Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: išmanieji telefonai masėms

Naujausių technologijų prigrūstus išmaniuosius telefonus paprastai perka labiau pažengę vartotojai. Tačiau kuo toliau, tuo daugiau gamintojų stengiasi pasiekti, kad šie telefonai „priliptų“ ir masėms.
„Nokia N8“ išmanusis telefonas.
„Nokia N8“ išmanusis telefonas. / Gamintojo nuotr.
Temos: 1 Nokia

Šįkart mano rankose atsidūrė išmanieji telefonai „Nokia N8“ ir „LG Optimus One P500“.

Techninėmis savybėmis rinkos lyderių jie nelenkia, tačiau kainos ir kokybės santykiu išgąsdinti gali. O taip pat „atkąsti“ nemažą vartotojų dalį. Ypač tų, kurie išmaniųjų telefonų iki šiol baidėsi.

„Nokia“ vėliavnešys

„Nokia“ grįžo“, – šaukia kompanija, pristatydama naująjį savo „flagmaną“ N8. Suprask, grįžo į išmaniųjų telefonų rinką. Nepasakyčiau, kad „Nokia“ buvo dingusi iš šios rinkos – turėjo anuomet kelis neblogus modelius, – bet kad pavėlavo į išmaniųjų telefonų „traukinį“, tai tikrai.

Jei anksčiau kiti gamintojai kopijavo nuo „Nokia“, tai dabar jai pačiai tenka mokytis iš konkurentų. Deja, mokosi ji lėtai. Tik dabar pristato kokybišką telefoną su lietimui (o ne paspaudimui) jautriu ekranu, tik dabar pasirūpina aukštos raiškos ekranu ir vaizdo kamera, tik dabar atnaujina „Symbian“ operacinę sistemą...

Tikiu, kad „Nokia“ gali geriau. T.y. sukurti normalų telefoną pažengusiems vartotojams. Ir perspjauti „iPhone“. Deja, ne šįkart.Tikrai, N8 būtų galima pagirti už galingus „vidurius“ (680 MHz procesorius, 256 megabaitų operatyviosios atminties, 16 gigabaitų atminties, 12 mln. taškų (!) aukštos raiškos vaizdą fiksuojanti kamera...). O kur dar 3,5 colio įstrižainės smūgiams ir įbrėžimams atsparus AMOLED ekranas su 360x640 taškų raiška ir 16 mln. atspalvių. Toks telefonas tikrai galėtų konkuruoti su rinkos lyderiais... prieš kokius metus. Dabar gi jis yra „vienas iš X tokių“.

Pagaliau „Nokia“ susiruošė atnaujinti ir „Symbian“ operacinę sistemą – ji papildyta naujomis funkcijomis (nuotraukų ir video redagavimas, dviejų pirštų fiksavimas, atnaujintas muzikos grotuvas ir socialinių tinklų programėlė, DivX ir XviD vaizdo įrašų formatų palaikymas). Be to, vietoje „statinio“ pagrindinio ekrano galima susitvarkyti tris „desktopus“, o ir pati vartotojo sąsaja malonesnė akiai. Bet visa tai jau seniai turi konkurentai.

Be to, dalis klaidų (ar nepatogumų) liko neištaisyta – nors bandyta sutvarkyti interneto naršyklę, naršyti keliuose languose vis dar taip pat nepatogu, o „flash“ toliau striginėja. Programos ir toliau įsijungia su „uždelsimu“ (ko nebūna „Android“ ar iOS operacinėse sistemose), o norint įvesti tekstą (naršyklėje, žinutėje ir kt.) ir toliau įsijungia naujas teksto rinkimo langas.

Programų parduotuvė OVI nuolat plečiasi, tačiau ir toliau tik vejasi konkurentus.

Galima pasidžiaugti, kad telefonas turi integruotą GPS navigaciją (kuri išties gali varžytis su profesionaliais GPS įrenginiais), tačiau ją turi ir prieš daugiau nei metus pristatyti „Nokia“ modeliai...

Esminis telefono pranašumas – aukštos raiškos nuotraukas (12 mln. tšk.) ir vaizdo įrašus (1280×720 tšk.) gaudanti vaizdo kamera, kuri puikiai veikia tiek spiginant saulei, tiek prieblandoje. Kokybė tikrai puiki. Vienintelis nedidelis minusas – nėra galimybės filmuoti su įjungta blykste.

Šiuos vaizdus galima rodyti tiesiai TV ekrane, prijungus HDMI laidą.

Telefono elementas kiek nuvylė, mat vidutiniškai naudojant (kasdien po kelias valandas intensyvaus naudojimo naršant, fotografuojant ir kt.) išsikrovė po trijų dienų.

Apibendrinant, telefonas tikrai nėra blogas. Ir jis tikrai gali būti patogus ilgamečiams „Nokia“ vartotojams, mat turi „seną gerą Symbian“. Veikiausiai, N8 pateisins pirkėjų lūkesčius. Kodėl tuomet jį taip kritikavau? Nes tikiu, kad „Nokia“ gali geriau. T.y. sukurti normalų telefoną pažengusiems vartotojams. Ir perspjauti „iPhone“. Deja, ne šįkart.

Kaina – apie 1,5 tūkst. Lt.

LG „pėstininkas“

LG į karą išmaniųjų telefonų rinkoje siunčia „Optimus One“ („LG P500“). Nors jis yra tikrai stiprus konkurentas, veikiausiai šis telefonas tebus pėstininkas, o ne karvedys (kiek žinau, LG dideles viltis deda į kitąmet pasirodysiantį „LG Optimus 7“ su „Windows Phone 7“ operacine sistema).

Gamintojo nuotr./„LG Optimus One P500“ išmanusis telefonas.
Gamintojo nuotr./„LG Optimus One P500“ išmanusis telefonas.

Šis „pieška“ iš tiesų neblogai ginkluotas: turi 600 MHz procesorių ir 419 megabaitų operatyviosios atminties, 2 gigabaitų microSD atminties kortelę (ją galima pakeisti iki 32 GB talpos kortele) ir 3,2 colių įstrižainės TFT ekraną su 320x480 taškų raiška. Atvirai sakant, ekrano raiška ir ryškumas maloniai nustebino.

Telefone sukasi paprasta, greita ir didelę programų pasiūlą turinti „Android 2.2 Froyo“ operacinė sistema. Ji veikia sklandžiai, tačiau pastebėjau vieną keistenybę – interneto naršyklė nepalaiko „flash“, o „YouTube“ vaizdeliai atidaromi atskiroje programoje. Tačiau tai menkas nepatogumas.

„Optimus One“ integruota 3 mln. taškų vaizdo kamera esant geram apšvietimui fotografuoja ir filmuoja kokybiškai. Prietemoje situacija prastesnė, be to, kamera neturi blykstės. Taip pat pasigedau kamerai dedikuoto įjungimo/fotografavimo mygtuko ant korpuso.

Nėra ir vaizdo pokalbiams skirtos telefono priekyje įmontuotos kameros.

Telefono elementas be įkrovimo iškentė keturias dienas.

Trumpai, šis telefonas tikrai nesitaiko nuversti išmaniųjų telefonų rinkos lyderius, tačiau žavi savo greičiu, paprastumu ir lengvu dizainu.

Kaina – apie 700 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius