-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Savadarbe vandens raketa studentai iš PAR pagerino pasaulio aukščio rekordą

Ar teko kada nors girdėti apie entuziastus, kurie projektuoja ir stato vandeniu ir oru varomas raketas? Ir jomis siekia pasaulio rekordų? Kaip tik tokį pavyko pasiekti Keiptauno universiteto studentams, pasigaminusiems... ne vandeniliu ir deguonimi, o VANDENIU IR ORU varomą raketą. Reikia pripažinti, įspūdingą raketą – ji 550 km/val. greitį išvystė vos per 0,5 sek.
Vandens raketa
Vandens raketa / npl.co.uk nuotr.
Temos: 1 Raketa

Pagerinti vandens raketų skrydžio aukščio rekordą pietų afrikiečiams pavyko raketos korpusą pagaminus iš ypač lengvos medžiagos. Viena vertus, stebėtis lyg ir nebūtų ko – juk raketos korpusas svėrė tik 1,5 kg. Kita vertus, sužinojus apie tokį raketos svorį, nesistebėti neįmanoma.

Beje, tuos pusantro kilogramo korpusas svėrė kartu su filmavimo kamera, parašiutine sistema, skrydžio kompiuteriu. Visa kita – anglies pluošto rėmas.

Pagerinti pasaulio rekordą Keiptauno universiteto studentams pavyko trečiuoju mėginimu – pirmi du mėginimai baigėsi nesėkme – nesuveikdavo technika. O štai trečias kartas nemelavo.

550 km/val. greitį be krovinio ši raketa pasiekė akimirksniu – vos per 0,5 sekundės. Tokiu greičiu futbolo aikštę raketa įveiktų greičiau nei per sekundę.

Raketą entuziastai rugpjūčio 26 d. paleido dukart. Per pirmą skrydį ji pakilo į 835 metrų aukštį. Kad rekordas būtų įskaitytas, per dvi valandas reikėjo atlikti antrą sėkmingą skrydį, o oficialiu rezultatu laikomas abiejų skrydžių vidurkis. Antrąkart raketa pakilo į 825 metrų aukštį. Vidurkis – 830 metrų. 2007 m. pasiektas ir aštuonerius metus gyvavęs amerikiečių entuziastų rekordas buvo 623 metrai. Naujasis rekordas oficialiai patvirtintas spalio 7 d.

Vandens raketos – ne tik įspūdinga, bet ir gana nesudėtinga inžinerinė konstrukcija – čia galite pasižiūrėti instrukcijas, kaip pasigaminti savo vandens raketą.

„Vandens raketų varžybos – nuostabus ir aplinką ypač tausojantis būdas siekti neįtikėtino greičio, – sakė studentams vadovavęs Keiptauno universiteto profesorius Arnaud Malanas. – Tai – tarpdisciplininis dalykas, kur reikia įvairiausių žinių, pradedant mechaniniu dizainu, baigiant kompiuteriniu modeliavimu.“

Įdomu tai, kad 1,5 kg svėrusi raketa buvo 2,68 m aukščio. Raketos keliamoji galia – 550 kg. O 550 km/val. greitį be krovinio ši raketa pasiekė akimirksniu – vos per 0,5 sekundės. Tokiu greičiu futbolo aikštę raketa įveiktų greičiau nei per sekundę.

Pirmasis skrydis (835 metrai – žr. nuo 11:30 min.)

VIDEO: Pirmasis skrydis

Antrasis skrydis (825 metrai – žr. taip pat nuo 11:30 min.)

VIDEO: Antrasis skrydis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius