Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Project Loon“ – „Google“ idėja interneto ryšį tiekti oro balionais

„Google“ paskelbė apie savo naują idėją – „Project Loon“ – planą, kaip suteikti interneto ryšį bet kokioje sunkiai prieinamoje vietovėje, o jos įgyvendinimui pasinaudoti devyniolikto amžiaus technologija – oro balionais.
Vaizdas iš oro baliono
Vaizdas iš oro baliono
Temos: 2 Ryšys „Google“

„Google“ pranešime teigia: „Mes tikime, kad gali būti įmanoma sukurti valdomų balionų žiedą, kuris plaukiotų stratosferoje ir teiktų interneto prieigą vartotojams Žemėje. Kol kas tai tik koncepcinė idėja, tačiau mes jau sukūrėme sistemą, galinčią pakilti į aukštį, du kartus didesnį nei maksimalus komercinių lėktuvų pakilimo aukštis, ir gali užtikrinti interneto greitį, panašų į teikiamą 3G tinklų. 

Toks balionų tinklas galėtų būti naudojamas norint prisijungti prie interneto sunkiai pasiekiamose, retai apgyvendintose ar gamtinių stichijų nuniokotose vietovėse. 

Projekto pavadinimas „Loon“ gana dviprasmis – ir žodžio „baloon“ – „balionas“ trumpinys, ir reiškiantis „pakvaišusį“ – taip, matyt, „Google“ siekė parodyti, kad ši idėja yra gana rizikinga. Nors nėra abejonių, kad elektroninė projekto dalis technologiškai įgyvendinama, tačiau balionų valdymas, keičiant jų aukštį ir taip nukreipiant į skirtingų krypčių stratosferos vėjų srautus bus tikrai sudėtingas. Taip pat „Google“ pripažįsta, kad bus nelengva parinkti balionų medžiagą – ji turi būti ypač atspari didelei temperatūrų kaitai bei ultravioletinimas spinduliams. 

Dar viena akivaizdi problema – šie balionai nuolat judės, ir „Google“ mėgins spręsti šią kliūtį kurdama sudėtingus valdymo algoritmus, įvertinančius viršutinių atmosferos sluoksnių oro prognozes ir leidžiančius vieną balioną keisti kitu.

Saulės energija maitinami bei distanciniu būdu valdomi balionai skrietų stratosferoje, maždaug 20 kilometrų virš žemės paviršiaus, gerokai aukščiau, nei praeina lėktuvų trasos.

Numatoma, kad kiekvienas balionas ore galėtų išbūti apie šimtą dienų ir per tą laiką apskrieti Žemę tris kartus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius