Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: antivirusas telefonui

Mobiliesiems telefonams evoliucionuojant į išmaniuosius, kurie jau mažai skiriasi nuo kompiuterių, derėtų susimąstyti ne tik apie internetą, bet ir apie duomenų apsaugą.
Išmanusis telefonas.
Išmanusis telefonas. / Bigstockphoto.com nuotr.

Išmaniuosius telefonus atskirti nuo paprastų „mobiliakų“ nesunku, pagrindinis skiriamasis bruožas – įdiegta operacinė sistema („Symbian“, „Windows Mobile“, dar tobulinama „Linux“ ir t.t.).

Tokiais telefonais galima ne tik skambinti, rašyti žinutes ar nusistatyti žadintuvą, bet ir naršyti internete, rašyti tekstus, siųsti el. laiškus, bendrauti „Skype“, diegti kitas programas ar žaidimus.

„Dabartinis išmanusis telefonas, grubiai kalbant, prilygsta 5 metų senumo kompiuteriui“, – taip jų galimybes apibūdino Mobiliųjų telefonų techninio centro vadovas Gintaras Kručkas.

Didelė dalis išmaniųjų telefonų turi pilną (kompiuterinę) klaviatūrą ar lietimui jautrų ekraną.

Na, bet tokius aparatus perkantieji turėtų suprasti, kad kišenėje laikys kur kas daugiau, nei ryšio priemonę.

Deja, patogumus seka problemos. Tai – duomenų vagystės, virusai ir kitos saugos problemos, galinčios iškilti aparatą pametus ar vagystės atveju.

Antiviruso svarba

Kaip žinoti, ar tau reikia antiviruso? Vieno atsakymo nėra.

„Šie įrenginiai ne tik gauna SMS, naudoja „Bluetooth“, bet jais aktyviai naršoma internete, siunčiami duomenys, diegiamos programos. Ar diegti apsaugą – jau paties žmogaus apsisprendimas. Čia tas pat, kaip automobilio signalizacija, nori diegi, nenori – ne. Aš manau, kad atėjo laikas apie tai galvoti, nes telefonas jau nėra tik ragelis“, – kalbėjo R.Kručkas.

Antivirusą telefonams yra sukūrusi kompanija ESET (žinoma kaip kompiuterinio antiviruso „NOD 32“ gamintoja), jis vadinasi „ESET Mobile AntiVirus“, o prieš savaitę panašų produktą Lietuvoje pristatė ir „Kaspersky“.

Lietuviai mėgsta mokamus dalykus „gauti“ nemokamai – žaidimus, navigacines programas ir pan. Tačiau „nulaužinėjant“ juos didėja tikimybė „pasigauti“ virusų, – pastebėjo A.Šaveiko.Tiesa, „Kaspersky Mobile Security“ padės ne tik apsisaugoti nuo mobiliųjų virusų, bet ir surasti pamestus ar pavogtus telefonus, taip pat apsaugos nuo konfidencialios informacijos vagysčių, SMS brukalų (spam‘o), nepageidaujamų skambučių. Be to, ji leidžia sukurti papildomą apsaugą telefonui, tarkim, nustatyti, jog telefono vagišiui į jį įdėjus kitą SIM kortelę, aparatas užsiblokuotų.

Pasak „Kaspersky Lab.“ atstovo Lietuvoje Andriaus Šaveiko, antivirusu išmaniajam telefonui pirmiausia turėtų pasirūpinti dažnai keliaujantys žmonės. Jo teigimu, kai kurios užsienio valstybės – JAV, Ispanija, Rusija ir kitos šalys – jau išgyveno pirmąją didelę mobiliojo viruso epidemiją, tačiau Lietuvoje jos vis dar laukiama.

„Didžiausia tikimybė, jog jis gali būti „atvežtas“ iš užsienio. Tarkim, plintantis SMS, MMS ar „Bluetooth“ būdu. Klausimas tik, kaip greitai jis plis. Mano nuomone, pirmoji epidemija galėtų paveikti apie pusę išmaniųjų telefonų savininkų“, – teigė A.Šaveiko.

Taupesniems vartotojams jis patarė būti budresniems: nespausti nuorodų, gautų iš nepažįstamų asmenų, taip pat išjungti „Bluetooth“ ryšį, kai jis nenaudojamas, diegti tik patikimas programas, neatidarinėti įtartinų bylų. „Lietuviai mėgsta mokamus dalykus „gauti“ nemokamai – žaidimus, navigacines programas ir pan. Tačiau „nulaužinėjant“ juos didėja tikimybė „pasigauti“ virusų“, – pastebėjo A.Šaveiko.

„Kaspersky Mobile Security“ programa, kartu su prenumerata metams, kainuoja 79 Lt. Ateityje prenumeratos pratęsimas mėnesiui turėtų kainuoti apie 10 Lt.

A.Šaveiko teigimu, ši programa neapkrauna įrenginio, kadangi visuomet veikia tik parengties režimu, o „nubunda“ tik atidarant failus ar naršant internete. „Vienintelis dalykas, ką gali pajusti vartotojas, kad telefonas įsijungs šiek tiek lėčiau“, – pastebėjo pašnekovas.

Tinklaraščių dėžė: Blog.premaman.lt

Užsukęs į mamoms ir kūdikiams skirtų parduotuvių tinklo „Prémaman“ tinklaraštį, adresu Blog.premaman.lt, tikėjausi rasti siūlymus „užsukti“, „pirkti“, „spausti“ ir pan. Tačiau tinklaraštis pasirodė nuoširdus, paprastas ir kasdieniškas, jame nemažai rašoma su vaikais susijusiomis temomis. O ir reklama už akių nekliuvo. „Būti tėvais – tai iššūkis. Kasdien atrasdami naujų dalykų, stebėdami savo trijų vaikų šypsenas ir išradingumą, mėginame toliau plėtoti ir savo verslą“, – rašoma trijų vaikų tėvelių pildomame tinklaraštyje. Jei tai šiuolaikinis marketingas, tai man jis patinka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius