Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: mobiliojo interneto batalijos

Mobiliojo ryšio bendrovės Lietuvoje ne pirmi metai pešasi dėl mobiliojo interneto vartotojų, žadėdamos ne tik įspūdingą spartą, bet ir šviesią ateitį. Šis kodas – apie tai, kas vyksta ir ko laukti mobiliojo interneto mūšio lauke.
Internetas
Internetas / Organizatorių nuotr.

Prieš beveik pusmetį jau tikrinau trijų mobiliojo ryšio operatorių – „Omnitel“, „Bitė“ ir „Tele2“ – siūlomo trečiosios kartos (3G) interneto spartą. Kas nuo tada pasikeitė? Operatoriai ne sykį apsižodžiavo, aiškindami, kad jų internetas vėl greitesnis, tinklas platesnis, o ateities planai – didesni, nei konkurentų. Tačiau eiliniam vartotojui žodžiai mažai ką reiškia, svarbiausia galutinis produktas.

O jis ne itin pasikeitė. Na, „Bitė“ neseniai paskelbė baigusi tinklo modernizacijos etapą, kas neva leido tris kartus padidinti mobiliojo interneto greitį – nuo anksčiau skelbto „iki 7,2 megabitų per sekundę (Mbps)“ iki dabartinio „iki 21,6 Mbps“. Bet ir tai tėra teorinis skaičius, o vartotojams žadama suteikti iki 15 Mbps spartą.

Gavau išbandyti naująjį modemą, palaikantį „iki 21,6 Mbps“ standartą. Bet kad ir kiek jį kankinau, kad ir kaip interneto spartą tikrinau, didžiausias pasiektas greitis buvo 5,3 Mbps. Vidurkis – apie 3-4 Mbps. Tiesa, tinklaraštį Nezinau.lt rašantis kolega Džiugas sugebėjo pasiekti 6,3 Mbps. Gan įspūdinga. Tačiau iki žadamų greitaveikų vis tiek trūksta.

Ateitis priklauso 4G

Bet kokiu atveju, 3G ryšys buvo kuriamas galvojant ne apie didelį interneto greitį, o siekiant išspręsti kitą problemą – GPRS tinklo apkrovą didmiesčiuose, ypač renginių metų (arba per Naujus metus, kai visi nori pasigirti sulaukę kitų metų, nes gi gal į kitą miestą jie dar neatėjo...). Na bet jei žmonės naudojo GPRS ryšį internetui, tai kodėl gi nepasiūlius to 3G ryšiu? Didelei daliai vartotojų 2-5 Mbps greičio (kol kas) pilnai pakanka, bet kas nežiūri į priekį, lieka užpa... na, ten.

Manoma, jog per artimiausius penkerius metus tobulinant 4G įrangą bus galima išgauti 300 Mbps greitį.Todėl jau kelerius metus tobulinamas (o kai kuriose šalyse – ir diegiamas) vadinamasis ketvirtosios kartos (4G) ryšys. Jau šiuo metu jo sparta siekia 80 Mbps. Ir ne „iki“, o iš tiesų.

Prieš kelias savaites kompanija „Tele2“ pakvietė Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Rusijos žurnalistus į Švediją tuo įsitikinti. Pristatyme dalyvavau ir aš. Važinėjant po Stokholmą autobusu, demonstracijos metu rodyti aukštos raiškos „Youtube“ vaizdo įrašai, internetinės televizijos transliacijos, įvairūs tinklalapiai ir kt. Kelionės metu pasiektas maksimalus 73,5 Mbps greitis, o siunčiantis dokumentą iš FTP serverio vidutinis atsisiuntimo greitis siekė 40 Mbps.

Manoma, jog per artimiausius penkerius metus tobulinant įrangą bus galima išgauti 300 Mbps greitį.

4G ryšį klientams Švedijoje „Tele2“ numato pasiūlyti šių metų pabaigoje. Tačiau „Tele2“ nėra pirmoji – 4G ryšį Švedijoje jau beveik metus siūlo kompanija „Telia Sonera“.

Šiam tinklui priklausanti Lietuvos telekomunikacijų bendrovė „Omnitel“ jau testuoja 4G ryšį ir Lietuvoje. Praėjusią savaitę apsilankiau „Omnitel“ būstinėje, kur yra viena 4G ryšio stočių. Testavome greitį, žiūrėjome kelis aukštos raiškos (vadinamuosius 1080p) vaizdo klipus „Youtube“ vienu metu, siuntėmės failus... Priklausomai nuo vartojimo, realus greitis svyravo tarp 20-80 Mbps, tačiau anksčiau bandymų metu „Omnitel“ pavyko pasiekti net 99,6 Mbps duomenų perdavimo spartą.

Deja, Lietuvos vartotojai šiuo gėriu bent iki kitų metų vidurio pasimėgauti dar negalės. Pirma, Ryšių reguliavimo tarnyba dar nėra išskyrusi dažnių 4G ryšiui „transliuoti“. Antra, 4G ryšio įranga šiuo metu per brangi (vien modemo kaina siekia 400-500 eurų, kažin ar būtų daug norinčių juos įsigyti...) ir „neišbaigta“. Trečia, kaip minėjau, didžiajai daliai vartotojų pilnai pakanka ir dabartinio 3G greičio.

Tiesa, Lietuvoje šiuo metu veikia „WiMAX“ technologija paremtas „Mezon“ 4G ryšys (mobiliojo ryšio operatoriai naudoja „Long Term Evolution“ (LTE) technologija paremtą 4G ryšį). Didžiausias „Mezon“ siūlomas interneto greitis šiuo metu – iki 10 Mbps.

4G galimybės

Dabartinė 4G ryšio sparta teoriškai gali suteikti tokias pat galimybes, kaip ir laidinis internetas. Tai – ne tik didelės spartos interneto ryšys, bet ir internetinė televizija, žaidimai, vaizdo įrašų nuoma ir kt. Tiesa, ar visa tai bus pasiūlyta klientams, kol kas nežinia. Tam tikri apribojimai vis tiek turės likti – juk tai ne „namų“, o mobilusis ryšys, tad jis ir turėtų būti naudojamas „judriai“. Bet aš visai norėčiau pasižiūrėti tiesioginę krepšinio transliaciją telefonu kepindamasis pajūryje...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius