-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Robotas-chirurgas, mušantis pacientus operacijų metu, sukėlė gydytojų nerimą

Robotas „Da Vinci“, atliekantis chirurgines operacijas, naudojamas viso pasaulio klinikose. Iš pradžių gydytojai buvo sužavėti savo keturrankio „kolegos“ išmanymu, tačiau vis dažniau pranešama apie nerimą keliančius incidentus, rašo Calgaryherald.com.
Chirurgai atlieka operaciją naudodami robotą „Da Vinci“
Chirurgai atlieka operaciją naudodami robotą „Da Vinci“ / „Intuitive Surgical“ nuotr.

Kompanija „Intuitive Surgical“, sukūrusi robotą su keturiomis mechaninėmis rankomis ir mažyčiu teleskopu, perduodančiu operuojamo organo vaizdą, labai palengvino chirurgų darbą. Tuo metu gydytojai nebūna šalia paciento, o valdo „Da Vinci“ specialia konsole, orientuodamiesi į trimatį vaizdą, rodomą ekrane.

Robote įrengti pjaunantys instrumentai padaro labai mažas įpjovas. Tai gerokai sumažina kraujo praradimą, nukraujavimo riziką ir padeda pacientui greičiau atsistatyti po operacijos.

Tokie robotai ypač palengvina chirurgų darbą per daug valandų trunkančias operacijas. Be to, jie turi vieną labai svarbų pranašumą – mechaninės rankos niekados nesudreba.

„Intuitive Surgical“ nuotr./Robotu „Da Vinci“ atliekama operacija
„Intuitive Surgical“ nuotr./Robotu „Da Vinci“ atliekama operacija

Gana plačiai „Da Vinci“ imta naudoti atliekant skrandžio šuntavimo, blužnies, prostatos, mitralinio vožtuvo atstatymo, organų persodinimo operacijas ir kt.

Tačiau vis dažnėjantys incidentai su šia chirurgine sistema privertė gydytojus rimtai susimąstyti. Anot jų pranešimų, jau įvyko keli gana rimti incidentai: mirė moteris, kai robotas netyčia perpjovė kraujagyslę, viena blužnies operacija baigėsi mirtimi, įvyko storosios žarnos perforacija, prostatos operacijos metu robotas „Da Vinci“ mechanine ranka giliai užgriebė vidinius audinius. „Мes turėjome visiškai atjungti sistemą, kad išlaisvintumėme aparato sugniaužtus audinius“, – pasakojo gydytojas, kuriam ir teko išvaduoti nukentėjusį pacientą iš „Da Vinci“ gniaužtų.

O operuojant kitą pacientę aparatas smogė jai per veidą viena iš savo mechaninių rankų, histerektomijos metu. Nežinia, kuo tai būtų pasibaigę, jei chirurgas nebūtų operatyviai perėmęs operacijos į savo rankas.

„Tyrimo rezultatai parodė, kad rizikos, susijusios su roboto atliekamu darbu, akivaizdžiai sumažintos. Pakankamai greitas roboto „Da Vinci“ įdiegimas ligoninėse buvo atliktas be jo galimybių įvertinimo. Mums nežinomos komplikacijos, atsiradusios po operacijų, atliktos roboto mechninėmis rankomis“, – pareiškė Džonso Hopkinso universiteto chirurgas Martinas Makary.

Tačiau į šį mediko pareiškimą atsakė kompanijos „Intuitive Surgical“ spaudos atstovė Angela Wonson: „Robotas „Da Vinci“ turi puikius saugumo rodiklius ir bendras skaičius nepageidautinų atvejų yra labai mažas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius