Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: ateitis „Microsoft“ akimis

Kai mama manęs prašė patarimo, kokį telefoną pirkti, įpiršau modelį su lietimui jautriu ekranu. Nori to ar ne, ateitis priklauso jiems. Ne, ne telefonams. Lietimui jautriems ekranams.
Jei vakarėlis klube pasitaikė nuobodus, laiką padės prastumti „Microsoft Surface“.
Jei vakarėlis klube pasitaikė nuobodus, laiką padės prastumti „Microsoft Surface“. / „Microsoft“ nuotr.

Ir tyrimai rodo, jog eiliniams vartotojams daug aiškiau, paprasčiau ir lengviau maigyti mygtukus ekrane, o ne klavišais naviguoti ieškant reikiamo pasirinkimo. Aš ir pats, gavęs svetimą telefoną, kartais susipainioju, kurį mygtuką reikia spausti, kad kažkur įeitum ar iš kažkur išeitum. Su lietimui jautriu paviršiumi viskas daug paprasčiau – spaudi ten, ką pasirinkti nori.

Tai, kad jų era jau ant nosies, pripažįsta ne tik mobiliųjų telefonų, bet ir kompiuterių bei programinės įrangos gigantai. Net „Microsoft“. Ne tik pripažįsta, bet ir ryžtingai žengia į šią rinką – kompanija (kol kas tik) verslo klientams siūlo įrenginį „Microsoft Surface“, galintį... na, praktiškai viską. Prisiliesti prie „Surface“ (angl. paviršius) teko ir man.

Interaktyvus stalas

Ko gero, taip trumpai apibūdinčiau „Surface“. Iš pažiūros jis primena stalą, ant kurio įmontuotas didelis ekranas. „Surface“ yra įmontuotas kompiuteris (beje, ne itin galingas), projektorius ir kelios kameros, kurios nuolat fiksuoja judesius virš stalo. Ši technologija, kitaip nei lietimui jautrūs ekranai, leidžia vienu metu kompiuterį naudoti keliems žmonėms.

„Surface“ gali išsaugoti ne tik tekstinę, bet ir vaizdinę informaciją, taigi atėjus klientui įrenginys parodys, kokie vaistai jam buvo skirti, paskutinę kardiogramą, rentgeno nuotraukas ir net trimačius vidaus organų modelius.Kameros ne tik fiksuoja prisilietimus, bet ir atpažįsta ant kompiuterio padėtus daiktus. Tai leidžia identifikuoti kompiuteriu dirbančius žmones, kiekvienam jų sukuriant korteles su specialiu ženklu (panašiai, kaip prekės brūkšninis kodas parduotuvėje).

Visa tai leidžia daugiausia pramogoms kurtą įrenginį pritaikyti net tokiose srityse, kaip medicina, viešbučiai, turizmas ar restoranai.

Pavyzdžiui, baro, restorano ar klubo lankytojai gali susipažinti su valgiaraščiu, peržiūrėti dominančių patiekalų nuotraukas, aprašymus bei juos užsisakyti. O laukiant kol užsakymas bus pristatytas galima pažaisti kryžiukų-nuliukų, biliardą, šeškes ar kokį kitą žaidimą.

Viešbutyje ar turizmo informacijos centre „Surface“ ekrane galima rasti naudingą informaciją, peržiūrėti nuotraukas, ieškoti adresų ir čia pat peržiūrėti juos žemėlapyje, o panorus – ir perkelti žemėlapį į telefoną ar atsispausdinti.

Gaminys turėtų sudominti ir medicinos darbuotojus, ypač registratūrą ar daug pacientų turinčius daktarus, kadangi jis gali pakeisti ir gerokai papildyti sveikatos korteles. „Surface“ gali išsaugoti ne tik tekstinę, bet ir vaizdinę informaciją, taigi atėjus klientui įrenginys parodys, kokie vaistai jam buvo skirti, paskutinę kardiogramą, rentgeno nuotraukas ir net trimačius vidaus organų modelius.

Jau nekalbu apie naršymą internete, muzikos klausymąsi, vaizdo įrašų peržiūrą ir panašias smulkmenas.

Smagu būtų turėti tokį pietų staliuką namuose. Deja, to nei šįmet, nei kitąmet, ko gero, nesulauksime. Lietuvoje „Surface“ lankėsi nepilną mėnesį (buvau vienas paskutinių, ant jo palikusių pirštų antspaudus) ir jau ruošiasi prisistatymo kelionei į kitas šalis. „Microsoft Lietuva“ atstovai svarsto, kad pirmas toks įrenginys Lietuvoje galėtų būti nupirktas nebent kitų metų antroje pusėje. Na, su A.Čapliko reformomis ligoninėse jo tikrai neverta tikėtis, bet gal ekonomikai atsigavus kokie verslininkai prakus?

Šiuo metu „Surface“ kaina siekia 11 tūkst. eurų (apie 38 tūkst. Lt).

Pelė dykai

O kol nurysite seilę, siūlau nepraleisti progos pasinaudoti pasaulį siekiančios užkariauti „Microsoft“ gerumu ir pabandyti laimėti šios firmos pelę. Tam tereikia užeiti adresu Getlive.lt ir prisijungti naudojant „Windows Live ID“ (jei jo neturite – susikurti. Neskaudės. Ir nekainuos). Kiekvienas prisijungęs dalyvauja loterijoje bevielei „Microsoft“ pelei laimėti. Po pelę kasdien iki spalio 7 dienos.

BarCamp Vilniuje

Interneto, programavimo, atvirojo kodo ir kitų technologijų mėgėjai bei profesionalai kalendoriuje ryškiu markeriu (atsiprašau, „bold‘u“) turėtų pasižymėti spalio 1 dieną. Tądien 18 val. sostinėje prie Mindaugo tilto, KultFlux prieplaukoje vyks atviro pobūdžio konferencija „MiniBarCamp“. BarCamp‘as – tai konferencija, orientuota į ankstyvos stadijos (gimstančias) interneto aplikacijas. Jos idėja – skatinti žmones dalintis patirtimi, mintimis, patarimais laisvoje erdvėje. Plačiau apie renginį ir registracija – Barcamp.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius