Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: Interneto pilotai kursą derino Lietuvoje

Interneto politikos lyderiai, inovatoriai, verslo, valdžios, privataus sektoriaus, nevyriausybinių organizacijų, akademinio pasaulio atstovai praėjusią savaitę pozicijas ir požiūrius derino Lietuvos sostinėje. Keturias dienas vykusiame Interneto valdymo forume (IVF) paliestos kone visos temos, susijusios su pasaulį jungiančiu tinklu.
Mintimis apie interneto ateitį bei kryptį, kurią derėtų pasirinkti, forume dalinosi „Google“, „Facebook“, „Microsoft“, „PayPal“, „Cisco“ ir kitų interneto milžinių atstovai.
Mintimis apie interneto ateitį bei kryptį, kurią derėtų pasirinkti, forume dalijosi „Google“, „Facebook“, „Microsoft“, „PayPal“, „Cisco“ ir kitų interneto milžinių atstovai. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Šis forumas yra svarbiausias metinis pasaulinis renginys interneto valdymo srityje.

Lietuvoje vykęs IVF 2010 pranoko lūkesčius: nors laukta pusantro tūkstančio dalyvių, atvyko daugiau nei 1,9 tūkstančio žmonių iš 107 šalių. Dar apie 600 dalyvių įsitraukė į diskusijas internetu. Forumą rengusios Jungtinės Tautos skelbia, kad šis, penktasis, IVF buvo didžiausias iki šiol.

Dėmesys „debesims“

Vien aptartoms temoms surašyti reikėtų viso puslapio. Svarbiausios jų – duomenų apsauga, privatumas, „debesų“ technologijos, saugumas, interneto prieiga, standartizacija, žalinga interneto įtaka vaikams, cenzūra, paslaugų bei kalbų perkėlimas į internetą ir kt.

Šiuo metu duomenų centrų suvartojama energija pasaulyje sudaro 1 proc. visos suvartojamos elektros, manoma, kad dar šįmet šis skaičius gali padidėti iki 2 proc.Apie daugumą šių temų yra diskutuojama nuo pirmojo IVF, vykusio 2006 metais Atėnuose. Tačiau atsirado ir naujų iššūkių. Vienas tokių – „debesų“ technologijos, kitaip sakant, vartotojų informacijos, paslaugų bei kitų duomenų laikymas virtualiuose serveriuose, kurie pasiekiami internetu.

IVF kalbėjęs profesorius Algimantas Juozapavičius pastebėjo, kad „debesų“ technologijos leis žmonėms pasiekti duomenis bet kurioje pasaulio vietoje bet kuriuo metu. Tai itin aktualu verslo sektoriui ir leistų sutaupyti daug lėšų, tačiau pažanga kelia naujų iššūkių, pavyzdžiui, dėl duomenų pateikimo operatyvumo, jų saugumo, privatumo ir kt.

Be to, šią informaciją laikančios duomenų bazės suvartoja daug elektros. Šiuo metu duomenų centrų suvartojama energija pasaulyje sudaro 1 proc. visos suvartojamos  elektros, manoma, kad dar šįmet šis skaičius gali padidėti iki 2 proc.

Sprendimų nepriima

Kitose srityse iššūkiai išlieka panašūs, nors randama ir naujų problemų. Pavyzdžiui, vienoje sesijoje 15-metis saugumo tyrėjas iš Vokietijos pastebėjo, kad dalis įstatymų, skirtų vartotojams apsaugoti internete, trukdo tokiems tyrėjams, kaip jis, dirbti. Mat kompiuterinius įsilaužėlius gaudantys ar spragų tinklalapiuose ieškantys tyrėjai gali būti baudžiami lygiai taip pat, kaip kompiuteriniai nusikaltėliai.

Beje, IVF dalyvavę jaunimo atstovai skundėsi, kad yra per menkai įtraukiami į interneto valdymą – juk internetas priklauso ateities kartoms, tad į jo kūrimą jaunimas turėtų būti įtraukiamas kaip lygiavertis partneris.

Tiesa, teisinių galių IVF neturi ir čia nėra priimami jokie sprendimai, kurie būtų privalomi šalims. Tačiau internetas yra atvira, tarptautinė erdvė, kur taisyklių yra mažai, o galimybės neaprėpiamos. Taigi diskusijos bet kokiais su internetu susijusiais klausimais yra būtinos, atsižvelgiant į visų suinteresuotų pusių požiūrį, poreikius bei pastabas. IVF būtent ir yra vieta, kur susitinka skirtingi požiūriai ir ieškoma visiems priimtinų sprendimų. Pasisakyti ir būti išgirstiems – bene svarbiausias forumo tikslas.

JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas ekonomikai ir socialiniams reikalams Jomo Kwame Sundaramas IVF atidarymo ceremonijoje teigė, kad forumo esmė yra dialogas tarp suinteresuotų šalių. „Mūsų tikslas yra išgirsti vieniems kitus“, – teigė jis. Tuo pačiu jis pabrėžė interneto plėtros svarbą bei būtinybę mažinti „skaitmeninę atskirtį“.

IVF vykdomasis koordinatorius Markusas Kummeris šių metu forumą vadino sėkmingu. Anot jo, forume aptarti svarbiausi su internetu susiję klausimai, o diskusijų dalyviai pripažįsta IVF svarbą. „IVF veikla depolitizavo daugumą problemų, suinteresuotoms šalims suteikdama geresnį supratimą, kaip veikia internetas“, – vienoje IVF spaudos konferencijoje teigė M.Kummeris.

Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus patarėjas interneto valdymo klausimais Nitinas Desai uždarydamas forumą pastebėjo, kad anksčiau vykę IVF turėjo įtakos sprendžiant neįgaliesiems kylančias problemas internete, taip pat priimant sprendimus dėl vaikų apsaugos nuo žalingos informacijos bei kitais klausimais.

Nauda Lietuvai

IVF šeimininkavusi Lietuvos susisiekimo ministerija skelbia, jog tokio masto renginių Lietuva iki šiol nebuvo rengusi. „Suorganizuoti tokį renginį Lietuvai buvo didelis iššūkis ir naudinga galimybė pristatyti mūsų šalį pasauliniams interneto ir informacinių technologijų kompanijų milžinams“, – „15min“ teigė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Mums svarbūs metodai ir būdai, kurie gali padėti sumažinti atskirtį ir sudaryti geresnes galimybes visiems žmonėms naudotis tais pranašumais, kuriuos suteikia internetas, – sakė J.K.Sundaramas.Ministras pabrėžė, kad forume buvo aptartos kiekvienam interneto vartotojui svarbios temos: žalinga įtaka vaikams, saugus naudojimasis internetu, cenzūra, paslaugų bei kalbų perkėlimas į internetą ir kt. „Jeigu apie tai buvo kalbama, vadinasi, šios temos dabar yra aktualios. O aktualūs dalykai anksčiau ar vėliau bus įgyvendinti, problemos – išspręstos“, – sakė jis.

Pasak E.Masiulio, nors sprendimai forumo metu nepriimami, tai, kas buvo kalbama, neliks pamiršta. „Diskusijose išsirutulioję sprendimai ar pasiūlymai vėliau gali būti įgyvendinti Europos Sąjungos, Europos Tarybos ar kitų organizacijų lygiu“, – teigia E.Masiulis.

Forumo diskusijose aktyviai dalyvavo ir lietuviai, mūsų šalies kompanijų atstovai turėjo galimybę užmegzti tiesioginius kontaktus su užsienio verslininkais, rasti naujų verslo partnerių, gauti užsakymų ar pasiūlyti savo paslaugas.

„Vilniuje vykęs forumas čia dalyvavusioms interneto milžinėms „Facebook“, „Google“, „Microsoft“, „Cisco“ ar „PayPal“ naujai atvėrė Lietuvą. Po šio renginio mūsų šalis  pasaulio žemėlapyje neabejotinai bus pažymėta kaip aukštųjų technologijų investicijoms draugiška, moderni šalis, kurioje informacinės ir ryšių technologijos yra prioritetinė ūkio plėtros sritis“, – teigė E.Masiulis.

Beje, iš forumo uždirbo ir Lietuvos paslaugų sektorius – dauguma dalyvių patys mokėjo už skrydžius, taksi, viešbučius, maitinimo ir kitas paslaugas ar net liko Lietuvoje atostogauti. „Sėkmingai išlaikę egzaminą mes galime tikėtis pritraukti į Lietuvą daugiau panašių renginių“, – teigė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius