-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Privatumo skandalas: „iPhone“ seka ir išsaugo vartotojų buvimo vietą

Kompanija „Apple“ įsivėlė į privatumo skandalą: paaiškėjo, kad jos išmanieji telefonai „iPhone“ seka ir išsaugo tikslią vartotojų buvimo vietą ir laiką.
Išmanieji telefonai „iPhone“ seka ir išsaugo tikslią vartotojų buvimo vietą ir laiką.
Išmanieji telefonai „iPhone“ seka ir išsaugo tikslią vartotojų buvimo vietą ir laiką. / Kadras iš vaizdo įrašo
Temos: 2 „Apple“ iPhone

Saugumo ekspertai nustatė, kad telefonai „iPhone“ seka ir slaptame faile išsaugo tikslias asmens buvimo koordinates ir laiką, kada jis ten buvo. Maža to, sinchronizuojant prietaisą su kompiuteriu ši slapta byla taip pat yra nukopijuojama, praneša Guardian.co.uk.

Taigi kiekvienas, pavogęs ar gavęs vartotojo telefoną arba kompiuterį gali sužinoti, kur ir kada jis buvo. Tam tereikia vienos paprastos programėlės, kuri koordinates išdėsto žemėlapyje.

Buvimo vieta ir laikas yra itin tikslūs, mat telefonas koordinates nustato pagal tai, prie kokios mobiliojo ryšio stoties vartotojas buvo prisijungęs.

Manoma, kad šią informaciją „iPhone“ telefonai kaupia nuo pernai birželio, kai buvo išleista atnaujinta „Apple“ operacinės sistemos versija „iOS 4“.

„Apple“ sudarė galimybes beveik visiems – pavydžiam sutuoktiniui ar detektyvui – gauti tikslią informaciją apie vartotojo buvimo vietą.„Apple“ nekomentuoja, kodėl „iPhone“ renka šią informaciją ir ar tokia funkcija gali būti išjungta.

Daugiau informacijos apie aptiktą saugumo spragą ir programėlę, leidžiančią pamatyti „iPhone“ vartotojo buvimo koordinates ir laiką, rasite paspaudę čia.

Spraga kelia didelį nerimą

„Apple“ sudarė galimybes beveik visiems – pavydžiam sutuoktiniui ar detektyvui – gauti tikslią informaciją apie vartotojo buvimo vietą“, – teigė vienas saugumo spragą aptikusių tyrėjų Pete‘as Wardenas.

Tyrėjai bandė nustatyti, ar kitos telefonų operacinės sistemos, pvz., „Android“, kaupia tokią informaciją, tačiau nieko panašaus nebuvo rasta.

„Jokio kito gamintojo telefonuose nieko panašaus neradome, – sakė P.Wardenas. – Galbūt „Apple“ kuria naujas priemones, kurioms reikia žinoti, kur žmogus buvo anksčiau, tačiau tai tik mūsų svarstymai.“

Už žmonių privatumą kovojančios organizacijos „Privacy International“ vadovas Simonas Daviesas teigia, kad ši „iPhone“ spraga kelia didelį nerimą. „Buvimo vieta yra vienas jautriausių asmens privataus gyvenimo elementų – tik pagalvokite, kur žmonės būna vakarais. Šių duomenų buvimas kelia rimtą grėsmę privatumui, o vartotojai apie tai net nežino ir neturi galimybių šią funkciją kontroliuoti“, – teigė S.Daviesas.

Nors Didžiosios Britanijos mobiliojo ryšio operatoriai renka informaciją apie telefonų buvimo vietą, ši informacija gali būti pasiekiama tik policijos pareigūnams ar kitai teisėsaugos institucijai, turinčiai teismo leidimą. Telefonai tokios informacijos nekaupia.

Anksčiau kompanija „Google“ susilaukė kritikos bangos už paslaugą „Latitude“. Jos vartotojai galėjo sutikti, kad asmenims, kuriais jie pasitiki, būtų pasiekiama informacija apie jų buvimo vietą. Kritikai teigė, esą tai gali sukelti pavojų vartotojams, tačiau „Google“ pabrėžė, kad ši informacija yra pasiekiama tik tiems asmenims, kuriuos nurodo pats vartotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius