Šiais metais išlaidos IT turėtų išaugti

Nors 2009-aisiais metais išlaidos informacinėms technologijoms pasauliniu mastu ženkliai mažėjo, pasaulinė tyrimų kompanija „Gartner“ prognozuoja, kad pasibaigus šiems metams bus fiksuojamas išlaidų IT augimas. Pagrindiniai tai nulemsiantys veiksniai bus naujos kompiuterinės ir programinės įrangos įsigijimai.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Remiantis kompanijos „Gartner“ prognoze, didžiausias augimas turėtų įvykti kompiuterinės įrangos segmente. Ten išlaidos turėtų išaugti 9,1 proc., lyginant su 2009 m. (nuo 334 iki 365 mlrd. JAV dol.). Antrasis pagal augimą – programinės įrangos segmentas, augsiantis 3,1 proc. (nuo 222 iki 229 mlrd. JAV dol.), trečias – IT paslaugų sektorius, augsiantis 2,9 proc. (nuo 763 iki 786 mlrd. JAV dol.), teigiama pranešime spaudai.

Kaip teigia Microsoft LAR (Large Account Reseller) statusą turinčios tarptautinės IT bendrovės „DPA programinė įranga" vadovas Laurynas Truncė, pasaulinės prognozės tinka ir Lietuvos situacijai. „Akivaizdu, kad dėl prastos ekonominės situacijos mūsų šalyje pastaruosius porą metų išlaidos IT mažėjo. Privatus ir viešasis sektorius siekė, kad prieš tai pakilimo laikotarpiu atliktos investicijos į kompiuterinę įrangą atsipirktų, todėl didžioji dalis išlaidų buvo skiriama įvairių IT paslaugų, o ne aparatinės įrangos pirkimams. Tačiau šiais metais galima tikėtis, kad šios išlaidos bus didesnės dėl vienos priežasties: turimos IT infrastruktūros modernizacijos, sąlygotos migracijos į naująją „Windows 7“ sistemą“, – prognozuoja L. Truncė.

Bendrovės „DPA programinė įranga“ vadovas pabrėžia, kad tik praėjusiais metais debiutavusi „Microsoft“ operacinė sistema „Windows 7“ jau turėjo teigiamos įtakos kompiuterių pardavimams. „Šiais metais verslo segmente galima tikėtis dar didesnių kompiuterinės įrangos pardavimų, tačiau ne vien dėl naujosios „Windows 7“ operacinės sistemos, tačiau ir dėl kitų naujų Microsoft produktų, tokių kaip biuro programinės įrangos paketai „Office 2010“, „SharePoint 2010“, naujų grafikos programų versijų ir kt.“, – sako bendrovės direktorius.

Jis priduria, kad verslo segmente, ypač didesnėse įmonėse, pastebima, kad išlaidos programinei įrangai didėja ir dėl neaudituojamo programinės įrangos licencijų skaičiaus – tokiu būdu organizacijos įsigyja žymiai daugiau licencijų nei joms paprastai reikia. Pasak eksperto, didesnių išlaidų ir įvairių permokų galima išvengti keliais būdais.

„IT infrastruktūros centralizacija, legalios programinės įrangos naudojimas, rezervinių informacijos kopijų kūrimas, patikima antivirusinė sistema bei organizacijos IT auditas – tai pagrindiniai būdai, padedantys išvengti nenumatytų ir papildomų išlaidų“, – teigia L. Truncė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius