsiveržti į skaitmeninės muzikos prekybą.

Tačiau 160 mln. dolerių kainavusi kompanija „Musicmatch Jukebox“ buvo brangus pirkinys, kuris taip ir nerado savo vietos po „Yahoo“ saule. Prie jos problemų prisidėjo ir staigiai išpopuliarėjusi konkurentės „Apple“ programa „iTunes“.

Pakeitus pavadinimą į „Yahoo Music Jukebox“, galiausiai programos buvo atsisakyta. Netektį „Yahoo“ pakeitė partneryste su muzikos prenumeravimo tarnyba „Rhapsody“.

„Zimbra“

Veikiausiai iš pavydo „Microsoft“ ar „Google“, 2007 metais kompanija „Yahoo“ už 350 mln. JAV dolerių nusipirko verslo programinės įrangos gamintoją „Zimbra“. Šių metų sausį „Yahoo“ pardavė ją kompanijai „VMware“ už neskelbiamą sumą. Teigiama, jog ji buvo „ženkliai mažesnė“ nei ta, kurią sumokėjo interneto milžinė.

HotJobs.com

Dar vienas nepasiteisinęs pirkinys – darbo skelbimų paieškos svetainė „HotJobs“, už kurią 2002 metais „Yahoo“ sumokėjo 436 mln. JAV dolerių. Tuo metu jos konkurentė „Monster“ užėmė dominuojančią vietą rinkoje.

Šių metų vasarį „Yahoo“ perleido „HotJobs“ konkurentei „Monster“ už maždaug pusę to, ką pati sumokėjo.

Kas sekantis?

Prisimenant visus šiuos pavyzdžius, rinkos ekspertai svarsto, jog panašus likimas gali laukti ir „Delicious“. Be to, tinklaraštininkai baiminasi, kad „karpymai“ nepaliestų populiarios nuotraukų dalinimosi svetainės „Flickr“, kuri taip pat priklauso „Yahoo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius