Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: ir robotai spardo kamuolį (video)

Kol geriausi pasaulio futbolininkai Afrikoje bando įrodyti, jog jų šalis verčiausia FIFA taurės, Azijoje kamuolio valdymo techniką demonstruoja robotai.
Robotų kūrėjai tobulina ne tik judėjimo, kamuolio atpažinimo, valdymo kojomis ir kitas funkcijas, bet ir nukritusių robotų atsikėlimo techniką.
Robotų kūrėjai tobulina ne tik judėjimo, kamuolio atpažinimo, valdymo kojomis ir kitas funkcijas, bet ir nukritusių robotų atsikėlimo techniką. / Kadras iš „YouTube“

Daugiau nei 400 komandų iš keliasdešimties pasaulio šalių suvažiavo į Singapūrą, kur praėjusią savaitę prasidėjo tradicinis, jau 14 kartą rengiamas, robotų futbolo čempionatas „RoboCup 2010“.

Čempionate rungiasi ne tik žinomi robotų kūrėjai, technikos universitetų studentai bei dėstytojai, bet ir mėgėjai.

Žaidimas vyksta be žmogaus įsikišimo – kaip kūrėjai sureguliuoja robotus, taip jie ir žaidžia. Komandos varžosi, kuri sukurs pažangesnes robotų regėjimo, tarpusavio sąveikos, koordinavimo, daviklių funkcijų apjungimo ir kitas robotų technikos sistemas. Taigi „RoboCup“ yra ne tik robotų, bet ir dirbtinio intelekto sistemų varžybos.

Čempionatas suskirstytas į penkias lygas: modeliavimo, mažų robotų, vidutinio dydžio robotų, „humanoidų“ ir standartinių robotų.

Modeliavimo lygoje žaidimas vyksta virtualiame lauke, tikslas – sukurti geriausią strategiją ir tinkamai nustatyti 11 virtualių „žaidėjų“, kad žaidimas vyktų pagal planą. Panašiai kaip kompiuteriniame žaidime, tik nereikia spaudyti mygtukų – „žaidėjų“ elgesys skirtingose situacijose suprogramuojamas prieš žaidimą, o jam vykstant belieka stebėti ir įsidėmėti klaidas.

Mažų robotų lygoje kaunasi arbatos puoduko dydžio robotai, važinėjantys ant ratukų. Žaidimo įrankis panašus į golfo kamuoliuką, tik oranžinis, kad robotų sensoriai galėtų jį atskirti ant žalios dangos. Šie robotai pasižymi itin greita reakcija, o stebint varžybas susidaro įspūdis, kad kamuoliuką į vartus jie „įšauna“, o ne įspiria.

Vidutinio dydžio robotų lyga nuo ankstesnės skiriasi tik robotų dydžiu. Čia varžosi net maždaug metro aukščio robotai.

Bene daugiausia dėmesio sulaukia „humanoidų“ lyga, kur kamuolį spardo dvikojai ir dvirankiai robotai. Žaidimas labiausiai primena tikrąjį futbolą (kamuolį robotai bent jau spardo kojomis), tačiau technologijos dar nepasiekė tokio lygio, kad robotai galėtų šokinėti, todėl jis vyksta itin lėtai. Kol vienas robotas pričiuožia (ar prišliaužia) prie kamuolio, žiūrėk, čia jau laukia kitas...

Standartinių robotų lygoje žaidžia vienodos sandaros „Aldebaran Nao“ robotai, komandų užduotis – juos kuo geriau suprogramuoti.

Jei dabar „RoboCup“ varžybos (ypač „humanoidų“ lygoje) gali atrodyti juokingos, technologijoms tobulėjant tokiais pat tempais jos gali tapti tikrai įdomiu reginiu. O ir varžybų organizatoriai nusiteikę itin ryžtingai – tikimasi, jog iki 2050 metų robotai, žaisdami pagal oficialias FIFA taisykles, įveiks tų metų Pasaulio futbolo čempionato nugalėtojų vienuolikę.

Taip pat „RoboCup“ renginyje vyksta robotų šokių varžybos, namų apyvokai, pavojingiems darbams ir kitoms užduotims pritaikytų robotų bei technologijų paroda.

„RoboCup 2010“ baigsis penktadienį. Daugiau informacijos apie renginį rasite adresu RoboCup2010.org.

Siūlome pažiūrėti kelis vaizdo įrašus iš varžybų:

 

VIDEO: RoboCup 2010 Germany / Singapore (1st Round Robin)

 

VIDEO: First half: Nao-Team HTWK vs Les 3 Mousquetaires @ RoboCup 2010 Singapore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius