Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: televizija internetu

Televizijos kanalų transliacijos interneto tinklais Lietuvoje dar tik skinasi kelią, tuo metu užsienyje interneto vartotojams nemokamai prieinamos ne tik tiesioginės transliacijos, bet ir rodytų laidų bei filmų archyvai.
TV transliacijas galima žiūrėti ne tik televizoriaus, bet ir kompiuterio ekrane.
TV transliacijas galima žiūrėti ne tik televizoriaus, bet ir kompiuterio ekrane. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iki šiol nėra vieningo sutarimo, kaip apibrėžti plačiajuosčiais interneto tinklais transliuojamą televiziją (angl. Internet Protocol TV – IPTV).

Šią televiziją Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga apibūdina kaip daugialypės terpės paslaugą, kuri leidžia Interneto protokolo (IP) tinklais perduoti TV, vaizdinę, garsinę, tekstinę, grafinę ir kitokių duomenų informaciją.

Esminis IPTV skirtumas nuo analoginių, satelitinių ar kabelinių televizijų transliacijų yra informacijos perdavimo kanalas. Jei kitais būdais TV signalas perduodamas naudojant elektromagnetines bangas ar specialiai iki televizoriaus atvestus kabelius, tai IPTV atveju duomenys atkeliauja interneto laidu.

Didžiausias nemokamos IPTV privalumas – jos pasiekiamumas. Vidutinės raiškos televiziją galima stebėti turint bent 1 megabito per sekundę internetą.Kitaip sakant – televizija vartotoją pasiekia ne tradiciniu formatu ar kabeliais, bet kompiuterių tinkluose naudojamomis technologijomis.

Yra keli IPTV diegimo būdai. Tradiciniu atveju tiekėjai kuria uždarus vartotojų tinklus. Į jų namus atvedamas interneto laidas, jis prijungiamas prie maršrutizatoriaus, kuris paskirsto informaciją televizoriui, kompiuteriui, esant poreikiui – ir telefonui.

Tačiau TV turinys gali būti teikiamas ir viešuoju internetu. Tokia paslauga paprastai vadinama „TV per internetą“ arba „interneto televizija“. Ji leidžia TV transliacijas stebėti kompiuteryje ar kitame prie interneto prijungtame įrenginyje – kad ir mobiliajame telefone.

Kai kuriais atvejais tam, kad galėtų žiūrėti tiesioginę televizijos transliaciją, vartotojai turi atsisiųsti ir įdiegti kompiuteryje specialią programinę įrangą. Tačiau yra televizijų, kurios savo transliacijoms pasitelkia įvairius įskiepius naršyklėms.

Paslauga ir mokama, ir nemokama

Pasaulyje nemokami IPTV kanalai skaičiuojami tūkstančiais, jų transliacijos gali vykti tiek pasauliniu mastu, tiek ribotoje šalies ar tik miesto teritorijoje. Dauguma atvejų, dėl televizijų turimų licenzijų, turinys būna apribotas tam tikros šalies ar regiono gyventojams, pvz., britų visuomeninio transliuotojo BBC programą tiesiogiai internetu gali stebėti tik Didžiosios Britanijos gyventojai.

BBC, kaip ir dauguma kitų populiariausių pasaulio televizijos kanalų, turi ne tik gyvą TV transliaciją internetu, bet ir laidų archyvą. Laidas internete galima peržiūrėti savaitę po pasirodymo (kai kuriose kitose šalyse – mėnesį ir daugiau), vėliau jos išimamos iš archyvo.

Įdomu tai, kad jei tiesioginė BBC transliacija prieinama tik Didžiosios Britanijos vartotojams, tai kai kurias jos laidas iš archyvo gali peržiūrėti vartotojai visame pasaulyje.

Didžiausias nemokamos IPTV privalumas – jos pasiekiamumas. Dauguma kanalų siūlo pasirinkti transliacijos kokybę, priklausomai nuo interneto greičio. Vidutinės raiškos televiziją galima stebėti turint bent 1 megabito per sekundę internetą.

Kitas privalumas – IPTV atveju televizija transliuojama ne „į orą“, bet konkrečiam vartotojui. Kadangi vartotojo IP adresas tiekėjui yra žinomas, jis gali stebėti jo poreikius ir pagal juos pritaikyti pateikiamą turinį ar reklamas.

Situacija Lietuvoje

Šiuo metu Lietuvoje tiesioginę daugumos šalyje rodomų televizijų transliaciją galima stebėti portale 15min.tv. Tokią galimybę taip pat suteikia kai kurie interneto tiekėjai. Plačiausią IPTV tinklą šalyje turi bendrovė TEO LT, klientams teikianti paslaugą „Interaktyvioji GALA“. Ji leidžia televizoriaus ekrane žiūrėti aukštos raiškos lietuviškus ir užsienietiškus kanalus.

Iš šalies televizijų galimybę žiūrėti tiesioginę TV transliaciją suteikia tik nacionalinis transliuotojas – svetainėje Lrt.lt galima žiūrėti LTV ir LTV2 transliacijas. Čia taip pat galima rasti rodytų laidų archyvą. Anksčiau rodytų laidų bei serialų archyvą internete leidžia žiūrėti ir televizija TV3.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius