-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Skaitmeninis kodas: Brangios „Skype“ klaidos

Interneto pokalbių tarnybai „Skype“ praėjusi savaitė buvo lyg košmaras: per tris dienas ją užklupo dvi problemos, sukėlusios milžinišką vartotojų pasipiktinimo bangą.
„Skype“ vaizdo pokalbis.
„Skype“ nesklandumai gali pakenkti jos įvaizdžiui ir atgrasyti dalį vartotojų. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Skype

Nesklandumai prasidėjo praėjusio ketvirtadienio popietę, kai tūkstančiams vartotojų programa tiesiog „nulūžo“. Bandymai „Skype“ įjungti iš naujo buvo nesėkmingi – pasitikdavo pranešimas apie klaidą.

Šios problemos sprendimo būdą rado patys vartotojai – interneto forumuose ėmė plisti instrukcija, kurioje buvo nurodoma ištrinti vieną sisteminį failą, o tai atlikus programa vėl veikė normaliai. Netrukus tokį pat „laikiną“ sprendimo būdą pasiūlė ir „Skype“, o dar vėliau buvo išleistas programos atnaujinimas, ištaisęs nesklandumus.

Tai ne pirmas kartas, kai „nulūžo“ ši populiari pokalbių tarnyba. Pernai prieš Kalėdas dėl serverių perkrovos ji beveik parą neveikė milijonams vartotojų visame pasaulyje.

Slapta įdiegė įskiepį

„Skype“ programuotojams dar nespėjus atsipūsti, praėjusį šeštadienį juos užklupo nauja problema: vartotojai ėmė skųstis dėl savaime įsidiegusio žaidimų įskiepio „EasyBits GO“, kurio nepavyksta išinstaliuoti. Žmonės pranešė, jog be jokios priežasties iššokusioje lentelėje buvo prašoma leisti įskiepiui naudoti „Skype“. Net nieko nepaspaudus (arba atmetus prašymą) įskiepis įsidiegė automatiškai, o jį išinstaliavus kompiuteryje liko „šiukšlių“.

„Skype“ yra iki šiol brangiausias „Microsoft“ pirkinys, kainavęs 8,5 mlrd. JAV dolerių (20,4 mlrd. Lt).Sutapimas ar ne, daliai vartotojų kartu su šiuo įskiepiu įsidiegė ir „malware“ tipo kenkėjiška programa „MS Removal Tool“. Ši programa pranešė kompiuteryje neva radusi virusų ir siūlė juos išnaikinti už tam tikrą mokestį, tačiau iš tiesų ji pati yra virusas, o pagrindinis programos tikslas yra išvilioti pinigų.

Netrukus tiek „Skype“, tiek „EasyBits“ pripažino, kad per klaidą didelei daliai „Windows“ platformos vartotojų buvo įdiegtas nepageidaujamas papildymas, todėl įskiepis buvo laikinai išjungtas. Be to, „EasyBits“ savo tinklalapyje įkėlė programą, kuri išinstaliuoja įskiepį (ją galima rasti adresu Easybitsmedia.com/support/RemoveGO.exe).

Tačiau apie „MS Removal Tool“ neužsiminta nė žodžiu. Taip pat „Skype“ nepaaiškino, kodėl ji be vartotojų sutikimo įdiegė nepageidaujamą įskiepį, kurio net normaliai išinstaliuoti neįmanoma.

Vartotojai grasina rinktis konkurentus

Tuo metu interneto forumuose vartotojai liejo įtūžį. Vieni kaltino „Skype“ pažeidus vartotojų teises, leidžiant įdiegti įskiepius be jų sutikimo. Kiti reikalavo ištaisyti klaidą ir visiškai pašalinti nepageidaujamus priedus, antraip grasino visiškai atsisakyti „Skype“.

Nemažai žmonių pastebėjo įdomų „sutapimą“: tik gegužės viduryje buvo paskelbta, jog pokalbių tarnybą „Skype“ perka technologijų milžinė „Microsoft“. Ir štai, praėjus vos dviem savaitėms, prasidėjo nesklandumai.

Internete sklando juokai, esą žmonės masiškai migruoja iš „Skype“ pas jos konkurentę „Google Voice“, kadangi manoma, jog „Microsoft“ visiškai sugadins neseniai įsigytą tarnybą.

Įspūdinga kaina

„Microsoft“ tokios kalbos visiškai nejuokingos. Mat „Skype“ yra iki šiol brangiausias „Microsoft“ pirkinys, kainavęs 8,5 mlrd. JAV dolerių (20,4 mlrd. Lt).

Ne paslaptis, kad pokalbių tarnybą „Microsoft“ pirko dėl milžiniško jos klientų skaičiaus: šiuo metu „Skype“ turi 663 mln. vartotojų visame pasaulyje, iš jų 170 mln. programą naudoja reguliariai. „Microsoft“ leido suprasti, kad ateityje „Skype“ vartotojai matys daugiau reklamų, be to, ją numatoma integruoti į daugumą „Microsoft“ produktų ir programų.

Taigi jei vartotojai nusisuks nuo šios pokalbių tarnybos, tai bus ne tik pats brangiausias, bet ir nesėkmingiausias „Microsoft“ pirkinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius