-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: ką atneš šie metai?

Atėjus naujiems metams laikas pažvelgti... ne, ne į praeitį, o į ateitį. Šiame „kode“ – keletas įspūdingiausių naujovių, pristatytų neseniai pasibaigusioje „CES 2010“ (angl. „Customer Electronics Show“, liet. „Vartotojų elektronikos paroda“) parodoje.
„Lenovo“ „IdeaPad U1 Hybrid“.
„Lenovo“ „IdeaPad U1 Hybrid“. / Gizmodo.com nuotr.

Technologijų srityje CES yra lyg smuiko raktas penklinėje – šioje parodoje kasmet didžiausi elektronikos gamintojai atskleidžia savo pagrindinius kozirius šiems metams.

Deja, parodoje nedalyvavau, tačiau bendrą vaizdą padėjo susidaryti ją „dengęs“ tinklaraštis Gizmodo.com. O jis maždaug toks: šįmet bus daug trimačio vaizdo (gal net ir kai kurių laimingųjų namuose), eilėje stovi el. laikraščiai, spalvotos el. knygos, lietimui jautrus vaizdas ir jo projekcijos, ir visa tai bus lankstu, bet patvaru. Ir, žinoma, nešiojama.

Dabar – šiek tiek išsamiau apie kelias didžiausią įspūdį palikusias inovacijas.

Trimačiai TV

Ko jau ko, o televizorių CES‘e netrūko. Didžiausio dėmesio sulaukė pirmieji bandymai atnešti trimatę (arba 3D – trijų dimensijų) televiziją į namus. Kelios JAV televizijos (sporto kanalas ESPN, „Discovery“ ir kiti) jau žada 3D transliacijas šiais ar, blogiausiu atveju, kitais metais. O jau šį rudenį prekyboje pasirodys pirmoji trimatį vaizdą filmuojanti kamera (kaina – 21 tūkst. dolerių). Taigi televizorių gamintojams nelieka kur trauktis.

Gizmodo.com nuotr./„Panasonic“ 152 colių 3D televizorius.
„Panasonic“ 152 colių 3D televizorius.

Įspūdingiausiai atrodė trijų šios srities gigantų – LG, „Samsung“ ir „Panasonic“ – vaizduokliai.

LG vėliavnešys „Infinia LE9500“ trimatį vaizdą tėkš 55 colių LED ekrane, kurio rėmelis – vos piršto storio, o paties televizoriaus storis – tik kiek daugiau nei 2 cm. Jame bus galima žiūrėti aukštos raiškos (HD) televiziją ar filmus, o prijungus internetą – bendrauti „Skype“, naršyti „Youtube“, tiesiogiai žiūrėti filmus (tik JAV) ir t.t.

„Samsung“ atsako modeliu „C9000“, kuris dienos šviesą turėtų išvysti šių metų pabaigoje. Šis televizorius, kaip žadama, galės ne tik rodyti trimatį vaizdą, bet ir konvertuoti įprastą vaizdą į 3D. Be to, prie TV bus pridėtas bevielio ryšio pultelis su lietimui jautriu ekranu, kuriame prieš perjungiant kanalą bus galima peržiūrėti, ką ten rodo.

Beje, CES buvo pristatytas ir dar vienas panašus pultelis, tik be televizoriaus, – „Sling Touch Control 100 Remote Control“.

Pasimatuoti „kurio didesnis“ konkurentams siūlo „Panasonic“, pristatęs didžiausią iki šiol trimatį televizorių, kurio įstrižainė – net 152 coliai („Kaaai didumo!..“). Apie jame sukištas technologijas gal net nepradėsiu – viso puslapio neužtektų. Beje, kaip ir ankstesniuose modeliuose, prie šio TV galima prijungti internetą ir mėgautis jo privalumais, tarp kurių – ir „Skype“ vaizdo pokalbiai.

Kol vieni pešasi 3D rinkoje, Kinijos buitinės technikos gamintojas „Haier“ smogė iš užnugario ir pristatė visiškai belaidį televizorių. Taip – nė vieno laido. Net elektros. Pirmą kartą televizoriuje buvo pritaikyta elektros energijos perdavimo elektromagnetiniais spinduliais (visiškai nekenksmingais) technologija. Vaizdas taip pat perduodamas bevieliu ryšiu. Žinoma, už televizoriaus stovi maždaug tokio pat dydžio „transliatorius“, bet pradžia įspūdinga.

Kompiuterija

Su projektoriais dirbanti „Light Blue Optics“ šįmet pristatė išties smagią naujieną – miniprojektorių „Light Touch“, kuris ant bet kokio lygaus paviršiaus rodo 10 colių lietimui jautrią projekciją. „Light Touch“ galima prijungti („Bluetooth“ ar „WiFi“ ryšiu) praktiškai prie bet kokio įrenginio, pvz., kompiuterio ir naudotis juo kaip klaviatūra ar lietimui jautriu ekranu. Tik tai bus ne ekranas, o projekcija ant jūsų stalo, sienos, žemės ar kito paviršiaus. Įrenginyje yra 2GB atminties (galima praplėsti iki 32GB), taigi į jį galima įkelti savo bylas. Gaila tik, kad be maitinimo jis ištveria vos 2 valandas.

Gizmodo.com nuotr./Miniprojektorius „Light touch“.
Miniprojektorius „Light touch“.

Tuo metu nešiojamųjų kompiuterių gamintojai jau derasi su kompanija „Pixel Qi“ dėl jos gaminamų ekranų, turinčių chameleono savybių: įprastomis sąlygomis jie veikia kaip ir kiti skystųjų kristalų monitoriai, tačiau tiesioginėje saulės šviesoje „transformuojasi“ į el. knygos tipo ekraną (angl. E-Ink technologija). Taip ne tik išlaikomas ryškus (nors nespalvotas) vaizdas, bet ir taupoma energija, kadangi jos nebereikia naudoti ekrano apšvietimui. Šią technologiją tikimasi pritaikyti ne tik kompiuterių, bet ir mobiliųjų telefonų gamyboje.

„Philips“ padalinys „Liquavista“ pristatė pirmąjį spalvotą el. knygų skaitytuvo prototipą. Parduotuves gaminys gali išvysti dar šių metų pabaigoje arba kitąmet. Sujungus šią technologiją su „Pixel Qi“ gautume visai padorų sprendimą...

Įdomus ir „Lenovo“ „IdeaPad U1 Hybrid“ sprendimas: sujungti TabletPC (el. bloknotas) ir nešiojamąjį kompiuterį. Prijungtas prie kompiuterio ekranas veikia kaip įprasta, tačiau jį galima atjungti ir naudoti kaip TabletPC. Tiesa, atjungto ekrano galimybės kol kas gana ribotos, tačiau iki metų vidurio, kuomet žadamas paleidimas, dar yra laiko šį tą patobulinti.

Pabaigai, pasvajoti, „Samsung“ naujovė – kompiuteris permatomu ekranu „Invisible Oled Laptop“. CES pristatytas 40 proc. permatomo 14 colių ekrano prototipas buvo mažos raiškos (1000x600 taškų), bet nesijuokite – tai juk ateitis. Dabar aš net nesugalvočiau, kam tokią technologiją pritaikyti. Bet čia kaip radijas: vieną dieną – išradimas be paskirties, kitą – masinis reiškinys.

Linkiu sau ir jums sulaukti dienos, kai kompiuteriai pasieks „Įsikūnijime“ parodytą lygmenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius