Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvai balsavimo internetu sistemą siūlantys pardavėjai pasiklydo, girdami save

Trečiadienį Seime JAV kompanija „Everyone Counts“ pristatė savo parengtą balsavimo internetu programą Lietuvai. Pasak įmonės vadovų, jie nė nesusiskaičiavo, kiek norėtų uždirbti pardavę Lietuvai, kurioje balsavimas internetu dar nė neįteisintas, savo sukurtą programą.
Rinkimai
Rinkimai / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Iš tikrųjų mes nė neskaičiavome, kiek jums tai kainuotų. Vis dėlto, matyt, jūs iš pradžių bandytumėte taikyti sistemą ne visoje šalyje, tai ta kaina būtų kitokia. Iš tikrųjų, sakau nuoširdžiai, aš net nežiūrėjau į skaičius, kiek tai atsieitų. Ar norėtumėte, kad tai padaryčiau?“ – su šypsena bandė atsakyti „Everyone Counts“ pardavimų direktorius Mike Summersas.

Anot jo, kompanijos vizito į Lietuvą tikslas – ne iškart sutarti dėl parduodamo produkto, o parodyti jų siūlomas galimybes, sukelti diskusiją internetinio balsavimo tema.

Tačiau Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, skaičiai, kalbant apie balsavimo internetu galimybes, taip pat labai svarbūs.

„Būtų įdomu sužinoti kainą“, – sakė jis pridurdamas, kad anksčiau buvo skaičiuojama, jog Lietuvoje rinkimai kainuotų apie 2 mln. litų. Kiek vėliau, derinant šį klausimą su valstybinėmis institucijomis, kaina išaugo iki 18 mln. litų, o vienu metu viena įmonė internetinį balsavimą siūlė įdiegti absoliučiai nemokamai.

Persigyrė aktyvumu

Pristatydami savo siūlomą balsavimo internetu programą, „Everyone Counts“ atstovai itin gyrėsi puikiai pavykusiais projektais Honolulu mieste Havajuose, Jungtinėje Karalystėje.

Tačiau internete apie šiuos „puikiai pavykusius“ projektus galima rasti dviprasmiškos informacijos. Štai Honolulu, rašė šio miesto spauda, rinkėjų aktyvumas balsuojant tik internetu, lyginant su ankstesniais „popieriniais“ rinkimais, sumažėjo keturis kartus.

„Jūs esate jaunas, aš jau du anūkus turiu, dvi dukras“, – paklaustas, ar sumažėjusį rinkėjų aktyvumą galima vadinti projekto sėkme, klausimą uždavusį jaunuolį ėmė mokyti „Everyone Counts“ vadovas Paulas DeGregorio.

Aš net nežiūrėjau į skaičius, kiek tai jums atsieitų- sakė M.Summersas.

 

Vėliau kiek aprimęs jis pripažino, kad Honolulu įteisinus tik elektroninį balsavimą, rinkėjų aktyvumas tikrai sumenko.

 

„Taip, sumažėjo aktyvumas Honolulu, nes buvo lyginama su rinkimais prieš dvejus metus, o tada mieste tiesiog gyveno daugiau žmonių. Jūs lyginate obuolius ir apelsinus“, – aiškino verslininkas.

Tuo tarpu Jungtinėje Karalystėje, iš pradžių smarkiai išgirtas projektas sumenko pripažinus, kad vis dėlto nebuvo įrengta pakankamai vietų elektroniniam balsavimui.

Nuo balsų pirkimo neapsaugos

Dar labiau JAV bendrovės atstovai nustebo paklausti, kaip jų siūloma programa, kur balsavimas internetu vyktų kiekvienam rinkėjui suteikus specialų prisijungimo kodą, apsaugota nuo rinkėjų papirkinėjimo.

Anot jų, sistema niekaip nesugebės skaičiuoti, ar su daugybe kodų nėra prisijungiama iš vieno kompiuterio, ir anuliuoti tokių balsų.

„Čia politiniai dalykai“, – tepasakė M.Summersas

Lietuvos Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Z.Vaigauskas taip pat pripažino, kad intrenetinis balsavimas keltų daugiau rūpesčių dėl balsavimo laisvanoriškumo, balsų pirkimų skandalų.

„Dėl tokio balsavimo reikia diskutuoti, aiškintis. Pavyzdžiui,  Vokietijos Konstitucinis teismas  pasisakė, kad pats rinkimų proceas turi būti toks, kad rinkėjai jį visiškai suprastų, o jei mes kalbame apie balsų kodavimą, tai nėra paprasta suvokti“, – pripažino jis.
.
Kita vertus, VRK vadovas įsitikinęs, kad elektronis balsavimas – neišvengiama ateitis.

„Aš manau, kad elektreonis balsavimas pakankamai perspektyvus. Mes pripratome prie elektroninės bankininkystės, mūsų protėviai priprato pire popierinių pinigų vietoj auksinų“, – sako Z.Vaigauskas.

Anot jo, „Everyone Counts“ ne pirmoji įmonė Lietuvai siūlanti savo elektroninio balsavimo sistemą. Ir nors ji pirmoji pristatoma viešai, o ne tik VRK nariams, Z.Vaigauskas tikina, kad joks sprendimas dėl elektroninio balsavimo sisitemos dar nepriimtas. „Turi būti, pagal viešųjų pirkimų įstatymą, konkursas, gal net tarptautinis konkursas ir net, jei mums dabar pasakytų šis pardavėjas gerą kainą, visai nebūtinai jis laimėtų tą konkursą“, – pažymėjo VRK vadovas.

Primename, kad elektroninį balsavimą Lietuvos Seimas bandė įteisinti ne kartą, tačiau iki šiol to padaryti nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius